Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Komentář: Terorista Anis Amri je mrtvý. Ukázal slabiny Německa i Evropy

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
23. prosince 2016
13:35

Pár dnů byl nejhledanějším mužem Evropy. Anis Amri, mladý Tunisan podezřelý z berlínského teroristického útoku, byl v pátek zastřelen poblíž italského Milána. Tím bohužel dobrá zpráva končí. Amri totiž ukázal, že i v podstatě méně zkušený terorista dnes klidně uteče německé policii, po Francii jezdí vlakem a v Itálii nakonec ještě málem zastřelí policistu.

Amri je sice mrtvý, Evropané ale mají důvod cítit se ještě méně bezpečně než předtím. A je úplně jedno, že i muslimští fanatici v Německu pořád zabili méně lidí, než se v 60. a 70. letech podařilo německým teroristům, z nichž mnozí nezabíjeli ve jménu Alláha, ale jen adrenalinu a legrace. V našem pocitu bezpečí nerozhodují fakta, ale dojem. A ten je po berlínském masakru zhruba takový, jako by všude kolem nás byly mešity plné bláznivých imámů.

Navíc hon na Amriho bohužel ukázal, že nejslabším článkem v boji s islámským terorismem je právě Německo, které ovšem přijalo nejvíc muslimských uprchlíků – jen vloni téměř milion. Amri mezi ně nepatřil, nutno říct; do Itálie utekl z Tunisu už v roce 2011 a nebyl žádný boží bojovník, ale obyčejný kriminálník. Alláh ho začal bavit až později, kdy se začal zajímat o terorismus. Němci o něm věděli, nepodařilo se jim ho ale deportovat a zmizel z jejich bezpečnostního radaru.

Teď se objevil znovu a zmizel i podruhé. Jak ukazuje zpackané vyšetřování berlínského útoku plné gramatických chyb a předhození nevinného Pákistánce médiím i veřejnosti, může za to i vlastní německý teror. Konkrétně ten někdejší nacistický, který v boji s náboženskými, národními i politickými nepřáteli dodnes trumfne jen máloco. Řečeno politicky nekorektně, jak se dnes nosí, nacistické gestapo by o Amrim vědělo dávno předtím, než by on věděl o Alláhovi.

Video  Vteřiny před tragédií: Tak vjel kamion do vánočních trhů v Berlíně.  - Reuters/ Blesk/ SPRT50_63-Deadly_dust
Video se připravuje ...

I proto je poválečné Německo snad nejvíce decentralizovanou zemí na světě. A to nejen státním uspořádáním, ale i ohledně bezpečnostních složek. Německá vláda sice nedávno schválila přísnější bezpečnostní legislativu včetně používání kamerového systému, i ten je ale pořád dobrovolný. A i po berlínském útoku řekla Ramona Popová, členka berlínské městské rady za zelené, že v metropoli kamery nijak nerozšíří. Přitom i Česko, kde zatím kamiony zabíjí jen na dálnicích nebo železničních přejezdech, je dávno jedna velká televize. Všichni jsme tak trochu herci, i když o tom nevíme.

„Německo na to prostě nemá kapacitu,“ řekl deníku Financial Times ohledně německého deficitu v boji s terorismem Raffaello Pantucci, ředitel mezinárodních bezpečnostních studií britského think-tanku Rusi. Myslí tím i to, že 16 německých států nemá jen vlastní bezpečnostní legislativu, ale i složky. A ty si občas zapomenou sdílet informace, jak už se v bezpečnostních složkách občas stává. „Těžký stín historie visí nad vším, co německé bezpečnostní složky dnes zkoušejí dělat,“ dodal Pantucci. Takže vlastně Amri nedojel až tak daleko.

Vše o útoku v Berlíně čtěte zde

franta15 ( 23. prosince 2016 14:48 )

 Ten příběh může být vymyšlený od začátku až do konce. Německo po útoky neuzavřelo svoje hranice a nechalo ho uprchnout přes 3 státy, dokonce do Itálie, kde žil předtím a páchal zločiny. Něčemu takovému se dá těžko uvěřit. Němci jsou schopní jenom vymyslet takový příběh, který se jim hodí do krámu, Francie v rámci výjimečného stavu nechá teroristy projíždět se po Franci a nám - hloupým ovcím se ten příběh prezentuje od konce. Zatímco už byl v Itálii zastřelený, tak Němci teprve objevili jeho otisky prstů. Byl to trestaný terorista a Němci to asi zjistili až po útoku. To svědčí o jejich hrozných poměrech v jejich tajných službách, o nulové spolupráci a neskutečných chybách, které němečtí policajti a jejich systém předvedli. Nechápu proč u nás zpřísňujeme a stavíme zátarasy. Podle Chovance tady u nás žádní muslimové a teroristi nejsou. A to ani když se s nimi divíme na ulicích. Němci to neřeší, naši alibisti kteří vedou jenom pouťové kecy hned zatarasí naše města a my všichni to zaplatíme. Toto je špatně napsaná groteska! Tomu příběhu, tak jak nám ho dnes nabídla média tomu mohou věřit jenom totální blbci! Všechno je špatně, všechno je jinak jak by mělo být. Sobotka kritizuje Babiše za to, že kritizuje Merkelovou a přitom Timesy dávají Babišovi za pravdu. Kam chceme s takovouto anarchií dojít?

anna ( 23. prosince 2016 14:17 )

Tento člověk jel přes Německo a celou Francii zpět do Itálie a to až na jih, nakonec na sever Itálie. Jak se dostal do Německa, když byl v Itálii 4 roky vězněn. ... Opět jeden z trapných a neobjektivních článeků.

Zobrazit celou diskusi