Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babišova EET jde do finále: Koalice změkčuje silové řešení

Autor: Václav Lang - 
10. února 2016
05:16

Dohoda koaličních stran odhlasovat ve středu v 11 hodin stůj co stůj Babišovu elektronickou evidenci tržeb dostává trhliny. Jak zjistil Blesk.cz, strany se začínají od sporného plánu prosadit klíčový návrh ministra financí silovým způsobem vzdalovat a připouštějí, že dají opozičníkům ještě šanci se k návrhu více vyjádřit.

Koaličním stranám se sice před dvěma týdny podařilo za křiku opozice prosadit, aby se ve středu přesně v 11 hodin začalo po měsících tahanic hlasovat o elektronické evidenci tržeb, zdá se ale, že samotné vládní partaje nemají zcela jasno, jak se bude ve středu postupovat. Jisté je, že chtějí klíčový zákon ve středu odhlasovat, zřejmě ale nabídnou opozici víc prostoru než do 11 hodin.

„Platí to, co jsme řekli, a zbytek se uvidí podle průběhu vyjednávání,“ uvedl pro Blesk.cz šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák. Zda ale sněmovna v 11 hodin skutečně stůj co stůj přistoupí k hlasování, není podle něj jisté.

Ministr financí se v minulosti vydal do sněmovny hájit EET v týmovém tričku a pokladničkou. Ministr financí se v minulosti vydal do sněmovny hájit EET v týmovém tričku a pokladničkou. | Facebook / Andrej Babiš
Podobně nejistá jsou i vyjádření jeho kolegů z KDU-ČSL a hnutí ANO. „Nedokážu dnes (v úterý – pozn. red.) odhadnout, jaký bude vývoj ráno. V podstatě je tam ještě snaha z naší strany vytvořit nějaký další prostor k diskusi. Jestli bude ochota ze strany opozice, to dnes nedokážu odhadnout,“ řekl pro Blesk.cz předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. Právě on před 14 dny navrhl sněmovně, aby se o EET definitivně hlasovalo tuto středu v 11 hodin. Sklidil za to silně negativní reakci opozice, která hovoří o „znásilňování“ jednacího řádu a hrozí kvůli tomu ústavní stížností. Zřejmě i proto nyní koalice váhá s použitím silového postupu.
Jaroslav Faltýnek předložil návrh, aby se o EET hlasovalo ve smluvený čas. Vyvolal tím kritiku opozice, mimo jiné Miroslava Kalouska. Jaroslav Faltýnek předložil návrh, aby se o EET hlasovalo ve smluvený čas. Vyvolal tím kritiku opozice, mimo jiné Miroslava Kalouska. | ČTK

Podle Faltýnka existuje varianta, že by koalice nechala opoziční politiky debatovat o EET i po zmíněné 11. hodině. „My jsme jim řekli, že je to jedna z variant, a uvidíme, jaká bude reakce,“ uvedl předseda Babišových poslanců.

Takový postup nastínil i zdroj z poslaneckého klubu ČSSD, podle kterého koalice nabídne poslancům přihlášeným do debaty, aby přednesli své projevy, ale sněmovna si bude muset odsouhlasit hlasování i po 14. hodině, což jednací řád u zákonů v třetím čtení nedovoluje.
Andrej Babiš jako Fantomas při snaze podpořit EET během akce v Čapím hnízdě Andrej Babiš jako Fantomas při snaze podpořit EET během akce v Čapím hnízdě | Youtube/ANO
Navíc se takový postup nezamlouvá ani opozici. „Budeme protestovat, aby se ve třetím čtení hlasovalo po 14. hodině,“ uvedl pro Blesk.cz předseda poslaneckého klubu opoziční TOP 09 František Laudát. „Jestli z hlasování chtějí dělat další frašku, ať dál mění čas. My na to přistupovat nebudeme," reagoval pro Blesk.cz předseda ODS Petr Fiala. 

Naopak trvá na protestu proti postupu vládních stran. „Pokud vláda zítra přistoupí k znásilnění jednacího řádu, nebudeme se účastnit hlasování a opustíme sál, protože se odmítáme podílet na porušování zákonu. Celý proces schvalování EET provázela řada nedostatků, kvůli nimž se obrátíme na Ústavní soud,“ uvedl pro Blesk.cz předseda ODS Petr Fiala. Ústavní stížnost zváží podle Laudáta i TOP 09.

Podívejte se, jak probíhalo prosazování Babišovy elektronické evidence tržeb:

rnsapp ( 16. února 2016 10:35 )

Pokud se začínáte poohlížet po EET zkuste se podívat na vytvorime-aplikaci.cz/eet a neutrácejte za předražené pokladní systémy, firma RnS vyvíjí mobilních aplikace a velice efektivně řeší problém se zavedením eet. Ovládaní je jednoduché a intuitivní navíc postavené na základě potřeb daného klienta. Takže neplatíte jen obyčejnou pokladnu za x desítek tisíc

citruss ( 10. února 2016 13:31 )

proti tomu protestují pouze ti nepoctivý šmejdi,co neodváděj řádně daně.Poctivý to naopak schvaluje.

salto ( 10. února 2016 08:37 )

Naprostý souhlas. Ještěže tito "poctiví čeští podnikatelé" mají takové zastání u "poctivých českých politiků" typu Fialy, Němcové, Kalouska... Jejda, to by byl dlouhý seznam

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa