Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Šlechtová nadávala: „Sprostý podraz komunistů. Chtějí do papírové rakve?“

Autor: Jaroslav Šimáček - 
18. ledna 2017
18:11

Ministryně Karla Šlechtová (ANO) byla velmi vytočená. Klela, nadávkami nešetřila. KSČM si totiž vzala dvouhodinovou přestávku během debaty o zákonu o pohřebnictví, který by Šlechtová ráda prosadila. Nejdřív ji poslanci chválili, že se tím zabývá. Jenže pak přišla pauza KSČM, konec jednacího dne a odsunutí návrhu kamsi do pozadí. Šlechtová v tom vidí sprostý podraz. Nebo jsou komunisté zlobbovaní, přemítala a upouštěla páru.

Pátá hodina odbila a ve Sněmovně se řešily rakve a pohřbívání. Ministryně Karla Šlechtová (ANO) chtěla protlačit do dalšího čtení zákon o pohřebnictví. Plány jí zkřížili komunisté.

Na dvě hodiny a díky tomu do konce jednacího dne si totiž vzali přestávku na jednání svého klubu. Prý jde o příliš složitou problematiku, říkal šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Šlechtovou to pořádně rozzuřilo. „Je to sprosté. Šílené, šílené, šílené,“ opakovala. Komunisté ji vyloženě „nas*ali“, jak také říkala na chodbě Sněmovny.

Šlechtová se hádala s komunistou Filipem

„Já jsem velice v šoku, jak se zachovali poslanci poslaneckého klubu KSČM. Je to podraz, je to nůž do zad, je to sprosté. Vůbec jsem to nečekala. Všechno bylo předjednané, budeme hovořit o zákonu o pohřebnictví, šest týdnů jsem čekala na to, aby vůbec Poslanecká sněmovna to zařadila. Všechny ostatní poslanecké kluby počítaly s tím, že se to dnes dojedná,“ říkala rozlícená Šlechtová.

Proč si pauzu komunisté vzali, neví. „Nejsou náhodou zlobbovaní pohřebními službami? Nechtějí aby to prošlo? Protože čas prostě běží. Vzali si přestávku, sorry, ale jestli to neprojde, tak všichni umřeme a budeme v papírových rakvích,“ zuřila dál Šlechtová. Naštvání se u ní mísilo s bezmocí. Bylo to patrné i v samotné Sněmovně, kde rozhazovala rukama a hádala se s Vojtěchem Filipem (KSČM).

VIDEO: Podívejte se, jak se Šlechtová hádala s komunisty přímo ve Sněmovně
Video  Hádka ve Sněmovně: Šlechtová vs. komunisti  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Pryč s papírovými rakvemi

„Je to velmi citlivé téma,“ upozorňovala přitom předtím během jednání Sněmovny Šlechtová nepříliš ukázněné, „štěbetající“ poslance od řečnického pultíku. 

Ke změnám má dojít právě i v oblasti rakví. „On je rozdíl mezi uzavřenou rakví a on je rozdíl mezi uzavíratelnou rakví. To jsou věci, které jsou součástí našeho zákona,“ upozornila poslance Šlechtová. „Již nebudeme podporovat papundeklové rakve... Neexistuje občan, který si vybere papundeklovou rakev pro svého příbuzného,“ míní.

K pohřebnictví se objevily i dva návrhy, se kterými přišly KDU-ČSL a TOP 09. Na ty se nedostalo vůbec. A reakcí na návrh Šlechtové se také stihlo poskrovnu. Poslanec Ladislav Okleštěk (ANO) kvitoval, že se ministryně Šlechtová ujala pohřebnictví se vší vážností. „Současný platný zákon je v podstatě nevymahatelný,“ uvedl.

Štětina: Týká se to nás všech

„Mám mnoho špatných zkušeností s tím, jak se u nás pohřebnictví provádí,“ podotkl poslanec a lékař Jiří Štětina (Úsvit). Mluvil mj. o tom, že na jeden úmrtní list se pohřbívali i další lidé. „Je velmi jednoduché dát někoho do rakve někoho jiného,“ poznamenal.

Pohřebnictvím se Štětina začal zabývat trochu více už jako „felčar“ někdy kolem roku 1993, „kdy se zjistilo, že kdo má monopol v pohřbívání, má hodně peněz. Dnes proto varoval před tím, aby do zákona nepromlouvaly lobbistické skupiny. 

„Pochopitelně se to týká nás všech. Nebudeme si namlouvat, že mě se to dnes netýká. Může se to týkat zítra,“ apeloval Štětina a dodal: „Důstojný odchod z tohoto světa je jedním z našich základních úkolů jako našeho všeobecenství. A bez toho se prostě neobejdeme.“

VIDEO: Je to podraz, jsou zlobbovaní? Šlechtová si stěžovala na komunisty

Filip řešil hromadné pohřbívání, Kováčik jiné kultury

Samotní komunisté se k řečnickému pultíku dostali také. Vojtěch Filip (KSČM) zákonu vytkl, že v něm není jasně označen hlavní etický problém, a to otázka hromadného pohřbívání. „Není tam popsán ani tak, že je to třeba zakázáno. Jestli není něco zakázáno, je to povoleno,“ postěžoval si Filip.

„Nevíme, co se může stát, pokud jde o přírodní katastrofy, vojenské konflikty, hromadná neštěstí velkého rozsahu, ať už jsou to zemětřesení, povodně, kdy tento stát bude muset řešit něco, co předtím nezažil. Také jsme předtím nezažili povodně v roce 2002,“ říkal Filip ve Sněmovně.

Šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik si stěžoval pro změnu na údajné rozvolnění způsobu pohřbívání příslušníků jiných kultur. Štětina z Úsvitu s ním souhlasil. „Nemůžeme dopustit, aby některá náboženství si zde prováděla svoje obřady. Musí se podřídit našim zákonům,“ bouřil. Více se nestihlo. Pak totiž přišla pauza komunistů, která Šlechtové vyrazila dech.

VIDEO: Ministryně Šlechtová hájila ve Sněmovně zákon o pohřebnictví

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

matno ( 18. března 2017 01:16 )

Myslím, že mrtvému je úplně jedno, v jaké rakvi ho šoupnou do země, nebo do pece. Důležitější je, jak se na něho bude vzpomínat. A pokud bude mít většina pracujících v tomto státě mizerné mzdy a ceny polezou nahoru, tak ty papírové rakve budou velmi žádaná alternativa. Něco jako v současnosti velmi rozšířené pohřby bez obřadu. Ostatně pochybuju, že zrovna obce touží po tom, aby ze svého rozpočtu musely platit svým nemajetným a bez příbuzných zemřelým občanům 10-15 tis. za rakev.

matno ( 18. března 2017 01:01 )

Další lesba. Vypadá to, že v této republice budou za pár let hetero- v naprosté menšině.

Pandabila ( 18. ledna 2017 22:16 )

No tak žádné invektivy, pánové! Stačí vidět, jakými kravinami se paní Šlechotvá zaobírá, rakvemi. U nás máme zákony i na to, jak mají vypadat dveře do bytu, nebo do domu. Myslíte že ne? Ale ano. Např. vyhl.398/2009 Sb. a i jinde, 23/2008 Sb. I na sirky máme normy, možná nejen technické. Určitě ale máme ministry(ně), za které se můžeme opět stydět, jako za Milouše Jakeše. Co třeba Marksová, Valachová? To je sešlost, když ty tři se sejdou. Řek bych, že není na světě chlap, který by si k nim přisednul. Leda slepec.

amgal ( 18. ledna 2017 20:28 )

Šlechtovou dají do přesýpaček. dělá houby a tak bude makat 24 hodin denně.

jana999 ( 18. ledna 2017 19:59 )

na kremace papírový stačí a pokud to pohřbívá obec tak je to vždy kremace a rozprášení

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa