Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„S minimální mzdou bych těžko vyžil,“ přiznal Sobotka. I 15 tisíc by bylo málo

Bohuslav Sobotka (ČSSD) odpovídal také na dotazy čtenářů Blesku. S minimální mzdou by prý nevyžil.
Bohuslav Sobotka (ČSSD) odpovídal také na dotazy čtenářů Blesku. S minimální mzdou by prý nevyžil.  (Autor: Blesk / Ladislav Křivan)
Autor: zst, bru - 
15. března 2016
15:25

V pořadu Ptám se, pane premiére odpovídal šéf vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) i na dotazy čtenářů Blesk.cz. A lidé se dost zajímali o peníze. Vyžil by s minimální mzdou 9900 korun? Dělal by premiéra za 15 tisíc měsíčně? Sobotka přiznal, že jako otec dvou malých dětí by s minimální mzdou zvládl rodinu zajistit těžko. Vláda ji od ledna navýšila o 700 korun, premiér by ale minimální mzdu rád viděl ještě výše.

Hned dvojice otázek směřovala na premiérovy finanční nároky. Pan Zdeněk, čtenář Blesku, se Bohuslava Sobotky zeptal, zda by vyžil s minimální mzdou, tedy zaokrouhleně s 10 tisíci korunami na měsíc.

„Mám dvě malé děti a myslím si, že by se s takovouhle minimální mzdou dalo vyžít jen velmi obtížně. Proto ji také zvyšujeme. Já bych chtěl, aby se zvýšila znovu od 1. ledna příštího roku, na 11 000 tisíc korun hrubého,“ odpověděl premiér. Podívejte se na reakci premiéra:

Video  Bohuslav Sobotka (ČSSD) o tom, zda by vyžil s minimální mzdou.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Druhý dotaz od Bronna Dohnalíka směřoval na premiérský plat. Ten se aktuálně pohybuje kolem 150 tisíc korun hrubého měsíčně plus kolem 20 tisíc korun na náhrady. Stačilo by Sobotkovi 15 tisíc?

„Jak jsem řekl, musím uživit rodinu, musím se postarat o své děti, musím zaplatit nájem, elektřinu, to, co musí zaplatit kterýkoliv jiný občan, pokud pracuje. Nemám žádné vedlejší příjmy, ze kterých bych mohl žít, pokud bych pracoval za 15 tisíc korun. Musel bych si najít jinou práci, kde bych uživil svoji rodinu, protože za ně mám primárně odpovědnost,“ prohlásil Sobotka v pořadu Blesk.cz.

Podívejte se na celý záznam pořadu Ptám se, pane premiére:

Video  Ptám se pane premiére, 3. díl: Sobotka o volbách, inkluzi škol a uprchlících  - Blesk
Video se připravuje ...

vera51 ( 25. srpna 2016 11:26 )

A jak by vyzil s duchodem 6-7 tisic?????????????????????????????????????

mathony ( 29. července 2016 06:48 )

 jelikož je sobotka rozežranej tak by mu minimální mzda nestačila ale důchodce co dřel ještě za méně peněz a dnes má důchod 10000 s toho vyžít můsí a dělal kolikrát víc než 8 hodin denně vážená paní

Samo ( 21. července 2016 14:10 )

Kdyby to Nečas udělal, pak by nebyl schodek v době krize 160 miliard, ale 200. Dneska je ve světě a i u nás období růstu ekonomiky a přesto nynější koalice dělá pořád schodky ve státním rozpočtu kolem 100 miliard a místo aby dluh splácela, tak ho zvětšuje. Babiš i socani slibovali před volbami kolik každému přidají a skutek utek. Přidali sobě desetitisíce, přidali státním úředníkům 10 procent, přidali zdravotníkům 5%, přidali policajtům 5%, přidali hasičům 5%, přidali učitelům 7% ale důchodcům kterým nejvíce slibovali přidali v průměru 0,3 procenta. Podělili většinou neproduktivní pracovníky, kteří následně nadělají více škody než úžitku a těm, kteří mají odpracovaných 46 roků tvrdé práce v průmyslu- těm přidali 40 korun měsíčně.

1pepan ( 18. března 2016 10:28 )

Tak jak to uděláte Pane Sobotko? Dáte všem min. mzdu 15 tisíc čistého, když umíte počítat, nebo ne?

1pepan ( 18. března 2016 10:24 )

Kdybych nebyl chlap, tak ti zazpívám, ty můj kvítku medový. Takhle ti řeknu, už bys to věděl, kdyby měli míň než našinec.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa