Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Přípravy na EET v Česku vrcholí. Jenže některé pokladny jsou poruchové

Autor: ula - 
18. listopadu 2016
06:15

Jiří si objednal pokladnu k elektronické evidenci tržeb velmi brzy. Majitel restaurace s pivnicí v Praze-Libni chtěl ušetřit čas, tak kývl na nabídku, která mu nabízela další výhody. Jenže brzy zjistil, že pokladna neumí to, co si představoval. A ke všemu občas vypadává. Co máte dělat, pokud ještě pokladnu nemáte nebo vám ta stávající nevyhovuje?

Jiřího kontaktoval jako první zástupce jednoho z mobilních operátorů a podepsal s ním smlouvu. „Řekl jsem mu, že chci pokladnu, která bude rychlá, funkční, bude mít přehled skladového hospodářství, a také chci mít totální přehled, když budu někde jinde, abych se mohl doma připojit na internet a vidět, že se tady zrovna natočilo 400 piv,“ vyjmenovává svoje požadavky.

Všechno přednesl i obchodnímu zástupci. Ten mu slíbil vyjít vstříc a nabídl i výhodný balíček s mobilními telefony i voláním. Navíc řekl, že mu přijde pokladnu zapojit. Jenže když pokladna dorazila, nemohl se Jiří obchodnímu zástupci dovolat. Když se mu to konečně podařilo, muž mu sdělil, že zapojit kasu neumí.

Deset tisíc korun a čas, co nikdo nevrátí

Jiří se do instalace pustil se svým personálem sám. Zařízení s nimi v jednu chvíli odmítla komunikovat. Následovalo 14 dní, kdy se Jiří snažil kontaktovat zákaznickou linku určenou pro řešení problémů s kasou. Podle jeho slov to trvalo někdy 20 minut, než někdo telefon zvedl. „Nakonec se ukázalo, že problém byl na straně operátora, protože zástupce nedodal spolu se smlouvou nějaké další lejstro, a kasa najednou začala fungovat,“ řekl Jiří, ale maraton problémů tak neskončil.

„Občas to funguje, občas se to na 20 minut vypne a nic se neděje, pak to zase naskočí,“ komentuje funkce pokladny Jiří. Podle něj ani přístroj neumí to, co mu obchodní zástupce slíbil, tedy spojení s jeho domácím počítačem. Zařízení ho doteď stálo deset tisíc a hlavně drahocenný čas, který už mu nikdo nenahradí.

První neznamená nejvýhodnější

Do pilotního provozu elektronické evidence tržeb (EET) se podle údajů Finanční správy přihlásilo 6 677 podnikatelů, kteří zaslali 1,2 milionu účtenek. Řada z nich patrně zjistí, že jejich kasy nejsou pro jejich druh podnikání vhodné, další přijdou na to, že jejich stávající pokladny nezvládají přechod do EET módu. A budou jistě i ti, co uzavřeli nevýhodné smlouvy.

Podle Jiřího je na trhu s pokladnami a softwarem k EET velký konkurenční boj. „Pořád mi někdo volá, píše mi e-maily,“ řekl Blesk.cz a dodal: „Mrzí mě, že jsem skočil po první nabídce, protože teď vidím, že je jich tu více výhodnějších.“

Do startu EET nezbývá příliš času. Pravděpodobně už teď podnikatelé zjišťují, co jejich zařízení umí nebo ne. Na trhu je momentálně celá řada prodejců, někteří z nich očekávají, že do tří měsíců zřejmě podniky nevhodné pokladny vymění.

Na co si dát pozor, pokud ještě pořizujete EET pokladnu:

  • Zjistěte si, co nabízené zařízení umí a neumí a zda to bude vyhovovat vašim potřebám
  • Nevybírejte pokladnu pod tlakem. Nastudujte si pečlivě podmínky smlouvy a všechny výhody, které poskytovatel nabízí
  • Pozor na neznačkový hardware. Raději investujte do ověřeného
  • Máte už pokladnu? Tak otestujte, zda zvládá přechod na EET bez problémů
  • Pokud už pokladnu máte, testujte ji co nejčastěji

anna1234 ( 18. listopadu 2016 10:47 )

..těch 18 miliard hlavně ještě není vybraných a zatím jsou to jenom Babišovy sliby. Jenže lidi na to rádi slyší. Neuvědomují si, že v důsledku všechny vzniklé náklady zaplatí oni, ne Babiš.

anna1234 ( 18. listopadu 2016 10:39 )

..jenže když ti bude stát fronta u pokladny nebo budou chtít lidi v restauraci platit atd. atd. a pokladna přestane fungovat, tak bych tě chtěla vidět, co bys dělal. To není jako když ti odejde domácí spotřebič, na té pokladně bude záviset chod podniku. Myslím, že jsem docela klidný člověk, ale já bych do ní měla v tu chvíli asi chuť kopnout .. případně do někoho jiného.

reditelzeme ( 18. listopadu 2016 10:23 )

ty jsi pěkný trotlík

VecernicekCT1 ( 18. listopadu 2016 07:37 )

Za to ale nemůže Babiš, ale vyčůraný zástupce operátora.

Zobrazit celou diskusi