Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zákon proti Babišovi se vrací poslancům. Senát chce jeho odklad na září 2017

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš je terčem novely zákona o střetu zájmů.
Šéf hnutí ANO Andrej Babiš je terčem novely zákona o střetu zájmů.  (Autor: Reuters)
Autor: zst - 
19. října 2016
16:00

Zákon o střetu zájmů prošel Senátem s jedinou technickou změnou. Horní parlamentní komora chce, aby začal platit až od září 2017. Nestihl by se totiž připravit registr, do kterého budou politici své střety zájmů hlásit. Pro zákon s touto změnou zvedlo ruku 61 senátorů, teď poputuje zpět do Sněmovny. Novela je často kritizována, protože je zaměřen proti vicepremiérovi Andreji Babišovi (ANO).

Novela má za cíl omezit vrcholným politikům možnost vlastnit média nebo ovládat firmy a zároveň žádat například o státní dotace a zakázky. Neuspěl pozměňovací návrh senátora Libora Michálka (zvolen za Piráty), aby nemohli politici převádět vlastnictví na osoby blízké. Pro jeho myšlenku zvedlo ruku jen 12 z 69 senátorů.

Podobně neúspěšná byla ale také Zdeňka Hamousová (ANO), která nechtěla o dotace připravit svého stranického šéfa. Navrhovala proto, aby se novela nevztahovala na politiky, kteří již firmy vlastnili před nabytím účinnosti. Podpořilo ji jen šest dalších kolegů.

Novelu hájil za vládu ministr pro legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD). „Inspirace konkrétní osobu tady zřejmě byla, ta formulace je ale obecná,“ reagoval na výtky, že zákon je bez skrupulí namířen proti ministrovi financí a vicepremiérovi Andreji Babišovi. Debata se ale jinak nesla ve smířlivém duchu a předem bylo jasné, jaký výsledek rozhodování senátorů přinese, a to i přes některá protichůdná prohlášení.

„Ten zákon je špatně napsaný, převládl lex Babiš, protože je hodně lidí, kteří přejí panu ministrovi, aby nemohl vlastnit média. Pan ministr je ale zítra prodá kamarádovi, dá mu na to peníze, koupí si je kamarád, a ta média pro něj budou pracovat úplně stejně,“ vytýkal zákonu předseda senátorského klubu ODS Jaroslav Kubera, který zákon v závěrečném hlasování nepodpořil.

Senátor a milovník cigaret Jaroslav Kubera (ODS) byl proti schválení novely zákona o střetu zájmů. Senátor a milovník cigaret Jaroslav Kubera (ODS) byl proti schválení novely zákona o střetu zájmů. | Blesk - Karel Kopáč

Jen tak mimochodem není specifikováno, jaké příjmy se budou přiznávat. Je to superhrubá mzda? Hrubá mzda? Nebo čistá mzda? Protože, když tam ti politici uvedou superhrubou mzdu, což tam není napsané, tak volič, který to čte, si řekne 'teda ti lumpové'. Netuší, že zaplatí půlku na daních,“ dodal.

Sněmovna zapomněla posunout účinnost

Jediná změna navíc plyne zřejmě především z nedbalosti poslanců. Senátoři posunuli platnost kvůli tomu, že by ministerstvo spravedlnosti nestihlo vysoutěžit firmu, která musí vytvořit registr oznámení. Do něj pak budou politici zadávat všechny požadované údaje.

„Aby zákon mohl být aplikován, tak je potřeba vytvořit informační systém. Je zřejmé, že by se to nepodařilo. Zákon by pak byl v tomto nefunkční. To vzniklo tak, že Sněmovna zákon projednávala 14 měsíců a neupravila účinnost. Ve vládním návrhu byly ty lhůty dostatečné při standardním projednávání. Zřejmě Sněmovna toto měla upravit,“ komentoval výsledek hlasování ministr pro legislativu Jiří Dienstbier.

Ministři Pelikán a Dienstbier během projednávání zákona ve Sněmovně o problému s registrem majetkových přiznání politiků vůbec nemluvili a tvářili se, že je všechno v pořádku," reagoval na poznámku ministra poslanec TOP 09 Martin Plíšek. „Vypadá to, že s posunem účinnosti přes Senát kalkulovali, aby také umožnili firmám ministra Babiše ještě v příštím roce získávat veřejné zakázky, dotace a investiční pobídky. TOP 09 podpoří sněmovní verzi zákona, pro odklad účinnosti není důvod,“ dodal.

Změny navržené Senátem musí totiž potvrdit právě Poslanecká sněmovna, a následně také prezident. Sněmovna může návrhy Senátu odmítnout.

Babiš: Je čest mít vlastní zákon

V Senátu se ve středu objevil i samotný Andrej Babiš, který bral projednání zákona přezdívaného také jako lex Babiš nebo Anti-Babiš, se smíchem. „Je to pro mě velká čest, že je zákon, který se jmenuje lex Babiš. Je nespravedlivý. Od mého vstupu do politiky se změnilo jen to, že jsem odešel z pozice generálního ředitele a předsedy představenstva. Není korektní měnit pravidla hry v průběhu volebního období,“ řekl na dotaz Blesk.cz.

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš je terčem novely zákona o střetu zájmů. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš je terčem novely zákona o střetu zájmů. | EPA

„Principálně mi to upírá právo něco vlastnit,“ poznamenal. Co bude dělat, pokud zákon znovu schválí Sněmovna, ať už v jakékoli ze dvou verzí, zatím prý neví. „Nemám představu. Řeší to právníci,“ uzavřel. Už dříve nevyloučil, že podá ústavní stížnost.

rudyptak48 ( 19. října 2016 19:06 )

Chudák Babiš, tak se snaží, aby dosáhl vyrovnaného rozpočtu, a ty kur-va politici mu pořád do toho kecají. Třeba by se mu na Slovensku vedlo lépe.

prezny ( 19. října 2016 16:18 )

petrfanda ( 19. října 2016 16:16 )

https://www.youtube.com/watch?v=vujn8tjJYGI

1pravda1 ( 19. října 2016 16:12 )

sick days - už v některých firmách je, máš horečku, není ti dobře, tak můžeš zůstat doma a nemusíš pro nemocenskou nebo brát dovolenou a nenakazíš spolupracovníky, ale jen jeden týden v roce.

havran2 ( 19. října 2016 15:41 )

Kuberu by měli nalepit na každou krabičku cigaret jako odstrašující příklad ! ! !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa