Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sobotku rozesmál dotaz na Čapí hnízdo. A varoval před kyberútoky na Česko

Autor: Jaroslav Šimáček - 
14. března 2016
16:24

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se v Brně rozesmál. Nikoli při dotazu na svůj nabořený e-mailový účet, pobavil jej závěrečný dotaz na kauzu Čapího hnízda svého koaličního partnera Andreje Babiše. Sobotka totiž navštívil Národní centrum kybernetické bezpečnosti a řeč byla v první řadě o kyberútocích. Ale i na to Čapí hnízdo se přece jen dostalo.  

„Já jenom chci říct, že jsme Čapí hnízdo tady dnes neřešili,“ rozesmál se Bohuslav Sobotka (ČSSD) v momentě, kdy do Brna zavítal kvůli návštěvě Národního centra kybernetické bezpečnosti (NCKB). 

„Určitě schůze, pokud o ni požádá potřebný počet poslanců, tak proběhne v termínu, který byl oznámen‚“ reagoval na opoziční požadavek mimořádného jednání Sněmovny kvůli kauze Farmy Čapí hnízdo, která zažádala dotaci přes 50 milionů korun od EU. Andrej Babiš tvrdí, že Agrofert ani on osobně v té době majitelem Čapího hnízda rozhodně nebyli.

Video Babiš: Čapí hnízdo? Brutální kampaň, abych odešel z politiky - Petr Soukup, Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...
Sobotka v Brně uvedl, že osobní jednání s vicepremiérem Babišem na toto téma momentálně neplánuje. O Čapím hnízdě však bude Babiš referovat již zítra na Hradě při návštěvě Miloše Zemana. „Já myslím, že politici by neměli nahrazovat vyšetřovatele a nebo státní zástupce, neměli by ani nahrazovat soudce,“ pokračoval Sobotka již s vážnou tváří. 

„Je to vážná záležitost, rozhodně ji není možné bagatelizovat, ale je potřeba, aby věc důsledně, nezávisle prověřila policie a aby zde bylo umožněno vyšetřování OLAFu (unijní Úřad pro boj proti podvodům – pozn. red), to znamená instituce, která tedy garantuje řádné využití evropských prostředků z pohledu Evropské komise. Tyto dvě instituce musí zajistit prošetření celé záležitosti a předpokládám, že ty výsledky šetření pak budou publikovány,“ dodal premiér.

Bohuslav Sobotka bude již v úterý 15. března od 11:00 hostem pořadu Ptám se, pane premiére. Ptát se ho můžete i vy ZDE. 

Premiéra Sobotku v Brně pobavil dotaz na Čapí hnízdo. Vlevo šéf NBÚ Navrátil. Premiéra Sobotku v Brně pobavil dotaz na Čapí hnízdo. Vlevo šéf NBÚ Navrátil. | Reprofoto ČT24

Sobotka: Česko zareagovalo za pět minut dvanáct

V Národním centru kybernetické bezpečnosti se však Sobotka věnoval hlavně hrozbě kyberútoků. „Od doby, kdy naše vláda nese vládní odpovědnost, se nám podařilo oblast kybernetické bezpečnosti v ČR dramatickým způsobem rozvíjet. Já myslím, že je to důležitá reakce na hrozby a výzvy dnešního světa,“ míní Sobotka.

Česko se podle něj začíná na tomto poli řadit k nejaktivnějším státům v rámci EU a NATO. Od 1. 1. 2015 platí zákon zákon o kybernetické bezpečnosti, poté byla schválena Národní strategie kybernetické bezpečnosti do roku 2020 a také Akční plán.

V ČR jsme začali za pět minut dvanáct. To, že se podařilo po určité přípravě a diskuzi schválit zákon o kybernetické bezpečnosti, že tady v květnu 2014 před dvěma lety vzniklo Národní centrum kybernetické bezpečnosti, tak ČR zareagovala podle mého názoru na riziko, které tady existovalo už delší dobu,“ uvedl premiér v Brně.

Sobotka se přitom dnes na Masarykově univerzitě zúčastní ještě cvičení pořádaného ve spolupráci s Národním bezpečnostním úřadem (NBÚ) – s cílem trénovat obranu před kybernetickým útokem. On sám se stal přitom terčem útoku hackerů, kteří prolomili heslo do jeho soukromé e-mailové pošty.

„Jsou zde ještě oblasti, na které bude potřeba soustředit větší pozornost,“ upozornil Sobotka, na mysli však měl tzv. bílá místa v oblasti kybernetické bezpečnosti.

„Za ty dva roky byl odveden velký kus práce a pevně věřím, že ČR i nadále bude patřit k progresivním státům, které v žádném případě nepodceňují a nebudou podceňovat rizika, která se týkají zajištění kybernetické bezpečnosti, zejména pokud jde o kritickou a důležitou infrastrukturu, kterou stát a společnost disponuje,“ dodal Sobotka.

Šéf NBÚ: Pozor na podvodné e-maily

Ředitel NBÚ Dušan Navrátil na tiskovce uvedl, že se podle jeho názoru nemá ČR v této oblasti za co stydět. Sobotku prý seznámili s aktuálními hrozbami v kyberprostoru, které se podle Navrátila geometrickou řadou stupňují.

„Poslední případy jsou krádeže dat ve Spojených státech. Dokonce v institucích velice významných, jako je FBI apod. Dále jsou to útoky třeba na tzv. SCADA systémy, to znamená řízení technologických procesů. Stát, jako je Izrael, který je tak vysoce připraven, čelí těmto útokům. Přesto zde došlo k výpadkům elektrické sítě, kybernetickým útokům apod.,“ uvedl Navrátil. 

„Pokud se týká ČR, tak zatím takové dramatické a mediálně známé věci nejsou, ale my registrujeme především phishingové útoky (podvodná technika na internetu k získávání citlivých údajů např. skrze rozesílání podvodných e-mailů – pozn. red), které jsou čím dál tím více sofistikovanější. Abyste si odklikl ten příslušný mail, je pořád větší pravděpodobnost. Dále se tady objevují různé malwary, špionážní malwary, které kradou data apod.,“ dodal šéf NBÚ.

lipno ( 15. března 2016 12:29 )

Kybernetické bezpečnosti rozum tak jako vládnutí

Samo ( 14. března 2016 16:57 )

Sobotka se projevil jako politický slaboch, který nemá vlastní názor a chová se jako by měl strach z Babiše. Nevím proč nereaguje na problém Babiše a vůbec na jeho střet zájmu a nechápu proč nevyužije tuto situaci pro ČSSD. Pokud to neudělá teď a nevyvolá předčasné volby, pak ve volbách 2017 ČSSD prohraje.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa