Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman na summitu NATO vytáhl Rusko: Raketu použijete jen jednou, dialog vícekrát

Autor: bru/ČTK - 
9. července 2016
18:46

Miloš Zeman se podle svých slov na summitu NATO snažil zdůrazňovat potřebu dialogu s Ruskem. Český prezident to před odjezdem z Polska řekl českým novinářům. Dialog podle něj může být nástrojem změny postojů některých ruských politiků. Zeman zároveň přivítal, že NATO bude v Afghánistánu působit i nadále ve stejných počtech.

Prezident na tiskové konferenci prohlásil, že alianční vztah k Rusku je ambivalentní. Prohlášení NATO podle něj na jedné straně zemi kritizuje, na druhé ji považuje v některých oblastech za partnera.

Zeman přivítal, že dojde k obnovení dialogu s Ruskem v rámci Rady NATO–Rusko. „Zdůrazňoval jsem, že ten dialog by se měl vést v řadě dalších oblastí – výměna studentů, turistů, podnikatelů, samozřejmě politiků. Dialog může být nástrojem změny postojů některých ruských politiků. Zatímco taková raketa s termonukleární hlavicí může být použita jenom jednou, tak dialog může být používán setrvale,“ řekl.

Poznamenal také, že velmi přivítal shodu na setrvání spojeneckých jednotek v Afghánistánu, na kterém se lídři aliance domluvili dnes. „Sám jsem se pokoušel zdůraznit, že jakákoli redukce by vedla k tomu, že bychom znehodnotili oběti, které byly v této válce až dosud spojeneckými jednotkami včetně českých vynaloženy,“ podotkl. Hrozila by podle něj vláda Tálibánu a do Afghánistánu by se přestěhoval takzvaný Islámský stát.

Zeman přivítal i postupné zesilování účasti NATO v boji s teroristickou organizací Islámský stát. NATO dnes rozhodlo, že poskytne speciální letouny AWACS a spustí operaci ve Středozemním moři. „Vyjádřil jsem naději, že z toho jednou vypadne koordinovaná ucelená akce Severoatlantické aliance,“ řekl český prezident.

ambree ( 10. července 2016 20:21 )

Rusi tady byli na pozvání našich politiků. Kdyby je nepozvali, nepřišli by!

ambree ( 10. července 2016 20:10 )

Ty hulíš asi dobrý matroš

repoIes ( 10. července 2016 13:06 )

Muslimové prostě do Evropy přicházejí a do několika desítek let budou většinovou populací. Rusko, které celou tuto invazi vojensky a finačně řídí, potřebuje rozklad Evropy na svoje okupantské ůčely. Viz. Gruzie, Ukrajina, Podněstří... Stejně to ani Putinovi nebude moc platné, protože Rusko už je v podstatě islámský stát. Muslimové tvoří v Rusku 17% populace. Každý 7. rus je muslim!!! 23 miliónů Rusů vyznává Islám!!!Rusko má 3 miliony registrovaných alkoholiků, 2,5 milionu narkomanů (počet závislých zde za 10 let stoupl 10x, ročně zemře cca 30 000 drogově závislých, to je více než činily ztráty sovětské armády za 10 let války v Afghánistánu) (http://itogi-2012.ru/?page_id=389). Navíc každých 5 minut nový případ AIDS!!!

oldedek ( 10. července 2016 09:19 )

"Žádné jaderné hlavice, s Ruskem je potřeba vést dialog, tvrdí Zeman..." S tím naprosto souhlasím, avšak zase nelézt jim očividně do otvoru a vykecávat jim věci, které jako vrchní velitel mám ...

sendrasak ( 10. července 2016 06:49 )

Na rusáky přece žádnej dialog nikdy neplatil, platí na ně jedině hlavice a sankce.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa