Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babišovi zatápí bývalí zaměstnanci. Po vyhazovu se soudí s ministerstvem

Autor: simao, ČTK - 
26. října 2016
16:00

Na ministerstvu financí proběhla po nástupu Andreje Babiše (ANO) do čela resortu „čistka“. Skončilo celkově na pět stovek lidí, někteří se však dodnes s ministerstvem soudí. Proč? Byli propuštěni pro nadbytečnost, jenže na jejich místa byli přijati jiní, píší Hospodářské noviny.

Alena Vodolánová byla na ministerstvu financí expertkou pro daňové zálohy. Pracovala tam od roku 1997, na konci ledna 2014 však dostala padáka. Jenže jak upozorňují Hospodářské noviny, 1. února poté ministerstvo vypsalo nové výběrové řízení – hledalo de facto náhradníka Vodolánové, protože nová pozice obsahovala velmi podobnou pracovní náplň.

Vodolánová se s Babišovým resortem soudila, dočkala se přitom v 1. kole soudní pře uznání a po verdiktu soudu se měla vrátit na ministerstvo zpět. Nestalo se – s vysvětlením, že její pozice zanikla. A tak se soudí se dál. Nedávno soud, zatím nepravomocně, rozhodl o tom, že i napodruhé byla výpověď neplatná.

Jak server upozorňuje, nejde o ojedinělý případ, kdy se propuštěný pracovník s ministerstvem soudí. Celkově jde prý o sedmičku bývalých zaměstnanců, kteří opět uvádí, že ministerstvo po jejich propuštění z důvodu nadbytečnosti přijalo nové lidi.

Po nástupu Andreje Babiše do čela resortu na konci ledna 2014 však odešlo podstatně více pracovníků. Údajně skoro pět stovek, 111 z nich byla zrušena místa. Soudí se však jen ti nejvytrvalejší.

Propouštění u Babiše: Kvůli internetu i sporům

K propouštění přitom za Babiše docházelo na ministerstvu i z jiných důvodů. Své úředníky přitom Babiš nechal v minulosti i kontrolovat. To když si nechal zhotovit audit, který zjišťoval, jakou dobu zaměstnanci průměrně trávili denně na internetu. Výsledky auditu stály místo deset referentů. A osobní ohodnocení další pracovníky, upozornily před časem HN.

Ve zlém se pak s Andrejem Babišem rozešel jeho někdejší první náměstek Lukáš Wagenknecht. Babiš s ním měl spory, ekonom Wagenknecht pak odmítl pozici politického náměstka, což označil za „trafiku bez kompetencí“. Babiš jej odvolal loni v červnu.

Wagenknecht ve své funkci poukazoval třeba na smlouvu advokátní kanceláře bývalé místopředsedkyně ANO Radmily Kleslové s polostátní firmou ČEZ. Dostal se však také do sporu s ministryní Karlou Šlechtovou (ANO), kdy jeho auditorský tým tvrdil, že tendr na monitorovací systém evropských fondů MS2014+ provázelo množství závažných chyb.

joudajoudovy ( 27. října 2016 08:42 )

oj!!! jsem zvedavy na vysledek soudu. nase soudsedka tez byla propustena pro nadbytecnost korporatnikem a na misto prijali protekcniho spratka. soud na praze 5, pri jednom stani, prohrala, odvolani zamitli a protistrane musela zaplatit 45.tis. za soudni vylohy. vzhledem k pripravovanemu politickemu puci, soudni mafie bude opet objektivni, jako vzdy.

havran2 ( 26. října 2016 17:25 )

Ti co byli propuštěni si zřejmě představovali svoji práci jako plkání u kávičky ! ! !

krutasbimbo ( 26. října 2016 17:18 )

Vodolánová 17 let na jednom fleku jako za komoušů, to zavání.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa