Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dalo se útokům v bruselském metru zabránit? Úředníci poslali pokyn k uzavření na špatnou adresu!

Autor: lm - 
14. května 2016
06:32

Celkem 16 lidí zemřelo v bruselském metru při teroristických útocích 22. března. Jejich smrt byla ale možná zbytečná. Dvacet minut před útokem byl totiž vydán povel metro zavřít. Jenže policisté ho poslali na špatnou adresu...

Belgickou metropoli 22. března paralyzovaly teroristické útoky. V 7:58 ráno místního času se na letišti Zaventem odpálili dva sebevražední atentátníci. Zahynulo tu celkem 16 lidí. Stejný počet lidí zemřel i při útoku ve stanici metra Maalbeek o hodinu později. Jenže k této tragédii možná nemuselo vůbec dojít.

V 8:50 federální úřady vydaly povel metro zavřít. Rozkaz byl vydán už tak celkem pozdě, zhruba 50 minut poté, co se úřady dozvěděly o prvním útoku. Pořád ale zbývalo 21 minut do druhého útoku. Jenže úředníci poslali povel k uzavření metra na špatnou e-mailovou adresu.

Ředitel bruselské železniční policie Jo Decuyper dostal pokyn až po útocích, protože mu byl zaslán na jeho soukromou adresu. Podle něj by ale stejně trvalo minimálně 30 minut síť uzavřít. „I kdybych měl nějaké tlačítko, které by vše vypnulo a zahájilo evakuaci, které ale neexistuje, stejně bych tomu nezabránil,“ vysvětlil Decuyper deníku De Standaard.

Video  Křik a strach! Video zachycuje útěk cestujících z bruselského metra.  - Youtube.com
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi