Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sobotkovy kroky v překladu: Babišovi sebral terče, ČSSD upřednostnil před lidmi

Autor: Zuzana Štíchová - 
12. listopadu 2016
14:05

Za ministra pro legislativu Jiřího Dienstbiera právník a poslanec Jan Chvojka. Za ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka ředitel FN v Motole Miloslav Ludvík (všichni ČSSD). Necelý rok před parlamentními volbami zasáhl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) do řad svých ministrů. Jejich „únavu“, jak své rozhodnutí zdůvodnil, ale nerozvedl. Proč tedy ve skutečnosti k vládnímu zemětřesení dochází?

Není to zas až tak neobvyklé snažit se posílit svou pozici vládními vyhazovy. Notabene když vám předvolební preference doslova mizí před očima a naskakují největšímu rivalovi. Premiér Petr Nečas (ODS) se koncem roku 2012 například z podobných důvodů rozloučil s ministrem obrany Alexandrem Vondrou (ODS) nebo ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem (TOP 09). Na ministerstvo dopravy si zase přivedl Zbyňka Stanjuru (ODS) a neslavně skončilo působení Karoliny Peake (LIDEM) na ministerstvu obrany. Vydržela v rezortu jen osm dní. Nečasovi změny nijak nepomohly.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se dřív chlubil stabilitou své vlády, ve které se zatím vystřídali jen čtyři ministři – navíc tři z nich měnilo hnutí ANO. Předseda vlády se teď pro podobný řez rozhodl také. I když o razanci nemůže být příliš řeč. Nejprve totiž vše konzultoval s prezidentem Zemanem (8. 11.) a následně definitivní oznámení několik dní odkládal (přišlo až 11. 11.).

Co Sobotka změnami získá… Post stranického předsedy?

Není to o chybách ani skandálech. Na tom se všichni aktéři vládní výměny shodnou. „V uplynulých dnech jsem měl celou řadu otevřených a popravdě řečeno tvrdých rozhovorů. Některé skončily tím, že jsme se domluvili, některé jsem rozhodl o tom, že tato spolupráce na úrovni vlády bude ukončena,“ řekl v pátek odpoledne Sobotka.

„Je to trošku rozdíl oproti praxi, která byla obvyklá v minulých letech v naší zemi. Jak jistě víte, premiéři měnili zpravidla ministry až tehdy, když je k tomu dohnaly nějaké skandály, problémy nebo trestní stíhání. Já jsem se rozhodl postupovat jinak. Pan ministr Němeček a pan ministr Dienstbier neodchází z vlády, protože by měli jakékoliv problémy nebo skandály. Chci, aby kurz sociální demokracie byl zřetelnější,“ dodal premiér a šéf ČSSD.

Sobotka oznámil změny na tiskové konferenci:

Video  Sobotka oznámil změny ve vládě. Kdo končí a kdo přichází?  - Blesk
Video se připravuje ...

Sám Sobotka tak v podstatě přiznal, že nadřadil úspěch ČSSD ve volbách nad práci vlády. Za 11 měsíců noví muži nestihnout vtisknout rezortům žádnou svou koncepci. Což potvrdil Dienstbier i zákulisní tahanice.

Sobotka navíc zřejmě nad vládu postavil i svoji vlastní obhajobu předsednického křesla ve straně. Myslí si to minimálně šéf konkurenčního a zároveň koaličního hnutí ANO. „Jménem pana Ludvíka si pan premiér kupuje Prahu, která by ho mohla podržet při obhajobě předsednického křesla,“ napsal Blesk.cz v pátek odpoledne Andrej Babiš.

Sobotka navíc pražské sociální demokraty potěšil vyhazovem Jiřího Dienstbiera, který jim byl trnem v oku. Jak sám končící ministr pro legislativu poznamenal, jeho odchod se v Praze bujaře slavil. Sjezd ČSSD se bude konat na jaře v Brně.

Chce být Bohuslav Sobotka prezidentem? Podívejte se:

Video  Chce být Sobotka prezidentem?  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Babiš přišel o terče. Zaměří se na Chvojku?

Odchod Jiřího Dienstbiera a Svatopluka Němečka v podstatě vyfoukl z rukou trumfy šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi, který oba dva často kritizoval. Němečka za tendr v ostravské nemocnici, které před nástupem do funkce šéfoval, Dienstbiera za složitou komunikaci. Všimla si toho i opozice.

Na druhou stranu ale Sobotka sebral Babišovi „předvolební terče“. Zbavil se těch, kvůli kterým byl pravidelně kritizován. Otázkou je, zda se zdatným náhradníkem v tomto směru nestane Jan Chvojka. Toho nemá Babiš v lásce kvůli tzv. lex Babiš. Chvojka je totiž autorem zpřísnění zákona o střetu zájmů, který cílí právě na šéfa ANO a majitele Agrofertu.

Sám Babiš zatím tvrdí, že jednání s Chvojkou si představit dokáže. „Pokud bude se mnou věcně a otevřeně jednat. Ohledně lex Babiš říkal, že se to bude týkat až ministrů v příští vládě a nedodržel slovo,“ připomněl ale.

Místo v úterý oznámil premiér změny až v pátek. Proč?

Že bylo o vládní „čistce“ jasno už o několik dní dříve, prozradil Blesk.cz končící ministr bez portfeje Jiří Dienstbier (ČSSD). „Já jsem se s premiérem na pondělním rozhovoru dohodl, že v tuto chvíli nebudu sdělovat ten závěr, že bych měl být nahrazen. Že to chce sdělit příští den sám. Poněkud se to protáhlo až do pátku,“ řekl v souvislosti s tím, že neví, odkud už v pondělí pražští sociální demokraté o jeho konci věděli.

Otázkou tak je, co oznámení zdrželo. Konzultaci s prezidentem už měl přece premiér za sebou a vlastně ji ani nutně nepotřeboval. Variant je tak několik.

1. Trable s obsazením zdravotnictví

Jednou z možných odpovědí by mohly být problémy s novým šéfem rezortu zdravotnictví. Není tajemstvím, že dvojice horkých kandidátů nabídku premiéra odmítla. Jednalo se o senátora a ředitele Masarykova onkologického ústavu Jana Žaloudíka; a také o ředitele FN v Plzni Václava Šimánka.

Ještě ve středu pak Zdravotnický deník informoval, že nabídku odmítl i Miloslav Ludvík. A ejhle, o dva dny později je v jeho případě vše jinak. Je tak dost možné, že mezi Sobotkou a Ludvíkem docházelo k tvrdému licitování, které oddálilo veřejné vystoupení. Výsledek je každopádně jasný. Ludvík zůstane ředitelem elitní pražské nemocnice i po případném nástupu do funkce. Pojistil si tak, že se za 11 měsíců bude mít v případě potřeby kam vrátit.

2. Kam se poděla Marksová?

Zdržení mohlo také nastat kvůli ministryni práce a sociálních věcí Michaele Marksové. I o ní se v souvislosti s „padáky“ často mluvilo, dokonce je jasné, že někteří lidé nabídku na její místo skutečně dostali. Osloven byl například předseda sociálně demokratických poslanců Roman Sklenák a údajně také náměstek Marksové Petr Krčál.

Na poslední chvíli se ale zřejmě Marksová s předsedou vlády dohodla. Záchranou jí mohl být i „ženský faktor“. ČSSD chce mít na vrcholných pozicích ženy a pokud by Marksovou nahradil muž, zůstala by ve vládě „osamocena“ jen ministryně školství Kateřina Valachová.

Bohuslav Sobotka na sjezdu ČSSD s místopředsedkyněmi ČSSD Lenkou Teska Arnoštovou a Michaelou Marksovou Bohuslav Sobotka na sjezdu ČSSD s místopředsedkyněmi ČSSD Lenkou Teska Arnoštovou a Michaelou Marksovou | Archiv Blesku

Sama Marksová spekulace o konci ve vládě odmítla. „Měli jsme schůzek několik, vedli jsme i ostřejší debaty,“ přiznala pro Blesk.cz. „V nejistotě jsem nežila. V médiích se často objevují polopravdy či vyslovené lži, když jste v politice, musíte si na to vy a bohužel i vaše rodina zvyknout,“ dodala.

Na otázku, jak se Marksové povedlo zachránit, nechtěl konkrétně odpovídat ani její dosud největší spojenec ve vládě Jiří Dienstbier. Se smíchem odkázal Blesk.cz na předsedu vlády.

Sobotka by chtěl měnit i ministry ANO a lidovců. Zmínil Ťoka

Bohuslav Sobotka by nejradši pokračoval s výměnami ministrů i u koaličních partnerů. Pokud by mohl, zvažoval by odchod ministra dopravy Dana Ťoka. „Mám vážné pochybnosti nad tím, jestli budeme schopni naplnit všechny cíle v oblasti dopravy. Myslím, že ministr dopravy Ťok by mohl odvádět lepší práci,“ řekl v rozhovoru pro deník Právo a svou chuť do změn naznačil už v úterý po schůzce s prezidentem. Ze strany KDU-ČSL by zřejmě Sobotka chtěl vyměnit ministra kultury Daniela Hermana, který se dostal do sporu s prezidentem kvůli dalajlamovi a ocenění pro svého vzdáleného strýce.

„Taky bych rád vyměnil několik ministrů z koaličních stran. Zatracená koaliční smlouva!“ glosoval Sobotkovy úvahy předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Společně s Andrejem Babišem (ANO) pak premiérovi vzkázali, že změny ve vlastních týmech nechystají.

Lidovci jsou poslední vládní stranou, která zatím nikoho z ministrů neměnila. Na svých postech zůstávají i po třech letech Daniel Herman, Marian Jurečka i Pavel Bělobrádek.

panda82 ( 12. listopadu 2016 18:12 )

No a ještě jak může zůstat zaměstnancem a ještě ministrem, to bude mít jako vedlejšák, nebo v nemocnici neplacené volno, probůh neporuší zákon

havran2 ( 12. listopadu 2016 18:03 )

Sobotka je vysmátý jak lečo,uvidíme jak se bude smát po volbách ! ! !

panda82 ( 12. listopadu 2016 18:00 )

Ludvík 17 let dělá ekonoma v Motole a nechyběly mu tam ty miliony co se tam našly u někoho v kufru pod postelí, Sobotkovi chybí sebekritika, tak už by měl balit stůl

ivoadller ( 12. listopadu 2016 16:48 )

Zubatý Fantomas Sobotka bude již brzy nahrazen panem Babišem.

hejhej ( 12. listopadu 2016 16:28 )

První měl letět z vlády, když ne sám Sobotka, tak prolhaný Herman a Diensbier tam neměl vůbec co dělat, včetně zbytečného ministerstva. Tato kosmetická úprava o je ničem. Snad volby rozhodnout a ČSSD spolu s TOP09, ODS a KDUČSL v příští vládě nebudou. Dokázali jenom lhát a okrádát pracující a cpát peníze daňových poplatníků rychle se množícím cikánům a ekonomickým migrantům.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa