Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V Belgii začal soud s teroristy. Devět islamistů stále uniká

Autor: mb - 
9. května 2016
21:40

Za přísných bezpečnostních opatření začal v Bruselu proces s údajnými členy teroristické buňky, jejíž dva členy loni v lednu zabila belgická policie při operaci ve městě Verviers. Mezi obžalovanými je celkem 16 lidí, z nichž devět se stále nepodařilo dopadnout. Úřady tvrdí, že teroristickou buňku plánující útoky v Belgii řídil Abdelhamid Abaaoud (†28), zřejmě hlavní organizátor loňských krvavých atentátů v Paříži, který poté zahynul při policejním zásahu.

Policejní operace ve Verviers se uskutečnila 15. ledna 2015, krátce po útocích v Paříži, při nichž tři islamističtí ozbrojenci postříleli 17 lidí včetně členů redakce satirického týdeníku Charlie Hebdo. Podle vyšetřovatelů však akce v Belgii s vyšetřováním pařížských útoků přímo nesouvisela.

Při policejním zásahu ve Verviers byli zabiti dva islamisté, další byl zatčen. Belgické úřady poté sdělily, že tamní teroristickou buňku úkoloval Belgičan marockého původu Abaaoud, který chtěl uskutečnit útoky proti policii.

Tohoto muže se tehdy dopadnout nepodařilo a Abaaoud pak zřejmě naplánoval útoky v Paříži, při nichž loni 13. listopadu zahynulo 130 lidí. Sám Abaaoud zahynul při přestřelce s francouzskou policií ve svém úkrytu na pařížském předměstí Saint-Denis pět dní po útocích.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi