Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na společné vzdělávání dětí chybí miliardy. Valachová: Babiš mi je musí dát

Babiš Valachové peníze dát nechce. Ta si myslí, že musí...
Babiš Valachové peníze dát nechce. Ta si myslí, že musí...  (Autor: ČTK, Blesk)
Autor: zst, poe - 
11. února 2016
18:59

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) přiznává, že jí na společné vzdělávání dětí, tzv. inkluzi, chybí na příští dva roky celkem 2,5 miliardy korun. Šéf státní kasy Andrej Babiš (ANO) jí je prý ale dát musí, protože jde o peníze, na které mají žáci a jejich rodiče nově nárok ze zákona. Ministerstvo financí se ale na její požadavky zatím moc pozitivně netváří.

„Letošní rok je pokryt rozpočtem. V příštím roce nám chybí miliarda a v přespříštím výhledově miliarda a půl. Pokud se jedná o nároky ze zákona, tak ministr financí je musí respektovat a já je musím mít jen dobře spočítány,“ prohlásila odhodlaně včera ministryně školství Kateřina Valachová.

Služebně nejmladší členka vlády tak reagovala na obavy krajů a měst, že peníze na inkluzi nebudou stačit, a to ani letos. Sama totiž o finance obavy nemá. Na speciální pomůcky a další opatření má nově žák se speciálními vzdělávacími potřebami nárok ze zákona. To rezort Andreje Babiše uznává, přesto chce donutit Valachovou hledat u sebe a přidávat jí nechce.

„Musím trvat na svém stanovisku, že součástí navrhované vyhlášky musí být vyjádření, že případné finanční dopady budou zabezpečeny v rámci stanovených výdajových limitů kapitoly MŠMT,“ napsal Babiš Valachové v dopise už před několika týdny. Jeho rezort následně o krok ustoupil a připustil další jednání.

Peníze z Bruselu mohou být problematické

Inkluzi mají navíc pokrývat také evropské dotace. „Na specifické vzdělávací potřeby dětí – tam je šest a půl miliardy,“ přiblížila Valachová.

To je ale například podle Asociace speciálních pedagogů problém. „Pokud budou asistenti nebo jakékoliv jiné podpůrné opatření hrazeno z dotací odkudkoliv, pak je také potřeba sdělit, že projekty jsou dočasné. Co se stane, když projekt skončí?“ ptá se její tajemnice Marcela Bernardová.

Ministryně Valachová ale tvrdí, že eurodotace nebudou využity k placení toho, co je třeba hradit ze zákona. Na celý rozhovor Blesk.cz s ministryní školství se podívejte:

Video Kateřina Valachová vysvětluje, kolik peněz jí na inkluzi chybí a jak to je s jejím odkladem. - Zuzana Štíchová, Jan Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Náměstek odpovědný za inkluzi skončil

Nabíhání nového zákona se na ministerstvu už nedočká náměstek pro vzdělání, pod nějž mimo jiné inkluze spadala - Jaroslav Fidrmunc z KDU-ČSL. Konkurz na jeho post, který vyžaduje služební zákon, vyhrál totiž někdo jiný - spolustraník Valachové z ČSSD Václav Pícl, který dělal na ministerstvu náměstka už například Petře Buzkové.

V letech 1998 až 2002 byl Pícl za ČSSD poslancem ve sněmovně. V roce 2000 rezignoval na funkci místopředsedy krajského výkonného výboru ČSSD středočeského regionu poté, co v opilosti hrubě urážel strážníky v Rakovníku. Pak se jim za to omluvil a v reakci na tento incident se také rozhodl věnovat 15 tisíc korun na humanitární účely.

Inkluze je společné vzdělávání dětí s žáky zdravotně postiženými, mimořádně nadanými, s dětmi cizinců či jiného etnika v jednom kolektivu.

Požadavky Valachové na další peníze pro školství, kromě inkluze se totiž ministryně snaží získat peníze také na vyšší platy učitelů, nadzdvihly ze židle experta na školství za ODS Václava Klause mladšího. Jak slova Valachové komentoval, si můžete přečíst v zítřejším vydání deníku Blesk.

Kattka ( 22. února 2016 12:17 )

Společné vzdělávání postižených dětí se zdravými je nesmysl! Nechtějí ho ani učitelé, ani rodiče zdravých dětí a ani těch postižených. Je třeba okamžitě zastavit takové nesmysly! Bude to stát spoustu peněz, zhorší se vzdělávání běžných dětí a ublíží to postiženým dětem.

hejhej ( 13. února 2016 12:36 )

borjar: Ty musíš být podle příspěvku hodně hloupoučký !!!!

Dzouhele ( 12. února 2016 13:47 )

Správně, navíc je kajman Řek.

Dzouhele ( 12. února 2016 13:44 )

Máš sama chyby a debilní Caps Lock.

bhjpl ( 12. února 2016 13:43 )

Tvoje inkluse je taky vadná - inkluze! V souvětí se vynechá mezera za čárkou. Profesorko kajmana. Všude ho máte a nemáte, denně.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa