Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ransdorfova manželka o smrti europoslance: Stále nemám výsledky pitvy

Autor: Mii - 
3. října 2016
12:32

Letos v lednu zemřel ve věku 62 let komunistický europoslanec Miloslav Ransdorf. Nyní, deset měsíců po tragické události, se jeho manželka v otevřeném dopise obrátila na české poslance. Chce jeho prostřednictvím upozornit na nejasnosti doprovázející vyšetřování politikovy smrti a na události, které podle ní vedly ke skonání Ransdorfa. Informuje o tom server parlamentnilisty.cz.

„Od smrti mého manžela Miloslava Ransdorfa, poslance Evropského parlamentu, uplynulo téměř tři čtvrtě roku. Okolnosti, které vedly k jeho úmrtí, byly podezřelé a stále je vyšetřuje kriminální policie ČR. Vzhledem k mnoha nejasnostem ohledně tzv. švýcarské aféry, do krajnosti živené českými médii, jsem požádala o pomoc předsedu vlády Bohuslava Sobotku, předsedu Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka, ministra vnitra Milana Chovance a ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka,“ stojí v dopise paní Ransdorfové. Uvedla také, že policie vyšetřování zahájila až po jejích opakovaných stížnostech. Navíc stále nebylo zjištěno nic, což podle ní nemůže být neúmyslné.

„Mimo jiné Všeobecná zdravotní pojišťovna opakovaně odmítala vydat policii manželovy zdravotní záznamy a její původní stanovisko, že není ve veřejném zájmu, aby byla tato informace známá, dokonce potvrdil i český nezávislý soud. Policie se těchto záznamů domohla po mnoha měsících. Přesto dodnes nemám k dispozici oficiální výsledky soudní pitvy provedené na mou výslovnou žádost,“ stojí v dále v dopise. Ransdorfová si stěžuje i na to, že stále nedostala ani odpovědi na otázky okolo nečinnosti státních orgánů včetně české ambasády ve Švýcarsku.

„Jsem přesvědčena, že kdyby kompetentní pracovníci dali najevo aspoň minimální zájem o manželovu situaci a zajistili mu léky, které mu byly ve vazbě odepřeny, nemuselo dojít k fatálnímu podlomení jeho zdraví, žil by a nadále prosazoval zájmy, o nichž byl přesvědčen, že jsou v zájmu jeho země. Ani orgány Evropské unie neprojevily sebemenší snahu zajistit pomoc poslanci EU. Vazební řízení ve Švýcarsku neproběhlo korektně, když manželovi nebyly poskytnuty všechny potřebné léky, přestože je měl ve svém vozidle,“ píše vdova. Za smrtí Ransdorfa stojí podle jejího názoru cílená kampaň.

Smrt ze zanedbání 

Vysvětlení jsou dvě, tvrdí Ransdorfová. Buď Česká republika ignoruje své občany, kteří se ocitli v zahraničí a potřebují pomoc, nebo pomoc cíleně nedostal jenom její manžel. „Není možné, aby naše státní orgány o jeho zadržení nevěděly, protože zprávu o tzv. švýcarské aféře přinesla všechna česká a posléze i některá evropská média ještě dříve, než se o zatčení dozvěděla rodina a spolupracovníci. Dodnes mi nikdo nebyl schopen vysvětlit, jak to, že manželovi, občanovi České republiky, nebyla poskytnuta pomoc v nesnázích. Zde se jedná o obecný princip – jakou ochranu poskytují kompetentní české orgány českým občanům v zahraničí?“ uzavřela Ransdorfová dopis otázkou. 

Dlouholetý komunistický politik zemřel 22. Ledna 2016, kdy jej záchranka odvezla do Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Příčinou úmrtí byla pravděpodobně mozková příhoda. Ransdorf měl dlouhodobě zdravotní problémy, potýkal se například s cukrovkou. Jeho zdravotní stav se prý rapidně zhoršil poté, co byl zadržen ve Švýcarsku. Europoslanec si stěžoval na to, že mu tamní policie po určitou dobu odpírala léky právě na cukrovku. Švýcarská strana to popřela. 

tgbg ( 3. října 2016 16:19 )

Ať je ráda, že se toho komunistického zločince zbavila.

ivoadler ( 3. října 2016 14:44 )

Říkal jsem si hned - uštvali ho. Průtahy kolem vyšetřování to jen potvrzují. Ať jsou okolnosti kolem celé "švýcarské aféry" jakékoliv, smrt je relativně jednoduchá.

sores ( 3. října 2016 14:07 )

 Nechápu co jim tak dlouho trvá vždyť už má dávno i po funuse! Nejspíš je v tom nějaká špína a hodilo se to na nemoc.To se tak přeci dělá.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa