Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Sobotka se „pustil“ do Čapího hnízda. Babišovi řekl: Dost o předčasných volbách

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) už potřetí odpovídal na dotazy čtenářů Blesku v pořadu Ptám se, pane premiére.
Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) už potřetí odpovídal na dotazy čtenářů Blesku v pořadu Ptám se, pane premiére.  (Autor: Blesk / Ladislav Křivan)
Autor: zst, bru - 
15. března 2016
10:45

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) si nepřeje debatu o možnosti předčasných parlamentních voleb, označil ji za nesmyslnou a ministrovi financí Andreji Babišovi (ANO) ji prý zakázal. Řekl to v pořadu Blesk.cz Ptám se, pane premiére. Babiš jejich rozhovor potvrdil. Předseda vlády zároveň také poprvé obsáhleji okomentoval kauzu Čapí hnízdo, které je vyšetřováno kvůli podezřejí z dotačního podvodu.

Snaha ministra financí a vicepremiéra Andreje Babiše (ANO) o vyvolání předčasných parlamentních voleb na jaře 2017 je podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) chybou. „Pokládám to za velký nesmysl. To co potřebujeme, je dotáhnout do konce, co jsme slíbili. Byla by hrozná chyba to zkazit, řekl Sobotka.

Babiš nápad ospravedlňuje tím, že pokud by se termín parlamentní voleb natrvalo přesunul na jaro, nemusela by se nově zvolená vláda řídit rozpočtem, který připravili její předchůdci. V současnosti jsou volby vyhlašovány standardně v říjnu, tedy v době, kdy už bývá státní rozpočet schválen.

„Já jsem požádal Andreje Babiše, aby o tom přestal mluvit,“ dodal a na dotaz, jak Andrej Babiš reagoval, Sobotka odpověděl: „Možná jste si všimli, že už o tom přestal mluvit.“

Babiš o Sobotkově domluvě: Ano, je to pravda

„Ano, je to pravda. A taky jsem nikdy nemluvil o předčasných volbách!“ uvedl v reakci na Sobotkova slova pro Blesk.cz Babiš, aby dodal: „Říkal jsem, že volby od vzniku ČR byly šestkrát v květnu a červnu a jednou v říjnu 2013. A logicky rozpočet 2018 by měla dělat nová vláda.“

„Rozpočet 2014 dělala Rusnokova vláda místo naší, která nastoupila koncem ledna 2014, takže jsem vedl tuto úvahu. Následně jsem zjistil, že to sice logiku má, ale že takový návrh by ve sněmovně nikdy nezískal podporu. A proto to nepovažuji za reálné, i když je to logické, dodal Babiš.

Podívejte se na důvody, proč Sobotka předčasné volby nechce:

Video sobotka -babiš - Blesk TV
Video se připravuje ...

Přesto se ale vicepremiér chystá ve středu na Pražský hrad z prezidentem Milošem Zemanem a předčasné volby mají být jedním z témat jejich rozhovoru.

Čapí hnízdo? Žádat vysvětlení je logické

Premiér také poprvé obsáhleji promluvil o kauze Čapí hnízdo, ve které ho opozice obviňuje z mlčení. Ministra financí Andreje Babiše v pořadu Blesk.cz vyzval k vysvětlení a poskytnutí informací.

„Je logické žádat vysvětlení v této věci, která je velmi spletitá. Varuji ale před tím, aby se politici měnili ve vyšetřovatele, státní zástupce nebo soudce. Tuto věc vyšetřuje policie, věřím, že bude nestranné a důsledné,“ prohlásil směrem k Babišovi. Zároveň ale předeslal, že bude usilovat, aby koalice v Poslanecké sněmovně na toto téma vystupovala jednotně.

Špičky koaličních stran by měly „ladit noty“ podle Sobotky už ve středu. Jednání ale nemusí být jednoduché, část ČSSD i KDU-ČSL totiž také žádá po Babišovi vysvětlení.

Důvodem schůzky je totiž úspěšné svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny na toto téma z řad opozice. Sobotka tak chce zřejmě v koalici dohodnout, zda trojice stran podpoří program schůze. Teprve pak by totiž „grilování Babiše“ mohlo začít.

Na celý komentář předsedy vlády k Čapímu hnízdu se můžete podívat zde:

Video Sobotka - Čapí hnízdo - Blesk TV
Video se připravuje ...

Připravujeme podrobnosti.

Martina159 ( 16. března 2016 22:26 )

Krásný večer přeji! Udělejte dobrý skutek a vyplňte studentce dotazník zaměřený na chování spotřebitele na trhu bankovních služeb. Dotazník se vztahuje POUZE na domácnosti s čistým příjmem na osobu nižším než 10 000 Kč. Výsledky budou sloužit jako podklad pro tvorbu doporučení pro tento typ domácností. Děkuji mockrát všem za ochotu a pomoc! http://umbrela.mendelu.cz/vyzkumy/vyzkum?id=1373

Samo ( 16. března 2016 20:33 )

Kalousek se za první pohybuje ve vrcholové politice asi 20 roků, což je příjem přibližně 25 milionů, za druhé jeho manželka dědila po tragicky zemřelém bratrovi- stačí vám to? A Babišovi kontroloval čerpání většiny dotací ROP Středočeský kraj, kterému v té době šéfoval Ráth a ten mu také odpustil pokutu 6 milionů udělenou za prohřešky proti pravidlům při čerpání dotací.

ad-ga ( 16. března 2016 12:45 )

Proč nikdo nevyšetřuje prolomení Benešových dekretů Havlem a věčně ospalým knížetem? Proč se jim vracel majetek, na který už neměli nárok? Proč se nešetří dotace Schwarzenberkovi na rybníky? Kde vzal Kalousek peníze na tak honosnou vilu? Ale je před volbami, tak se musí vytahovat dotace pro Babiše, které prošly mnoha kontrolami i evropskými. hnus v této republice.

mixer ( 15. března 2016 20:38 )

 Ach,ta gramatika! ...volby od vzniku ČR byli... Jinak :podělaná obuv lejnem se nechce bavit o čápech,protože důležitější,než nějaký hnízdo je byt,byty.Proto psssst,mlčte čápi

Kotrba ( 15. března 2016 16:18 )

Nejhorší na tom je,že Babiš i Sobotka používají pravdu pro Svoji budoucí lež.Až někdo znich opravdu razantně pomůže chudým proti pažroutům dám mu za pravdu.Raději jim sníží té lůze daň na točené pivo, než aby jim dal hodnotný prachy za odvedenou práci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa