Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Před teroristy jsme prý v bezpečí. Sobotka: Audit bezpečnosti dopadl dobře

Autor: jer, ČTK - 
1. prosince 2016
14:45

Bezpečnostní systém Česka je nastaven dobře. Audit národní bezpečnosti však odhalil nedostatky, které je potřeba řešit. Po dokončení auditu to ve čtvrtek oznámil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který ho nechal vypracovat v návaznosti na loňské teroristické útoky v Evropě. Práce na auditu trvaly zhruba rok.

Bezpečnostní audit měl prověřit, jak je země připravena čelit současným závažným bezpečnostním hrozbám a jaká je odolnost státu při přímé konfrontaci s nebezpečím. Měl prověřit také současný stav legislativy a nejrizikovějších oblastí.

Audit má deset kapitol, které se týkají terorismu, extremismu, negativních aspektů migrace, organizovaného zločinu, stability finančních trhů a bank, energetické, průmyslové a surovinové bezpečnosti, kyberbezpečnosti, působení cizích mocností nebo hybridních, přírodních a lidských hrozeb. Podle Sobotky by ve čtvrtek mohl být zveřejněn na webu Úřadu vlády.

„Výsledky auditu byly spíše pozitivní. Bezpečnostní systém České republiky je nastaven v zásadě dobře. Dlouhodobě zpracovávané hrozby jsou podchycené, nevyžadují dramatické změny,“ shrnul Sobotka. Audit podle něj odhalil také nedostatky, které bude muset vláda postupně řešit. Premiér věří tomu, že vláda do konce letošního roku audit schválí, pak by se mělo začít pracovat na konkrétním plánu, který bude reagovat na výsledky auditu.

Podívejte se, co řekl premiér Sobotka o teroristických hrozbách v pořadu Ptám se, pane premiére:

Video  Ptám se, pane premiére 4: Jak nás chce vláda chránit před teroristy?  - Blesk.cz
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa