Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Živnostníci dostanou zpět slevu na manželky a děti. A víc potomků uleví rodině

Autor: ČTK, val - 
13. ledna 2017
12:20

Živnostníci s výdajovými paušály budou moci opět uplatňovat slevu na manželku a děti. Sněmovna tuto změnu podpořila v pátek v rámci daňového balíku. Pro zákon jako celek hlasovalo 128 poslanců. Zákonodárci odmítli návrh opozice na zrušení elektronické evidence tržeb (EET) i lidovecký návrh na výjimky z elektronické evidence tržeb pro farmářské trhy.

Daňový balík, který v pátek poslanci schválili, přináší řadu změn. Zejména se jedná o vyšší daňové slevy na druhé, třetí a další dítě. Schválená změna zákona zvyšuje slevu na dani na druhé dítě o 2400 Kč na 19 404 Kč ročně, na třetí a další dítě o 3600 Kč na 24 204 Kč ročně. U jednoho dítěte zůstává sleva 13 404 Kč ročně.

Poslanci také schválili návrh rozpočtového výboru na snížení limitu pro výdajové paušály živnostníků z nynějších dvou milionů na jeden milion korun. Výdajové paušály slouží živnostníkům při výpočtu základu daně. Místo toho, aby dokládali jednotlivé výdaje během roku, uplatní je paušální částkou, kterou zákon stanoví procentem, a to podle jednotlivých druhů podnikání. Paušály se dají ale využít jen u příjmů do dvou milionů korun, výbor nyní doporučil snížit tento limit na jeden milion. Procentní sazby paušálů se nemění.

Prošlo také rozšíření možnosti pro živnostníky, aby jim daň z příjmů stanovil finanční úřad paušální částkou. Nově se může vztahovat i na živnostníky se zaměstnanci nebo na ty, co podnikají při zaměstnání. Podle dřívějších vyjádření ministerstva financí využívalo paušální daň v tuzemsku nejvýše 50 živnostníků. Podle Babiše má tak změna zákona tento nástroj zatraktivnit.

Poslanci naopak řadu návrhů zamítli. Například to, aby lidé s vyššími příjmy nemuseli nadále platit sedmiprocentní daňovou přirážku, jak navrhovala ODS a TOP 09. Nepodařilo se prosadit ani to, aby byly stravovací služby přeřazeny z 15procentní sazby DPH do 10procentní. Sněmovna odmítla také návrh na změny sazeb DPH, kdy ODS žádala 19 a 10 procent, TOP 09 zase 20 a 10 procent.

Neprošel ani návrh opozice na zrušení EET. Stejně tak ale ani návrh ministra financí Andreje Babiše (ANO), který se týkal podnikatelů s příjmy do 250 tisíc korun ročněa paušálních daní. Babiš neuspěl ani s návrhem, aby pod evidenci tržeb nespadaly nákupy v e-shopech v těch případech, kdy zákazník platí kartou přes internet a transakce se odehraje bez osobní účasti. Z evidence chtěl vyloučit i živnostníky s paušální daní.

Se svými návrhy změn v EET neuspěli ani vládní lidovci. Šlo například o výjimku pro podnikatele s ročními příjmy do 414 tisíc korun a podnikatele, kteří mají podnikání jako vedlejší činnost a měsíčně nevykážou zisk vyšší než 5401 korun. Lidovci kromě toho navrhovali vyjmout z působnosti zákona o EET prodejce na farmářských trzích, kteří prodávají nejméně tři čtvrtiny své produkce. Sněmovní většina zamítla i návrhy pravice na zrušení zákona o evidenci tržeb.

Daňový balík musí ještě projednat Senát a podepsat prezident. V účinnost má vstoupit k 1. dubnu. Vyšší slevy na děti bude možné uplatnit zpětně od počátku roku.

rumrum ( 13. ledna 2017 22:17 )

bude líp, záměrná likvidace živnostníků. ten deb.b.i.l bureš přidá 24 tis a snížením paušálu každýho kdo paušál uplatňuje připraví podle procenta nákladů které uplatnuje o cca 45 - 120 tis a ještě zkomplikuje život, protože budou muset vést účetnictví a od paušálů ustoupit. Ceny rostou a místo aby paušál zvyšoval tak ho snižuje evidentní záměrná likvidace živnostníků ddd eeee bbbb iiiii lllll

anna1234 ( 13. ledna 2017 16:49 )

.. jenže tím, že se výjimka neschválila ze sebe udělal chudáčka, protože on je ten, který to zase myslel dobře a ti špatní okolo něj mu to všechno hatí. On přece nevěděl, že existují opravdu drobní živnostníci, kterým mnohdy nezbývá nic jiného, než se živit sami na sebe. To mu přece musela říct až téměř devadesátiletá garážová podnikatelka Jak se říká, on nic, on muzikant... ale Babiš hraje hezky falešně

ivopatta ( 13. ledna 2017 13:37 )

Neuleví. Ministr financí A. Babiš okrádá nadměrným zdaněním pracující rodiče o 50 miliard korun ročně. Ta "úleva" je jednak nesystémová, protože odvody SP jdou přímo na starobní důchody. Za druhé se jedná o pouhých 8 % z uvedených 50 miliard korun. Píši jmenovitě o A. Babišovi, protože má od června 2014 potřebné podklady a proto měl dva roky na to, uvedenou obří diskriminaci pracujících rodičů odstranit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa