Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zájmy lidí nehájí miliardáři, otřel se premiér o Babiše a načrtl program ČSSD

Autor: vei, ČTK - 
11. února 2017
17:16

Ústřední výkonný výbor vládní ČSSD dnes schválil návrh dlouhodobého programu. Definitivně ho ovšem musí potvrdit až delegáti březnového sjezdu. Tam zvolí také nové vedení strany. Program je podle předsedy sociální demokracie Bohuslava Sobotky založený na hodnotách svobody, spravedlnosti a solidarity.

„My nejsme nějaký krátkodechý marketingový projekt, který byl ustaven nějakým účelovým způsobem, ale jsme strana, která skutečně žije programovou debatou," řekl novinářům Sobotka po pražském zasedání výkonného výboru ve zjevné narážce na hnutí ANO ministra financí a miliardáře Andreje Babiše.

Sociální demokracie chce podle Sobotky hájit zájmy zaměstnanců, rodin s dětmi, seniorů nebo lidí s průměrnými příjmy. „Myslím si, že je důležité si uvědomit, že zájmy normálních lidí nehájí miliardáři," prohlásil předseda ČSSD a premiér.

Vláda musí dovládnout

Z dlouhodobého programu bude vycházet stranický program pro podzimní sněmovní volby. Navzdory koaličním rozmíškám mezi sociální demokracií a hnutím ANO je podle Sobotky cílem ČSSD, aby nynější vláda těchto dvou uskupení a KDU-ČSL mandát dokončila.

Peníze pohlídá nový ředitel

Sociální demokraté zřídili také novou funkci ekonomického ředitele. V nejbližších dnech jím šéf strany Bohuslav Sobotka jmenuje dosavadního místopředsedu pro hospodaření Martina Starce.

„Domnívám se, že by bylo dobře, aby se politické vedení sociální demokracie zbavilo starosti řešit hospodaření, aby byl jeden člověk v managementu strany, který bude mít tuto věc na starosti," řekl k nově zřízené funkci Sobotka.

Starec v nejbližších dnech proto rezignuje na post místopředsedy strany.

ČSSD také trvá na tom, aby kraje dostaly letos na opravy svých silnic tři miliardy korun. To je o miliardu víc, než nabízí ministr dopravy Dan Ťok (ANO).

Sobotka uvedl, že Ťok ho lednovým oznámením dvoumiliardové dotace na opravy silnic druhé a třetí třídy zklamal. Původně měl být příspěvek obdobný jako loni, což byly tři miliardy, připomněl ministerský předseda. Předloni kraje dostaly 4,4 miliardy korun.

 

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
joudajoudovy ( 12. února 2017 14:42 )

drmola koloman promluvil to myslite tech par stovek pro narod a desetitisice pro politiky? bohuzel jste ve vasi reci opomnel zduraznit, ze se vse zdrazuje a pridani stokorun, de facto, z kapsy vyhani tisice. to myslite socani zlepsovaci navrhy, ktere se zaplati ze statni kasy a praxe zadna? teorie je ve vedeckoprumyslove revoluci k nicemu. to myslite hajeni neprizpusobivych, kteri pobiraji soc.davky a makaji na cerno? obzvlaste jedna sorta, ktera k davkam dostava obecni byty a pritom krici jak je diskriminovana? a zruseni poplatku? kterych? . zaverem uvaha..... kdyz se budou volit komunisti, flaternici, indiani ze stanu, zeleni, ods a dalsi proflaknute polit.strany, ze nas kopanec do kouli mine? to nam predvaji 25.let a raj v ceske kotline se nekona. cim to asi bude drmolo kolomane?

joudajoudovy ( 12. února 2017 14:24 )

a koho haji korupcnik sobotka? lide to rozhodne nejsou, neb by si za 25.let existence tradicnich politickych stran ziji jako v raji.

hejhej ( 12. února 2017 10:49 )

pokrok: Bývalých soudruhů a Stbáků je plná sněmovna i senát ( ti, co byli u moci hned po revoluci svazky skartovali). Jen se divím, že nikomu nevadili min.zahraničí polák- Zielinec a rakušák K.S - mluvili česky daleko hůř než Babiš.

koloman ( 12. února 2017 09:57 )

Tato vláda i když se na ni stále nadává se snaží dělat něco pro obyčejné lidi a ne jen pro boháče a podnikatele jako za vlády Kalouska a zřejmě i Babiše.Lidí by si měli uvědomit co se změnilo zrušení některých poplatků každý rok se zvyšují důchody několikrát se zvýšila minimální mzda snaží se dělat něco pro rodiny s dětmi aj.za Kalouska a Babiše by jste dostali tak akorát kopanec do kulí.

anna1234 ( 12. února 2017 09:03 )

.. Babiš tomu říká, že je soutěživý typ, ale predátor na něj sedí podstatně líp. On nebyl tolik vidět, protože se nepohyboval v politice, ale je zajímavé si přečíst o jeho začátcích a dalších aktivitách, doporučuji všem jeho zastáncům. Lidi mu bohužel dají svůj hlas, protože bude hrát, zvlášť před volbami, svojí úlohu "já to s vámi myslím dobře a ostatní mi hází klacky pod nohy", tedy roli ukřivděného, tu má nastudovanou velice dobře. Lidi prozřou, až tu bude všude Babišovo a on bude jenom diktovat, to už bude pozdě. Ale jestli nebudu mí pravdu, jenom dobře.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa