Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Komentář: Evropskou unii nakonec sjednocuje Rusko. Aspoň ve strachu

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
9. července 2016
05:00

Prezident Miloš Zeman rád jezdí na ruské vojenské přehlídky a na summitech ho u cigarety potkáte spíš s Rusy než s kolegy z EU nebo NATO. Po rozkladu Ukrajiny a anexi Krymu se ale aspoň zbytek Západu konečně probírá ze snu o mírovém Rusku, co spíš než válku vyváží kaviár a vodku. Na summitu ve Varšavě proto podepsaly NATO a EU dohodu o těsnější vojenské spolupráci včetně hybridních hrozeb.

Na to, kdo je myšlen největší hybridní hrozbou, nepotřebujete tlumočníka: Rusko. Ostatně právě stále autokratičtější a militantnější Rusko samo začalo hrdě tento termín používat poté, co na Ukrajinu ani na Krym podle své vlastní propagandy neposlalo žádné své vojáky, přestože se odsud někteří začali vracet v plastových pytlích.

Bývalí generálové NATO nedávno řekli, že brzy čekají útok Ruska na Pobaltí, člena NATO. Americký prezident Barack Obama označil varšavský summit za „nejdůležitější od konce studené války“, kdy Západ naivně čekal, že i Rusové začnou mít radši sobecký blahobyt než hladovou pýchu z falešného pocitu velmoci, co rozkládá už rozložené okolní země. Podle německé kancléřky Angely Merkelové, od níž by to jen málokdo čekal, Rusko „ztratilo důvěru“ a „podrývá evropskou bezpečnost“.

I proto se ve Varšavě čeká schválení rozmístění stálého kontingentu NATO nejen v Pobaltí, ale i v Polsku. Ani ten ale Litvu, Lotyšsko a Estonsko nespasí. Sami vysocí hlavouni NATO přiznávají, že by Rusové byli v Polsku, ještě než by vojáci NATO sedli ke strojům. A poté možná i zpátky v Karlových Varech, kam je to jen kousek a kde se po nich lidem stýská.

Daleko to z Polska není ani do Německa a právě Němci ukazují, jak evropská jednota praská ve švech, abych si vypůjčil nejhorší novinářské klišé: téměř 50 procent Němců považuje podle průzkumů ruský útok na Pobaltí za reálný, přesto jich ale dvě třetiny nechtějí vidět své vojáky na východě. Z drolící se EU navíc zřejmě odejde Británie, na evropské poměry vojenská mocnost, byť i jí v Libyi záhy došla munice.

A situace není optimistická ani v jiných zemích EU včetně Česka. Nejen podle zpráv rozvědky u nás stoupá počet přívrženců Ruska, a to i bez lahve vodky nebo aspoň ruského sladkého sektu. Sblížení NATO a EU je po dlouhé době poprvé, kdy EU přestala předstírat, že jsou věci tak, jak nejsou.

Otázka je, aby ve smlouvě o vojenské spolupráci zbyla ještě nějaká EU. Mnozí obvyklí podezřelí v Bruselu si totiž „brexit“ začali místo varování vykládat tím, že po nich toužíme ještě víc. Možná by i jim pomohla k procitnutí nějaká hybridní akce Vladimira Putina, tentokrát nejlíp přímo v Bruselu.

super ( 9. července 2016 14:00 )

Potřebuje se zalíbit všem, je ale průhledný křišťál.

buaft ( 9. července 2016 13:40 )

Ještě s tou svojí blbou modlitbou oběhla všechny diskuze.

buaft ( 9. července 2016 13:37 )

Čti další článek. I Zeman radí Afgáncům, budeme je cvičit.

buaft ( 9. července 2016 13:34 )

Dobrý názory, i ty dole, dávám +6 x

buaft ( 9. července 2016 13:32 )

Blbý tvore, mysli. I Zeman by nad tebou zaplakal

Zobrazit celou diskusi