Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babišovi dorazilo 100 milionů účtenek. Udavačství i přes zrušený web kvete

Autor: všm/čtk - 
11. ledna 2017
15:54

Dnes po poledni byla systémy Finanční správy zpracována v elektronické evidenci tržeb stomiliontá účtenka. Na Twitteru o tom informoval ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Do EET je podle údajů serveru etrzby.cz zatím zapojeno 42 803 podnikatelů. Podle dřívějších odhadů správy se měla první vlna EET pro hotely a restaurace od loňského 1. prosince týkat zhruba 40 000 podnikatelů. Obchodní firmy, kterých se od letošního března týká druhá vlna EET, o tento systém ale zatím příliš zájem nemají, uvedla v úterý náměstkyně ministra financí pro daně a cla Alena Schillerová.

Elektronická evidence tržeb (EET) odstartovala loni 1. prosince, kdy se týkala podnikatelů v pohostinství a ubytovacích službách. Od 1. března letošního roku se EET dotkne největší skupiny podnikatelů – velkoobchodních a maloobchodních firem, tedy asi 250 000 subjektů. Poté v roce 2018 budou postupně následovat i další obory podnikání.

Vláda si od EET slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí. Pravicová opozice opatření kritizuje a tvrdí, že zlikviduje mnoho drobných živnostníků.

Udávání stále pokračuje

Do začátku ledna rovněž fungoval „udavačský web“, kde mohli lidé nahlašovat restaurace, které účtenky nevydávají. Ten ale Babiš po kritice zrušil. Údajně nevěděl o tom, že existuje. Já o tom ani nevěděl. Udělali web, který měl zásadní chybu, že byl anonymní. My nechceme vybízet lidi, aby anonymně udávali,“ tvrdil Babiš. 

Ani zrušení webu ale občany od nahlašování neodradilo, informovala redakce Seznam Zprávy. „Finanční správa stejně tyto informace dostává jinými kanály. Dostáváme je prostřednictvím České pošty, lidé nám to dávají na podatelnu a posílají e-mailem,“ uvedl pro web Seznamu Martin Janeček, generální ředitel Finanční správy.

Vše o EET čtěte ZDE >>

boxer ( 11. ledna 2017 16:19 )

Tak si ty účtenky může STB Bureš narvat třeba do rektu!!!

Zobrazit celou diskusi