Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno, déšť 19°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sobotka přijel zkontrolovat investice: Letiště chrání proti teroru 187 milionů

Autor: simao, ČTK - 
10. května 2016
11:27

Na bezpečnostní opatření na pražském letišti vláda uvolnila přes 180 milionů korun. Kam investice šly a jak aktuálně opatření vypadají, to vyrazili zkontrolovat na Letiště Václava Havla premiér Bohuslav Sobotka a ministr vnitra Milan Chovanec (oba ČSSD). Opatření si pochvalovali, upozorňovali však i na „bílá místa“. Chovanec ale věří, že se daří zajišťovat bezpečnost lidí a přitom je co nejméně obtěžovat.

„V dnešním světě se bezpečnostní situace výrazným způsobem zhoršila, reagujeme na to také v ČR. Letiště je důležitou součástí bezpečnostní infrastruktury, které musíme věnovat velmi silnou a intenzivní pozornost,“ upozornil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Ministerstvo vnitra a Český Aeroholding proto vypracují pro Bezpečnostní radu vlády plán, jak dál posílit bezpečnost pražského Letiště Václava Havla. „Je důležité – a je to cílem vlády – abychom tady na pražském letišti dosáhli nejvyšších známých bezpečnostních standardů,“ uvedl Sobotka. 

Na bezpečnost letiště vyčlenili 187 milionů korun

„Teroristické útoky, zejména ty poslední v Belgii, kdy cílem těch útoků bylo letiště a metro v Bruselu, jsou myslím velmi silným varováním,“ pokračoval premiér.

Sobotka se jel na letiště o aktuálním stavu bezpečnostních opatření přesvědčit na vlastní oči, doprovodili ho ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Opatření na letišti vláda schválila loni v lednu. Na bezpečnost kabinet tehdy vyčlenil 187 milionů korun. Podle plánů měl být mimo jiné během tohoto roku dokončen systém, který automaticky rozpoznává obličeje cestujících.

Chovanec: Ještě jsou tu některá bílá místa

„Za poslední dva roky a zejména za poslední rok se tady odvedl velký kus práce. Je vidět, že peníze, a těch peněz je více než 180 milionů korun, které sem vláda investuje na základě svého rozhodnutí, jsou utráceny velmi efektivně,“ míní Chovanec.

Věří, že se podaří realizovat ještě další opatření na ochranu cestujících, „aby je co nejméně obtěžovala, ale zajistila jejich bezpečnost“. Nový materiál má zhodnotit pokrok dosažený v posledních letech a zároveň přijít i s návrhem dalších opatření.

Chovanec upozornil, že stále ještě existují „některá bílá místa“, kterých není moc, ale stále jsou, a je možné tak stále situaci zlepšovat.  „Pokud jde o možná bílá místa, jsou identifikována zejména tehdy, pokud porovnáváme technická opatření na jiných letištích a tady u nás. Je stále co zlepšovat, technologický pokrok jde kupředu,“ doplnil jej Sobotka a upozornil, že kontakt s nejvyspělejšími bezpečnostními technologiemi je důležitý. Vedle toho však uvedl, že posilování bezpečnosti zkrátka něco stojí.

„Svět se vyvíjí, bezpečnostní hrozby také. My jsme schopni na ně reagovat velmi rychle a pružně,“ zakončil svůj proslov ministr Chovanec. „Co se týče technologií, patříme mezi 30 procent nejrychleji reagujících letišť,“ navázal na něj Václav Řehoř, předseda představenstva Českého Aeroholdingu.

Na letištích, nádražích a dalších místech, kde se pohybuje větší množství lidí, působí také smíšené hlídky vojáků a policistů. A to od 22. března. Vláda nasazení 550 vojáků schválila v reakci právě na teroristické útoky v Bruselu. Opozice jejich přítomnost v ulicích v minulých týdnech kritizovala. Chovanec chce navrhnout zrušení opatření po evropské konferenci Interpolu, která se koná od 18. do 20. května v Praze.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa