Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

E-shopům svitla naděje: Babiš je možná vyjme z evidence tržeb

Autor: Mii - 
23. listopadu 2016
13:53

Debaty o tom, kterých podnikatelských subjektů by se chystaná elektronická evidence tržeb měla týkat a kterých ne, ve středu dostaly nečekaný zvrat. E-shopy, které měly evidovat tržby spojené s některými platebními metodami, nakonec nejspíš budou z EET úplně vyjmuty. Ministr financí Andrej Babiš to sdělil v rozhovoru pro Info.cz.

Podle ministra je platebních metod, které internetové obchody využívají, příliš a jsou složité. Proto bude nejjednodušší, když se povinnosti zbaví úplně. „Uvažuji o změně, že bychom vyňali z evidence e-shopy. Je tam asi 18 různých druhů plateb, jsou tam platební brány. Chci to projednat s koaličními partnery a navrhneme, aby e-shopy byly vyňaty,“ řekl Babiš pro Info.cz

Ministr o možném vyjmutí e-shopů z povinnosti EET jednal ve středu se šéfem Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karlem Havlíčkem. Ten věc vnímá pozitivně. „Má to hlavu a patu, protože e-shopy jsou dnes monitorovány a jejich prodeje jsou průkazné. Pokud se tedy nebude jednat o prodej face to face a bude to skutečně na dálku, tak si myslím, že nic nebrání tomu, aby to bylo vyjmuto z elektronické evidence tržeb,“ okomentoval Havlíček.

Výjimku pro všechny

K navrhované změně se okamžitě vyjádřili zástupci opozice, kteří připravovanou elektronickou evidenci tržeb dlouhodobě kritizují. „Tohle je jen další důkaz toho, jaké zmatky nás čekají. Celé je to obrovský nesmysl namířený proti malým a středním podnikatelům,“ řekl serveru Info.cz předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který se v září snažil připravovaný projekt odložit o dva roky. EET podle něj není dostatečně připravena.

Podobný názor má místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija. V reakci na vyjádření Babiše napsala, že navrhuje rozšíření výjimky na všechny podniky. ODS má zrušení EET jako jedno ze svých nejdůležitějších volebních témat.

Provozovatelé stravovacích a ubytovacích služeb budou muset tržby elektronicky evidovat již od 1. prosince letošního roku. Další vlna EET proběhne v březnu 2017 a následně v březnu 2018. Většina podnikatelů projekt kritizuje.

escrito ( 23. listopadu 2016 16:53 )

Stačí co provedl včera když zkoušeli EET a vyhodili z provozu i Google

sportak ( 23. listopadu 2016 14:18 )

Včera, ve větší společnosti jsem byl překvapen, co lidí Babišovi fandí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa