Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Česko chce chránit „měkké cíle“. Expert je pro výuku dětí se zbraněmi

Autor: Jaroslav Šimáček - 
13. června 2016
13:30

Krvavý útok s padesátkou mrtvých v baru na Floridě opět zvedl vlnu debat o bezpečnosti a hrozbě podobných útoků také v Evropě. Česko, které je jinak dle odborníků bezpečnou zemí, přitom prý poněkud zapomíná na prevenci. Podle Davida Chovance z ministerstva vnitra si lidé ne vždy uvědomují, že bezpečí není samozřejmost. Bezpečnostní expert Jaroslav Štefec Blesk.cz sdělil, že problém není jen v dostupnosti zbraní, ale i úctě k nim. Ke které by měly být vedené již děti.

Spojenými státy otřásl nejkrvavější teroristický útok za posledních 10 let – v Orlandu tam muslim, občan USA a syn afghánských rodičů Omar Mateen (†29) zastřelil v gay klubu 50 lidí a další desítky zranil. Okolnosti jsou děsivé. Šlo o bezpečnostního důstojníka, který byl zaměstnancem celosvětové bezpečnostní firmy G4S. Prošel dvěma bezpečnostními prověrkami, měl služební zbraň a legálně si zakoupil pušku, byl však také podezřelý, že se dostal pod vliv radikálního islámu. Byť jeho otec tvrdí, že o náboženství nešlo.

Expert: Podobné útoky budou stále častější

S tím však nesouhlasí český odborník. „Základní problém v tomto případě je, podobně jako ve všech nejkrvavějších z poslední doby, že hraje významnou roli náboženská příslušnost člověka, který tento čin spáchal. Pokud bude společnost jako taková fungovat normálně bez vnějších rušivých vlivů, tak se domnívám, že k podobným činům zde bude docházet velmi, velmi sporadicky, to znamená, že někomu tzv. rupne v bedně, jako např. střelci v Uherském Brodě, ale pokud bude hrát roli ideologie, k těmto činům bude podle mého názoru docházet stále častěji,“ uvedl pro Blesk.cz bezpečnostní expert Jaroslav Štefec, bývalý šéf Národního úřadu pro vyzbrojování.

Štefec upozorňuje na známý fakt, že v USA je dostupnost zbraní poměrně vysoká a mezi lidmi tam zbraně kolují ve velkém množství. Europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09) míní: „Pokud by v USA byl omezený přístup lidí ke zbraním, které během minuty mohou zabít desítky lidí, spoustu lidí by bylo dnes naživu.“

Bezpečnostní expert Štefec však dodává, že zbraní se mohou stát i další věci a problém je především v lidech. „Takové jako samopal, poloautomat se budou dál k těmto činům zneužívat, stejně jako se budou zneužívat ale i ‚zbraně‘ jiné. Nejen třeba trhaviny, ale někdo také může použít nákladní či osobní auto a vletět mezi lidi. Pokud tam skutečně budou tito lidé, kteří budou nějakým způsobem ideologicky podmíněni a nějakým způsobem se snažit atakovat společnost, která žije s minimem podobných excesů, tak počet těchto činů bude narůstat,“ dodal Štefec.

Audit národní bezpečnosti: Jak chránit měkké cíle?

Útok v baru na Floridě, ale třeba i předchozí vraždění ve francouzském klubu Bataclan však připomněly i to, jak složitou je oblast ochrany tzv. měkkých cílů, míst, kde se shromažďují lidé ve velkém množství. Tedy hudebních klubů, divadel, sportovních zařízení či škol.

Nyní se touto otázkou zabývá Audit národní bezpečnosti, který nechal zadat premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) u ministra vnitra Milana Chovance. Pracují na něm různá oddělení, ale i řada externích expertů. Ministr vnitra Chovanec již dříve uvedl, že nejsou informace, že by se Praha měla stát měkkým cílem pro terorismus. Připravuje se však Národní systém ochrany měkkých cílů.

Česká republika je zcela jistě bezpečnou zemí,“ zopakoval na konferenci Krize, katastrofy, kolapsy David Chovanec, ředitel odboru bezpečnostní politiky a prevence kriminality Ministerstva vnitra ČR. Jmenovec, nikoli příbuzný ministra vnitra. Vycházel přitom z tzv. Global Peace Indexu, který řadí Česko na 10. místo v celosvětovém měřítku a na 6. místo v evropském regionu.

Po Uherském Brodě v Česku pozornost opadla

Podle ředitele Chovance však v Česku poněkud opadla obezřetnost – navzdory vlastní zkušenosti s terorem, za kterým stál jednotlivec se zbraní a osmi mrtvými v restauraci v Uherském Brodě. „Lidé začínají vnímat bezpečí jako samozřejmost. Jako fakt, který prostě je a o kterém není vhodné nikterak zvlášť přemýšlet. Naopak ti, kteří varují před tím, že to tak úplně jednoduché není, že se svět poměrně výrazně mění i z toho bezpečnostního hlediska, tak jsou považováni za ty, kteří mnohdy zbytečně šíří strach.“

Jeho slova po víkendových událostech nabrala ještě více na aktuálnosti a síle. „Svět kolem nás není bezpečný, naše bezpečí není samozřejmost a není zároveň levnou záležitostí,“ uvedl ředitel Chovanec.

„Ochota investovat do bezpečnosti však klesá úměrně s časem, který od krizové situace uplynul. Úplně typickým příkladem může být situace šíleného střelce v Uherském Brodě, kdy krátce, velice krátce po této tragické události byla zpracována analýza jakýchsi slabých míst, jak do budoucna snížit pravděpodobnost, protože vymýtit to zcela nelze, ale snížit pravděpodobnost takového útoku. Opatření byla navržena celá řada. Ty z nich, které šly realizovat poměrně rychle, realizovány byly, ale jsou i takové úkoly – a to především z logiky věci legislativní –, které trvají delší dobu,“ pokračoval. Účinná ochrana měkkých cílů je jedním z nich.

Se zbraněmi by se podle Štefce měly učit i děti na školách

Některá opatření jsou poměrně levná, jiná velmi drahá, navazuje bezpečnostní expert Štefec. „Drahá opatření souvisí s aplikací elektronických systémů, rozpoznáváním obličejů. Jedná se zejména o elektronické systémy střežení, protože lidé to nejsou schopni pojmout, pokud někdo ‚jen‘ sledoval kamery. Tam je potřeba skutečně využívat vysoce výkonné elektronické systémy,“ řekl Blesk.cz Štefec.

„Jsou metody, které jsou jednodušší, účinnější a svým způsobem levnější, ale dlouhodobé – to znamená výchova lidí k tomu, aby si všímali, k tomu, aby byli schopni a sami a okamžitě zasáhnout v případě, že k něčemu takovému dojde. Aby nebyli ovce,“ míní Štefec.

Navrhuje i další opatření. Nejen prevenci, ale i osvětu – učit lidi již od mala mít ke zbraním respekt a úctu.

Se zbraněmi by se dle něj proto měli učit zacházet i děti ve školách. „Člověk by měl být schopen nejen aktivně se postavit násilí, ale i vědět, k čemu je zbraň. Ve škole je ale podstatné to, že děti se naučí mít respekt ke zbraním. Protože se dozví, že zbraň je nebezpečná. Je to totéž, jako když 18letému frajerovi dáte řidičák a dvouapůllitrového bavoráka. To samé je, jako když mu dáte do ruky kalašnikova a nenaučíte ho absolutně k němu mít respekt, nenaučíte ho s ním zacházet, nenaučíte ho nic, je to přesně ten samým problém,“ dodal Štefec.

On sám je pro zavedení branné výchovy. Většina lidí by se podle něj měla naučit se zbraněmi zacházet, protože se s nimi dříve či později mohou setkat. Již v minulosti na rádiu Impuls Štefec uvedl: „Samozřejmě postačí i to, když ty děti se naučí střílet z té vzduchovky. Protože je to zbraň a i ta vzduchovka má veškeré atributy, které souvisí např. s pistolí. Je potřeba dodržovat konkrétní bezpečnostní zásady, je potřeba tu zbraň nějakým způsobem ukládat, ošetřovat, nabíjet, existuje samozřejmě do ní i munice. Domnívám se, že přesně tohle je ta cesta, kterou by se mohlo jít, aby se děti učily zacházet s těmito jednoduchými zbraněmi, aby nebyly překvapeny, až přijdou jako dospělí ke zbraním velkým.“

pekaaaros ( 13. června 2016 14:47 )

dřív bylo normální, že ve volbách figurovali demokraté s evropskými hodnotami. Dnešní doba ale přinesla novinku. Ve volbách figurují demokraté s evropskými hodnotami a ti, kteří jsou proti Muslimům. Dnes se jim říká populisté. Není ten pověstný kalich tak přeteklý a demokracie je v západním světě hluboce zakořeněna na to, aby už vyhrávali volby tito protimuslimské strany. Ale tato volební dekáda rozhodne. Buď se podaří uklidnit bezpečnostní situaci ve světě, ustane migrační krize a západ si půjde dále demokratickou cestou. Ale i tato událost v návaznosti na Brusel a Paříž může být předzvěstí divoké doby. A pokud ta divoká doba bude pokračovat, tak v těch příštích volbách západních zemí budou už ti Trumpové a Kotlebové vyhrávat ve velkým a hodně dnešních sluníčkářů a vítačů převlečou kabáty. Čekám že hodně lidí z TOP 09 převlečou kabáty a Kalousek bude první, který bude nesnášet s Okamurou na stupínku celý Islám.

pavel215_klafunda ( 13. června 2016 14:42 )

Buserantů škoda není, byla to taková medvědí službička.

pavel215_klafunda ( 13. června 2016 14:39 )

Největší expert na všechno je Kalousek.

JETHRO ( 13. června 2016 14:26 )

Kdyby ti hošani měli kromě indulony také colty,určitě by toho hajzla někdo zastřelil dřív,než by stačil postřílet 50 lidí . Proto : Do každé rodiny, kvéry a tři miny !!!

petr11 ( 13. června 2016 14:24 )

....vzpomínka...Alenko, stůj, auto houká

Zobrazit celou diskusi