Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Zaorálek volal muži mrtvé Češky. „Za tragédii může Merkelová,“ útočí Mach

Autor: Jaroslav Šimáček - 
23. prosince 2016
10:00

O Češce, kterou ministerstvo zahraničí identifikovalo jako Naďu Čižmár, mluví nyní řada politiků. Žena zemřela při útoku na vánočních trzích v Berlíně. Je první českou obětí teroristických útoků, které se v poslední době v Evropě rozmohly. Řada českých politiků vyjadřuje smutek i soustrast, najdou se však i pořádně rozlícené reakce. Europoslanec Petr Mach (Svobodní) viní Angelu Merkelovou. Na tiskové konferenci s nejnovějšími informacemi vystoupil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). 

„Hned potom, co došlo k útoku v Berlíně, jsme se obrátili na všechny úřady, které řešily tu situaci v Berlíně po atentátu kamionem na občany. S tím, aby nám sdělily, jestli mezi zraněnými nebo mrtvými se nenachází i český občan. Bylo nám řečeno, že identifikace bude trvat několik dní,“ uvedl na páteční tiskovce Lubomír Zaorálek (ČSSD). 

Zaorálek: Na uvádění plného jména jsme se dohodli

Na ambasádu se obrátil Petr Čižmár, který ji informoval, že postrádá svou manželku a že se jeho žena mohla nacházet v prostoru, kde došlo k útoku.

„On po naší ambasádě navštívil policii, s tou se pak domluvil a postupně jim přinesl fotografie, identifikační údaje a vzorek DNA,“ popisoval Zaorálek. Ve čtvrtek večer pak dostal informaci, že je mezi mrtvými bohužel i Naďa Čižmár. „Já tady uvádím to jméno plně proto, protože jsme se tak dohodli s jejím manželem a on sám to zveřejnil, na základě toho my jsme to jméno zveřejnili také,“ vysvětloval ministr.

Se smutnou zprávou za Petrem Čižmárem vyrazil poté německý velvyslanec. „Tu informaci jsme mu dali několik minut po tom, co ji získal od německé policie. Jeli jsme tam nejenom proto, abychom mu vyjádřili účast, ale především proto, že jsme mu nabídli veškerou pomoc, asistenci v těch nejbližších dnech,“ podotkl Zaorálek.

Video  Češka Naďa zemřela při útoku v Berlíně. Manžel a syn (5) čekali tři dny v naději.  - David Vaníček, Blesk TV
Video se připravuje ...

Dvě oběti ještě nejsou identifikované, uvedl Zaorálek

„Je to poprvé, kdy se stalo, že český občan se stal obětí takovéhoto teroristického činu, který se stal v našem sousedství. Já jsem volal panu Čižmárovi, osobně jsem mu vyjádřil hlubokou účast,“ pokračoval ministr zahraničí. Pomoc nabídlo ministerstvo například v případě eventuálního převozu těla do ČR.

Podle ministra nejsou ještě identifikovány dvě berlínské oběti. „My ale v této chvíli už nemáme informaci od žádného českého občana nebo někoho, kdo by nám řekl, že pohřešuje někoho ze svých blízkých nebo známých,“ uvedl Zaorálek. Nemůže možnost, že by šlo o dalšího českého občana, vyloučit, považuje ji však za naprosto hypotetickou.

Čechy jezdící do zahraničí vyzval ministr k obezřetnosti

Zaorálek ujišťoval, že vláda dělá všechno pro to, aby se v Česku nepohybovali lidé, o kterých se neví, odkud přišli, a kteří mohou páchat podobné věci, jako byl teroristický útok v Berlíně. „My jsme připraveni udělat všechno pro to, aby se podobní lidé v této zemi nepohybovali,“ tvrdil Zaorálek. Evropa však musí činit podobná rozhodnutí společně, podotkl.  

„Dnes bych si přál, abychom nebyli vystrašeni z toho, co se děje – na jedné straně. A na druhé straně je evidentní, zvlášť když někdo vyjíždí z ČR a vidíme, kolik událostí se odehrálo v roce 2016, strašných, často tragických, tak člověk musí vyzvat k určité obezřetnosti, která dnes musí být větší, než byla v minulosti,“ uvedl ministr.

Lidé mají více sledovat to, co se kolem nich děje, podobné události nelze dál vyloučit, varoval Zaorálek. „Obezřetnost je potřeba. Je to něco, čemu se bohužel musíme učit,“ poznamenal.

VIDEO: Vteřiny před berlínskou tragédií zachycené kamerou

Video  Vteřiny před tragédií: Tak vjel kamion do vánočních trhů v Berlíně.  - Reuters/ Blesk/ SPRT50_63-Deadly_dust
Video se připravuje ...

Mach: „Německo ničí Evropu“. Hašek šije do vítačů

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) reagoval na úmrtí Češky již v noci, mezi dalšími reakcemi politiků se pak objevuje smutek, ale i zlost. „Mezi oběťmi islamistické vraždy v Berlíně byla Češka, polský řidič, Izraelka, Italka, Němci... Merkelová nese politickou zodpovědnost za to, co se v Evropě děje,“ bouří na Facebooku europoslanec Petr Mach (Svobodní).

„Německo musí pochopit, že ničí Evropu, zatím to bohužel nechápe a většina Němců svoji vládu podporuje. Naše vláda by měla obnovit kontroly na hranici s Německem – pro naši vlastní bezpečnost i jako signál Německu, že ho považujeme za líheň terorismu a zdroj ohrožení životů našich občanů,“ dodal.

Podobně ostře se vyjadřuje i bývalý hejtman Michal Hašek (ČSSD). „Podle MZV je jednou z berlínských obětí teroristického útoku také jedna Češka. Už se nás to tedy týká přímo. Všichni vítači a přicmrndávači otevřené náruče bez jasných mantinelů a řádných bezpečnostních procedur by teď měli...mlčet a zpytovat svědomí,“ napsal Hašek a vyjádřil upřímnou soustrast rodinám všech obětí. Včetně té, která nyní pláče pro polského řidiče-hrdinu, který s teroristou do posledních sil bojoval.

VIDEO: Takhle odváželi od vánočních trhů v Berlíně kamion, ve kterém zabíjel terorista

Video  Kamion jako nástroj teroru. Takhle ho odváželi z centra Berlína  - Reuters, Blesk.cz, Hudba: Sparky Buddha; Bert Lindar, Hudební banka
Video se připravuje ...

Česko musí mít plán, jak se bránit, bouří Fiala

Předseda ODS Petr Fiala oznařil smrt Češky za velkou lidskou tragédii. „Teror se přesunul do naší blízkosti a přímo nás zasáhl. Po útoku v Berlíně již nemůžeme tvrdit, že se terorismus naší země zatím netýká,“ upozorňuje.

„Tato tragická událost nám znovu připomněla, že musíme chránit naše hranice a sami se suverénně rozhodovat o tom, kdo smí v naší zemi pobývat a komu poskytneme ochranu. Žádná slova nezmírní bolest nejbližších oběti tohoto odporného útoku. Dnes už nestačí slova. ČR musí mít plán, jak se bránit hrozbám mezinárodního terorismu. Konkrétní, přesný a pro každého,“ dodal Fiala. 

Chovanec: Pachatel neměl s Českem nic společného

Tunisan Anis Amri, podezřelý z pondělního útoku na berlínský trh, byl mezitím zastřelen poblíž Milána. „Ta informace je taková, že tento člověk byl zastřelen v Itálii, ale pravděpodobně jeho cesta z Německa vedla ještě přes jednu evropskou zemi. Je potřeba velice detailně popsat tu cestu,“ uvedl v ČT ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) s tím, že je potřeba zjistit, proč se tak jednoduše dostal podezřelý z Německa. A že Česko již dříve upozorňovalo, že puštění tisíců migrantů do Evropy bez kontroly je nebezpečné.

Amri podle Chovance utíkal přes Francii. „Je dobře, že by tento pachatel zneškodněn, to je bezesporu dobrá zpráva. Na druhou stranu je divné, že se mu podařilo dostat z Německa,“ podotkl Chovanec. „Hypoteticky by se do České republiky bezesporu dostat mohl, kdyby vám někdo říkal, že ne, tak by lhal,“ uvedl ministr. Žádnou vazbu Amriho na Česko z minulosti však zatím nezjistil. „Tato osoba neměla v minulosti, alespoň co víme, s Českou republikou nic společného,“ dodal Chovanec.

Život Nadě Čižmár to však nevrátí. I šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD) projevil všem příbuzným Češky hlubokou soustrast. „Bohužel se ukazuje, že ani občané naší země nezůstanou ušetřeni a mohou se stát obětí teroru náboženských fanatiků. Přestože naše politika není vstřícná vůči migrantům, bohužel se ukazuje, že při existenci schengenského prostoru může mít příliš liberální azylová a imigrační politika jedné země dopad na obyvatele všech ostatních členských států,“ upozornil. S bezpečím občanů podle Štěcha nelze hazardovat ani ve jménu sebekrásnější ideje.

Šéfa Sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD) smutná zpráva prý také velmi zasáhla. „ Terorismus je ten nejodpornější způsob nátlaku, jehož cílem je vyvolat strach a chaos. V Evropě musíme využít všech dostupných prostředků k boji s ním - musíme společně zastavit šíření islámského extrémismu a pokračovat ve zlepšování ochrany vnějších hranic. Je dobře, že česká vláda posiluje bezpečnostní opatření v našich ulicích,“ míní.

VIDEO: 3D animace ukazuje, jak proběhl teror na vánočních trzích v Berlíně

Video  3D animace ukazuje, jak proběhl teror na vánočním trhu v Berlíně.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Vše o útocích v Berlíně čtěte zde

corsa ( 23. prosince 2016 23:26 )

Mach má pravdu. K tomu už není co dodat. Mele se pořád dokola to samé už dlouho. Muslim patří do muslimské země. Evropa není muslimská. Zatím.

Hunt ( 23. prosince 2016 20:59 )

tramping:Blbe,tebe zavřít s Makrelou do jedné cely,abys ji musel lízat pekárnu celý den!

vosavopruz ( 23. prosince 2016 19:55 )

chudák muž mrtvé češky,já vědět že volá Za(orálek) hned bych to položil

havran2 ( 23. prosince 2016 18:03 )

Uprchlíci se nemusí vracet do Česka.Nikdo je tady nechce! ! !Jenom si na ně musíme dát větší pozor ! ! !

tgbg ( 23. prosince 2016 16:02 )

Debil Machů ....Měl mu pán plivnout do mikrofonku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa