Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Naivní a nepřipravená na uprchlíky,“ peskoval Sobotka Evropu v Izraeli

Autor: Jaroslav Šimáček - 
22. května 2016
13:30

Migrační krize i boj proti ISIS se staly tématy, o kterých spolu mluvili v Jeruzalémě prezident Reuven Rivlin a český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ten během svého prohlášení Evropu peskoval za to, že nebyla na migrační krizi připravena. A upozornil, že panovala řada naivních názorů. S premiérem Benjaminem Netanjahuem pak jednal především o bezpečnostních otázkách, hlavně o kyberbezpečnosti.

„S velkou radostí jsem přivezl do Izraele silnou delegaci české vlády,“ říkal Sobotka prezidentovi Izraele Rivlinovi při setkání v prezidentském paláci v Jeruzalémě. S premiérem do Jeruzaléma přijela sedmička ministrů. 

„Vojáči, nazdar,“ pobavil Rivlin přítomné, byť s lehkým přeřekem. Za moment se však opravil. Ve svém projevu promluvil o složitosti poměrů na Blízkém východě a bojích s ISIS. „Idea ISIS je velmi nebezpečná, protože je to fenomén, který míří i na Sinaj, do Libye,“ připomněl Rivlin rozpínavost Islámského státu.

Zmínil také syrské uprchlíky, kteří jsou nyní v uprchlických táborech v Jordánsku. Situace na Blízkém východě se podle něj výrazně zhoršila. Známé rčení „nepřítel mého nepřítele je můj přítel“ již podle izraelského prezidenta neplatí. Vše je mnohem komplikovanější.

Sobotka: Evropa nebyla na migrační krizi vůbec připravena

„Není jednoduché porozumět tomu, co se v regionu odehrává,“ reagoval přitom Sobotka na Rivlinova slova a upozornil na řadu aliancí i rozdílných zájmů na Blízkém východě. „Přesto si myslím, že ČR má vysoký stupeň porozumění pro to, co se zde odehrává, myslím si, že máme mnohem větší stupeň porozumění, než někteří naši partneři v rámci EU. A současně také platí, že se nám ty problémy v oblasti Blízkého východu, zejména válka v Sýrii, velmi důrazně připomenuly v rámci migrační krize,“ uvedl Sobotka.

Video  Příjezd premiéra Bohuslava Sobotky a české vládní výpravy do prezidentského paláce v Jeruzalémě  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

„Evropa nebyla na migrační krizi vůbec připravena. Musím říci, že tam byla celá řada naivních názorů, které se týkaly vůbec příčin migrace. Ta znalost situace v regionu České republice hodně pomohla zaujímat od samého začátku realistické postoje k řešení migrační krize,“ říkal Sobotka izraelskému prezidentovi.

Video  Premiér Bohuslav Sobotka mluvil s izraelským prezidentem i o migraci.  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

„Izrael má bohužel velké zkušenosti s terorismem a s náboženskými fanatiky. My v Evropě jsme bohužel poslední dva roky udělali řadu bolestných zkušeností s tím, jak teroristé útočí přímo v evropských městech. Důraz na bezpečnost je proto pro nás velmi důležitý. Tím se vracíme rovněž zpět ke spolupráci s Izraelem a sdílení zkušenosti, kterou má Izrael,“ dodal český premiér. Právě o bližší spolupráci jednal s premiérem Benjaminem Netanjahuem.

Sobotka v izraelském národním muzeu

Společně s ministry Janem Mládkem a Danielem Hermanem však ještě předtím vyrazil premiér Sobotka v neděli odpoledne do Izraelského muzea v Jeruzalémě. Prohlédli si tam mj. svitky z Mrtvého moře či zmenšeninu historické podoby města.

Poté se již jednotliví ministři Sobotkovy vlády vydali na bilaterální jednání, zatímco premiér Sobotka a jeho protějšek Benjamin Netanjahu vystoupili v závěru podnikatelského fóra, které probíhalo souběžně s politickými akcemi. 

Video  Sobotka, Mládek a Herman v Izraelském muzeu v Jeruzalémě: Pokochali se i pohledem na zmenšeninu historické podoby města  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Netanjahu vzpomenul Masaryka a vzýval kyberbezpečnost

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu během závěrečné tiskovky pozdravil Česko v poslední době tolik diskutovaným slovem Czechia. A několikrát zmínil prvního československého prezidenta T. G. Masaryka. 

„Vnímáme vás jako přátele. Máme kibuc pojmenovaný po T. G. Masarykovi, jsou po něm pojmenované ulice, po Masarykovi je pojmenovaná kavárna. My si se na naše přátele dobře pamatujeme. Ještě dříve, než existoval stát Izrael, prezident Masaryk navštívil zdejší komunitu. Dobře si pamatujeme na pomoc, kterou nám český národ poskytl při naší válce za nezávislost, kdy jsme skutečně byli přitlačeni zády ke zdi, lépe řečeno k moři. My nezapomínáme,“ říkal Netanjahu.

Připomenul také současnou spolupráci v oblasti kyberbezpečnosti. „Kybernetická bezpečnost bude klíčovou otázkou nejenom někdy v budoucnosti, už teď je důležitá,“ říkal netanjahu a dodával: „Všechno se rychle mění, všechno se technologizuje, stále více věcí je připojeno k internetu. A my budeme muset jít stále dopředu. Věřím, že když půjdeme společně, budeme moci dojít dál.“

„Budoucnost patří inovátorům, Izrael je zemí inovací, vaše země má podobné sklony inovovat a myslím, že mnohé dokážeme společně, pokud jde o ochranu tohoto světa, který se tak rychle mění,“ pokračoval Netanjahu a ocenil vyslání českého atašé pro kybernetickou bezpečnost na ambasádu do Tel Avivu. Označil to za „velmi moudré rozhodnutí“.

Video  Závěr česko-izraelských konzultací: Došlo k podpisu řady memorand. V oblasti obchodu, turismu i bezpečnosti  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Předtím, než Sobotka a Netanjahu podepsali společné memorandum, se u podpisového stolku vystřídaly třeba ministryně Kateřina Valachová a Karla Šlechtová.

Sobotka upozornil, že je v memorandu formálně zakotveno, že by se měli Češi s Izraelci setkávat jednou za dva roky. Další mezivládní konzultace má ČR pouze s Polskem a Slovenskem.

Sobotka si před Netanjahuem konzultace pochvaloval. „Je to mechanismus, který je skutečně velmi výjimečný a ukazuje, jak mimořádné je partnertství mezi ČR a Izraelem, jak silná je tradice, jak silné jsou sdílené hodnoty, jak silné jsou historické vazby,“ říkal při závěrečném projevu Sobotka.

„Chci potvrdit, že klíčovou prioritou pokud jde o česko-izraelskou spolupráci, je oblast vědy, výzkumu a inovací,“ uvedl český premiér a upozornil i na to, že má Česko v Izraeli historicky první vědeckou diplomatku.

Příští jednání by dle Netanjahuových slov již mělo proběhnout v Praze. Tak, jak se plánovalo i tentokrát, ale plány izraelské vlády, která v posledních dnech navíc prochází částečnou přestavbou po rezignaci ministra obrany Moše Jaalona, protentokrát nevyšly.

buban ( 22. května 2016 20:42 )

Je nejvyšší čas Bohuša umístit na uzavřené oddělení některé z psych. léčeben. Bo co z něj průběžně padá svědčí minimálně o poruše osobnosti (někdy se tomu také říká kam vítr, tam plášť).

gabreta ( 22. května 2016 20:22 )

Sobotka mění názory podle toho, kam vleze! Když vytahnul hlavu z černý perdele a vyrazil na Sinaj, tak najednou změna o 180 stupňů!! No ten to od Amíků schytá!!

hejhej ( 22. května 2016 17:11 )

Sobotka je neuvěřitelný VŮL!!!!! Když v loni prezident a lidé říkali svůj názor, tak byli nejen Sobotkou a některými pitomci z parlamentu, ale především přeplácenými, zbytečnými neziskovkami nazývání, extremisty, rasisty, xenofoby. Sobotka je ubohý žvanil, kde může, že by měl prospěch, tak se zavrtává do řiti. Blíží se volby, tak zmetek na hubě otáčí, přitom zajistil web, kde zve muslimy do ČR a hodlá nadále s Turecka dovážet migranty.

eda22 ( 22. května 2016 17:03 )

Sobotka se od začátku vyjadřuje ve stejných intencích, to že okamurovsko konvickovsko cernochovska lůza to prezentuje jinak, není Sobotkův problém.

santikxauz ( 22. května 2016 16:20 )

Když někdo něco řekl,tak byl hned xenofob.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa