Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zeman nezahálí: Jen zamával čínskému prezidentovi, už podepsal spornou EET

Ministra financí Andreje Babiše (ANO) v úterý přivítal na Pražském hradě prezident Miloš Zeman.
Ministra financí Andreje Babiše (ANO) v úterý přivítal na Pražském hradě prezident Miloš Zeman.  (Autor: Twitter Jiřího Ovčáčka)
Autor: kle, ČTK - 
30. března 2016
15:32

Prezident ČR Miloš Zeman ve středu podepsal zákon o zavedení elektronické evidence tržeb (EET).  Vláda si od ní slibuje omezení daňových úniků a až 18 miliard korun do státní pokladny ročně. Podle pravicové opozice, která chce normu napadnout u Ústavního soudu, návrh zlikviduje řadu drobných živnostníků.

Prezident podepsal zákon přesně 14 dní poté, co jej schválil Senát. Miloš Zeman již dříve EET podpořil, jeho podpis pod zákonem se proto očekával.

 

 

Senátoři před dvěma týdny o zákonu rozhodli po zhruba čtyřhodinové debatě, v níž zopakovali argumenty pro a proti elektronické evidenci tržeb. Kritici zejména z řad ODS chtěli v zákoně alespoň zmírnit sankce za porušení zákona nebo zpřísnit režim finančním úřadům. Zástupci koalice ale úpravy odmítli z obav, že by se v případě vrácení zákona sněmovně opakovaly opoziční obstrukce.

Jako první se do evidence zapojí hotely a restaurace, a to možná už od listopadu. Do půldruhého roku poté mají být evidovány všechny tržby kromě tržeb řemeslníků, ti se pod zákon dostanou až poté. Podnikatelé budou muset nejpozději při zaplacení zboží nebo služby poslat finanční správě údaje o tržbě a vystaví zákazníkovi účtenku.

Kupující si bude moci na internetu ověřit, zda prodejce skutečně údaje poslal daňové správě. Ministerstvo financí bude moci pořádat účtenkovou loterii o věcné nebo peněžní ceny, které se budou moci lidé zúčastnit na základě zaslání účtenky nebo údaje povinně uváděného na účtence.

Co říká prezident EET?

Video S prezidentem v Lánech - Babiš, elektronická evidence tržeb, ODS - Blesk TV
Video se připravuje ...

Podnikatelé budou moci využít jednorázovou slevu až 5000 korun na náklady spojené se zavedením evidence tržeb. Její výše se bude odvíjet od daňového základu z podnikání.

Součástí podepsaných zákonů je novela zákona o dani z přidané hodnoty, podle níž budou stravovací služby kromě podávání alkoholu nově spadat do 15procentní sazby daně z přidané hodnoty. Nyní jsou v sazbě 21 procent.

Projednávání ve Sněmovně provázely rozsáhlé obstrukce pravicové opozice. Podle ní norma poškodí drobné podnikatele, varuje také před hrozbou zneužití získaných dat, což ministr financí Andrej Babiš (ANO) opakovaně odmítal. Pravice se chce kvůli zákonu obrátit na Ústavní soud. Naproti tomu podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka je evidence tržeb přínosem pro narovnání podnikatelského prostředí a poctivé podnikatele.

kkkastr ( 31. března 2016 14:08 )

 A co je na tom sporného platit daně. Platí je každej dělník, každá samoživitelka tak proč by je neměli platit ti rádoby živnostníčci v audinách na úvěr. Pokud skrachují jen dobře proč by je měl dotovat stát, ve skutečnosti dělníci samoživitelky atd. Jinak v hospodě platím za pivo i s dph a daní tak proč jí lemplovský zloděj neodvede?

joudajoudovy ( 31. března 2016 07:59 )

na zapade se registracni pokladny pouzivaji 20.let, vcetne korporaci podnikajicich v cesku, aby mely prehled o trzbe, kolik se odvede na dph, o skladovem hospodarstvi, a tez, co jim "franciza" musi vyplatit. pouze cesky nepoctivec se bouri a neznale ovce beci. kdyby se nemci drzeli ceskeho motta: kdo nekrade, okrada rodinu, tak by stale pouzivali smenny obchod, bydleli v zemljankach a vozili se v zebrinaku.

1pepan ( 30. března 2016 16:49 )

 Takže součástí je sleva na dani, aha, že se o součásti nikde nepsalo? O hrozbě zneužití dat si povíme za 3 roky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa