Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš protlačil evidenci tržeb. „Ucpali jste hubu opozici,“ bouří se Kalousek

Autor: val - 
10. února 2016
12:20

Koaliční poslanci ve středu protlačili závěrečným čtením klíčový zákon ministra financí Andreje Babiše (ANO), který zavádí elektronickou evidenci tržeb (EET). Jak avizovali, k hlasování přistoupili v 11 hodin dopoledne bez ohledu na to, že k debatě byli přihlášeni ještě někteří poslanci. Opoziční strany se kvůli tomu chtějí obrátit na Ústavní soud. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek hovořil o „ucpání huby“ jeho kolegům. Zákon nyní putuje do senátu. 

 

Pro přijetí zákona bylo 105 poslanců, tři byli proti. Opoziční poslanci na protest opustili sál. Po více než půl roce se tak kritizovaný zákon z dílny Andreje Babiše dostal ze sněmovny do senátu. 

Opozice se bouří, že sněmovna přešla k hlasování o dlouho projednávaném zavedení EET ve chvíli, kdy do diskuse byli ještě přihlášení poslanci. Vládní koalice se na takovém postupu shodla už koncem ledna, kdy se rozhodla utnout opoziční obstrukce tím, že stanovila přesné datum a čas hlasování. ODS společně s TOP 09 chtějí v reakci na to podat stížnost k Ústavnímu soudu. Na tu je potřeba 40 poslaneckých podpisů.

Miroslav Kalousek a Roman Sklenák ve středu při jednání o EET. Miroslav Kalousek a Roman Sklenák ve středu při jednání o EET. | Blesk - Daniel Černovský

„Šestnáct mých kolegů z klubu TOP 09 nemělo možnost uplatnit své ústavní právo vystoupit, předložit návrh, odůvodnit ho a nechat o něm sněmovnu hlasovat,“ prohlásil na tiskové konferenci po zahájení hlasovací procedury Kalousek. „To, že s odpuštěním ucpali hubu 16 nepohodlným poslancům, kteří měli připravené své návrhy, je v rozporu s demokracií,“ dodal. 

Dnes je černý den pro živnostníky a podnikatele v České republice. Vládní většina znásilnila Jednací řád a ve Sněmovně prosadila elektronickou evidenci tržeb.

Zveřejnil(a) Petr Fiala dne 10. únor 2016

Vládní poslanci během debaty obhajovali ukončení jednání a zdržovací taktiky opozice. „Aby se z obstrukce nestala destrukce, musí po určité době skončit,“ prohlásil ve svém projevu předseda poslanců ČSSD Roman Sklenák. Podle něj probíhala jakási permanentní obstrukce ODS a TOP 09, jejímž vrcholem je právě ta kolem EET. Opozice by měla respektovat vládní většinu, řekl.

Opoziční poslanci, kteří doteď natahovali projednávání zdlouhavými projevy, se ohradili, že právě sociální demokracie využívala obstrukcí v minulém volebním období, když se snažila zamezit schválení církevních restitucí. „Omlouvám se, pane kolego, ale vaše vystoupení bylo velmi pokrytecké,“ opáčil Sklenákovi Petr Gazdík (TOP 09 a STAN).

Poslanecká sněmovna Poslanecká sněmovna | Blesk / Zbyněk Pecák, Ladislav Křivan

„Tohle je pitomina proti tomu (církevním restitucím – pozn. red.). A taky jsme prohráli, takže vy taky prohrajete,“ vzkázal opozici Vítězslav Jandák (ČSSD).

Babiš: Zadám částku a je to

Ministr financí Andrej Babiš, který dokonce prosazení EET a její správné fungování spojil se svým setrváním ve funkci ministra, tvrdí, že EET povede k lepšímu výběru daní a omezení šedé ekonomiky. EET bude fungovat na principu neustálého propojení živnostníka s daňovou správou, kdy každá účtenka má být okamžitě registrována. Vše má fungovat pomocí různých zařízení, od pokladen až po tiskárny připojené k tabletům nebo chytrým telefonům.

„I senioři dokážou snadno ovládat kalkulačku,“ řekl k tomu Babiš. „Zadám částku a je to,“ popsal jednoduché operování s EET. Při minulých jednáních si s sebou pro lepší ilustraci nosil dětskou kasičku. Ve středu také zopakoval, že EET je standardním nástrojem pro boj s šedou ekonomikou. „Od začátku jsme věděli, že tento zákon je dobrý a potřebný,“ řekl.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek naopak uvedl, že EET bude ve svém důsledku tunelem. „Neuměli jsme si představit, že připravíte zákon likvidační pro určitý sektor,“ řekl.

salto ( 12. února 2016 09:09 )

Slušné řešení

salto ( 12. února 2016 09:06 )

„Neuměli jsme si představit, že připravíte zákon likvidační pro určitý sektor,“ , tak pravil Kalousek. Že by sektor zlodějů, podvodníků... Neměl bych radost, kdyby se mě zastával zrovna gauner typu "Kalousek"

lukasnazdar ( 11. února 2016 10:04 )

bude mít dražší??? tak si to koupím tam kde to bude levnější i s dokladem, osle.

lukasnazdar ( 11. února 2016 10:00 )

TEN bojuje jen za lobisty a tu verbeš, která v pozadí řídí náš stát. Konešně si lidi zvolili stranu, která lobistům nedává takový prostor. Holt Kalousek je jejich loutka a musí za ně bojovat. To stejné je Stanjura... to je ale osel společně s Fialou.

lukasnazdar ( 11. února 2016 09:57 )

Kalousku ty gaunere, ty jsi už zapomněl jak jsi ucpal hubu opozici, když jste schválili restituce církvi? Kolik jsi z toho dostal od církve? Fialo ta raději zalez, jsi jen loutka v rukou lobistů. A že to zrujnuje podnikatele? To asi těžko, když ti poctiví v EET nevidí problém, ale ti nepoctiví ano, je to zrujnuje, protože nebudou moct peníze, které patří na daně, schovávat do strožoku. A když je to zrujnuje, tak ať nepodnikají. Aspoň těh nepoctivých ubude. Stejně se divím, že se nějaké EET zavádí. Má finanční úřad být přísnější a neústupný v pokutách a dělat pravidelné kontroly a kdo nemá zaplacené daně, šup s nim do lochu. Že se s nimi vůbec Babiš baví. STOP KALOUSKOVI A FIALOVI.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa