Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Oblačno 16°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman na summitu NATO domlouval práci českým vojákům: Mají cvičit Afghánce

Autor: bru/ČTK - 
9. července 2016
13:16

Česká delegace vedená prezidentem Milošem Zemanem jednala na okraj summitu NATO s afghánským prezidentem Ašrafem Ghaním. Zeman při setkání mluvil o možnosti oprav afghánských vrtulníků v Česku nebo o výcviku afghánských pilotů vrtulníků.

Za českou stranu se kromě Zemana setkání zúčastnil ministr obrany Martin Stropnický, ministr zahraničí Lubomír Zaorálek nebo ředitel zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček.

O budoucnosti alianční mise v Afghánistánu jednali představitelé NATO dnes. Česko již v minulých měsících slíbilo, že do země vyšle své jednotky i po roce 2016: příští rok chce mít v Afghánistánu až 270 vojáků, o rok později o 20 méně. Dalších 20 vojáků nebo vojenských policistů bude určeno pro ochranu českého velvyslanectví. Vyslání již schválila Poslanecká sněmovna, vyslovit pro se ještě musí Senát a Zeman.

V současné době čeští vojáci střeží především spojeneckou leteckou základnu Bagrám. Další se podílejí na výcviku pilotů vrtulníků nebo působí v mezinárodní vojenské nemocnici na základně na kábulském letišti.

Co se děje na summitu NATO? Podívejte se, kteří politici si povídali v zákulisí:

CEZsro ( 9. července 2016 15:27 )

Čím ty přispíváš zemi? Jen denně blbej kec. Dnes mě neserte, radši jdu pryč.

CEZsro ( 9. července 2016 15:20 )

Není to jen o Babišovi a jiných mocných bez výjimek!! Dotýká se nás i jiné, např.je plno malých firem, hlavně stavařina (NEJEN) co padají na ústa, nabírají nové mistry a st.vedoucí, dva měsíce platí a pak je nechají bez výplat který už neuvidí! buď se marně soudí, jdou do jiné firmy a dokola. Dokola si zlodějíček najme nové lidi. Nezávidím mladým co je čeká a to je naše práce, ani se nepotřehlo kde se demokracie zvrtla, naděje byla, dnes řveme jen na Blesku A volby? NIC si neslibuju o nikoho.

super ( 9. července 2016 15:09 )

Flesh, to nejde, jsme malá zem s rozhádanými politiky, teď na to snad není doba.

super ( 9. července 2016 14:22 )

Baliko víry a boje o moci nevymizí, co tě překvapuje?? Už v jeskyních byly boje. všechno je stejný princip velkopánů v boji o prvenství a prachy, proč myslíš že někdo leze do politiky, pro tebe snad? HA HA.

djsti ( 9. července 2016 14:18 )

Bóže to je divení a zvěst , nebude Taliban, bude jiné. Věčně bylo - je bude.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa