Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Minimální mzda stoupne: Od nového roku poskočí na 11 tisíc

Minimální mzda roste, od nového roku stoupne na 11 tisíc. (ilustrační foto)
Minimální mzda roste, od nového roku stoupne na 11 tisíc. (ilustrační foto)  (Autor: Blesk)
Autor: ČTK, val - 
5. října 2016
10:59

Od příštího roku vzroste minimální mzda o 1100 korun. Nově tak bude činit přesně 11 tisíc. Rozhodla o tom ve středu vláda na základě dohody se sociálními partnery. Pracující za minimální mzdu tak budou pobírat 66 korun na hodinu. Přijatý návrh zároveň ruší zvláštní sazbu minimální mzdy pro zaměstnance s invalidním důchodem. Bude tak platit jedna sazba minimální mzdy pro všechny zaměstnance.

„Pracovat se musí vyplatit. (Minimální mzda) by měla růst i v budoucnu,“ uvedl v pondělí Sobotka na Twitteru. Minimální mzdu pobírá zhruba 3,2 procenta zaměstnanců, což je 115 000 lidí. 

Po zvýšení dosáhne minimální mzda přibližně 38,2 procenta průměrné mzdy. Náklady podnikatelů na zvýšení minimální mzdy z 9900 korun na 11 000 korun měsíčně budou činit zhruba 3,5 miliardy korun. Ve státní sféře to bude 610 milionů korun. Podle vládní analýzy by tyto náklady při současné hospodářské situaci neměly představovat riziko propouštění a nárůst nezaměstnanosti. 

Odbory žádají ještě vyšší růst, a to o dalších 500 korun. Zaměstnavatelé jsou proti. Premiér a předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka už dříve uvedl, že vláda bude usilovat o další růst.

Státní kasa krvácí, bouří se opozice

Proti dalšímu růstu minimální mzdy je Svaz průmyslu a dopravy. Zaměstnavatelé pro zvyšování minimální mzdy žádají jasná pravidla, aby firmy předem věděly, jaké budou náklady. Zvyšování minimální mzdy nutí firmy zvednout i ostatní tarify a přidat také dalším pracovníkům. Tlak na základní složku pak zmenšuje pohyblivou motivační část, podotkl už dřív šéf svazu Jaroslav Hanák.

A nesouhlasí ani Hospodářská komora. „Další zvýšení minimální mzdy může poškodit zaměstnavatele i zaměstnance. Je potřeba minimální mzdu odpolitizovat!“ vzkázal vládě její prezident Vladimír Dlouhý.

Ozvala už se také opozice. Už aby byly volby, uvedl na twitteru předseda ODS Petr Fiala. Podle místopředsedkyně TOP 09 Markéty Adamové z opatření kabinetu z poslední doby krvácí státní kasa.

Odbory žádají v kampani Konec levné práce, aby minimální mzda stoupla na 11 500 korun. „Pracovat a pobírat minimální mzdu u nás znamená být pod hranicí chudoby, to je naprosto neakceptovatelné,“ uvedl nedávno předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Nižší minimální mzdu než v Česku má ze států EU pouze Litva, Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko, uvedl Sobotka v tiskové zprávě s tím, že rozhodnutí vlády posune stát směrem k vyspělejším ekonomikám.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tgbg ( 5. října 2016 16:33 )

Minimální mzda 11 000 Kč. Komunističtí lumpové se neštítili dávat platy 800 Kč a důchody 200 Kč.

Bocian ( 5. října 2016 16:32 )

To by se muselo snížit obrovské množství důchodů hlavě většině bývalých vrcholových politiků. (Dyba, Kočárník, Klaus, Ježek, atd..........

11karel11 ( 5. října 2016 11:53 )

I dospělým dětem to ubližuje, když jejich tata se tahá veřejně s takovou courou. Slováčkovi patří nakopat do pr......

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa