Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chovance a Mynáře grilovali poslanci. Ministra tři hodiny, kancléře pár minut

Autor: ČTK, val - 
5. září 2016
19:20

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) i prezidenůt kancléř Vratislav Mynář (SPO) vypovídali v pondělí před sněmovní komisí, která řeší okolnosti tzv. policejní reorganizace. Zatímco ministr strávil před komisí tři hodiny, na Mynáře poslancům stačila čtvrt hodina. Večer předstoupil před poslance ještě ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

„Byl jsem dotazován na jména, která jsem v životě neslyšel, neviděl," řekl Mynář po slyšení. Předseda komise Pavel Blažek (ODS) odmítl, že by byl Mynář hlavní postavou vyšetřování. „Pan Mynář rozhodně není žádnou hlavní postavou příběhu, který vyšetřujeme,“ uvedl. Debata se podle něho týkala i toho, zda se Hrad nějak angažoval v dění v policii.

Český rozhlas na základě čtyř důvěryhodných zdrojů nedávno uvedl, že záležitost se točí kolem policejního odposlechu, na kterých je mimo jiné zachycen podnikatel Ivan Kyselý, když mluví o tom, že je třeba řešit bezpečnostní prověrku „pro Vráťu“. Hovory Kyselého nahráli detektivové v olomoucké kauze Vidkun.

Hradní kancléř Vratislav Mynář ve studiu Blesk TV Hradní kancléř Vratislav Mynář ve studiu Blesk TV | Foto Blesk - Ladislav Křivan

Na otázku ohledně bývalého náměstka ředitele olomoucké krajské policie Karla Kadlece, jenž čelí v případu obvinění, kancléř uvedl, že ho osobně nezná a nikdy ho neviděl. Kyselého zná Mynář, jak řekl, léta, za posledních pět let s ním ale byl v kontaktu jen sporadicky. Na dotaz, jak si vysvětluje, že Kyselý se podle odposlechů zmiňoval o bezpečnostní prověrce, kancléř uvedl, že se k tomu může těžko vyjadřovat. „Tyhle otázky nepadly. To je otázka asi na pana Kyselého, ne na mě,“ dodal Mynář.

Chovanec: Útvar funguje dobře

Chovanec uvedl, že je rád, že komise vznikla. „Sociální demokracie její vznik podporovala,“ uvedl Chovanec. Jednání s poslanci označil za věcné, odpověděl na všechny otázky. Uvedl také, že má z práce komise „příjemný pocit“.

Členy komise ministr pochválil za jejich přehled, výpověď se tak podle něj nezměnila v politickou debatu. „Teď je na komisi, aby informace, které získává, vyhodnotila a já pevně doufám, že výsledek bude konkrétní a že se dobereme pravdy,“ dodal Chovanec.

Sněmovní vyšetřovací komise k reorganizaci policie vyslechla 5. září v Praze ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). Na snímku vpravo je místopředseda vyšetřovací komise Martin Lank (Úsvit). Sněmovní vyšetřovací komise k reorganizaci policie vyslechla 5. září v Praze ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). Na snímku vpravo je místopředseda vyšetřovací komise Martin Lank (Úsvit). | ČTK/Roman Vondrouš

Reorganizace policejních útvarů vyvolala roztržku mezi koaličními ČSSD a ANO, kritizovali ji někteří žalobci. Komise se zabývá různými podezřeními souvisejícími s postupem policejního prezidia, policistů z protimafiánského útvaru i státních zástupců z olomouckého vrchního státního zastupitelství.

Jádrem sporu bylo sloučení protimafiánské a protikorupční policie, z nichž vznikla Národní centrála proti organizovanému zločinu. „Funguje a z mého pohledu funguje dobře. Je potřeba tomu dát ještě nějaký čas,“ řekl Chovanec k měsíčnímu fungování nové policejní jednotky. Podle něj by první vyhodnocení nového útvaru mohlo přijít zhruba za tři měsíce. Podle Lanka je na hodnocení práce nového útvaru ještě příliš brzy. Vyslovil obavu, že někteří policisté vyčkávají s výpovědí kvůli výsluhám.

Možná dorazí i Pelikán a Bílek

Podle Lanka nejspíš bude muset komise vyslechnout některé lidi znovu, protože se poslanci z různých dalších výpovědí dozvěděli nové informace, na které by mohli reagovat. „Dá se očekávat, že se objeví i nová jména, která na tom původním seznamu ještě nebyla,“ dodal Lank. Podle něj by tak z nových svědků mohl před komisí vystoupit třeba ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) nebo bývalý šéf Generální inspekce bezpečnostních sborů Ivan Bílek.

Sněmovní vyšetřovací komise k reorganizaci policie vyslechla 5. září v Praze ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) Sněmovní vyšetřovací komise k reorganizaci policie vyslechla 5. září v Praze ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) | ČTK/Roman Vondrouš

Komise má dát výsledky plénu do konce října. Podle Lanka jde o šibeniční termín, který však chce komise dodržet. „Budeme se snažit, ale ruku do ohně za to skutečně dát nemůžu, že to stihneme,“ zdůraznil Lank.

Na pondělní 17. hodinu si komise předvolala ještě hradního kancléře Vratislava Mynáře. Po něm má dorazit ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš, jenž patřil mezi nejhlasitější kritiky reformy.

rudyptak48 ( 5. září 2016 19:32 )

Na tyhle dvě vepřové hlavy by museli mít opravdu výkonný gril.

zzz77 ( 5. září 2016 16:31 )

Příznivec Tuháče mě nemůže nadchnout ani na minutu.

havran2 ( 5. září 2016 16:30 )

To vypasené prase, ať se jde opět ořezat na chirurgii ! ! !

speaker ( 5. září 2016 16:25 )

Temer je to jedno, na ten necely rok.

hejhej ( 5. září 2016 15:47 )

Policejni útvar funguje: musí "fungovat", když ho rychlokvaška Chovanec s Tuhým tak rychle zřídili. Už, aby byly volby. I v těch krajských nevolit žáby na prameni: ODS, ČSSD, TOP09, KDUČSL.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa