Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sobotka přiznal zkrat pravidel pro úředníky. Nepolitičtí náměstci jdou do voleb

Autor: zst - 
21. ledna 2016
19:00

Služební zákon měl odpolitizovat státní správu. Ale že je v něm chyba, přiznává po výtkách pravicové opozice teď i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Zákon neobstál tváří v tvář prvním volbám, několik odborníků se totiž rozhodlo v krajských volbách kandidovat za některou z politických stran. Vláda ale normu teď opravovat nehodlá.

Do tepání premiéra se během interpelací pustil znovu potvrzený předseda ODS Petr Fiala, který na Bohuslava Sobotku (ČSSD) vylovil zdánlivě zapadlé téma: služební zákon, o kterém sněmovna hlasovala před rokem a půl a diskuse to byla vášnivá.

„Vaše argumentace tehdy byla velmi jasná: Chceme oddělit politickou sféru od úřednické, potřebujeme vytvořit nezávislé úřednictvo,“ shrnul tehdejší postoj vlády Fiala. „Někteří ti odborníci, ti, kteří měli být apolitičtí, najednou budou kandidovat za politické strany vládní koalice. Těch jmen je asi víc, ale když tady vidím paní ministryni pro místní rozvoj, její náměstkyně, paní Dostálová, zrovna patří k těm, o kterých se mluví,“ horlil na plénu šéf ODS.

Kritizovaný premiér: Je to reálný problém

Zřejmě i k jeho překvapení následně premiér problém služebního zákona sportovně uznal. „Chci potvrdit, že to je reálný problém. A myslím si, že to není úplně v souladu s tím, co jsme měli na mysli v okamžiku, kdy vláda prosadila zákon o státní službě,“ prohlásil Sobotka. „Zákon tak, jak platí, obsahuje omezení, že ten, kdo je v režimu státní služby, nesmí mít funkci v politické straně. Myslím si, že politické strany na to poměrně silně dbají,“ popsal premiér, ale zároveň přiznal, že kandidaturu úředníkům norma nezakazuje.

Podle Sobotky teď ale nelze měnit pro 70 tisíc úředníků pravidla hry a změna tak může přijít až s některou z novel v budoucnosti. Debata se pak zřejmě povede nad tím, do kterých voleb státní úředníci budou smět kandidovat a do kterých ne. Na tom se Sobotka s Fialou vzácně shodli.

„Souhlasím s vámi. Je obrovský rozdíl mezi tím, jestli je někdo úředník na nějaké řadové pozici a kandiduje do zastupitelstva, nebo jestli je někdo náměstek a kandiduje do krajského zastupitelstva. To musíme vnímat a já nevím, jestli to lze ošetřit zákonem,“ dodal na závěr Fiala. Podle šéfa aktuálně nejsilnější pravicové strany totiž nelze nikomu odejmout pasivní volební právo, tedy právo být volen.

Náměstky chce na kandidátky hlavně Babiš

Na koaliční spolupráci ČSSD a ANO se v nadcházejících krajských volbách rozhodně hrát nebude. Obě strany jsou hlavními soupeři v boji o hejtmany. „Nepolitické“ náměstky chce ale podle dostupných informací využít hlavně Babišovo hnutí.

Kromě Kláry Dostálové, náměstkyně ministryně Šlechtové, by se na tmavě modrých kandidátkách měla objevit například také Jana Vildumetzová, která působí na ministerstvu vnitra. Babiš to zdůvodňuje zkušenostmi. Sobotka ve sněmovně naznačil, že doufá, že půjde v rámci služebního zákona mezi kandidáty o jednotlivce.

Fiala na to konto zdůraznil, že bývalý policejní prezident a šéf policie v Královéhradeckém kraji Martin Červíček, který půjde do voleb v dresu ODS, oznámil, že jakmile bude kandidovat, od policie odejde. „To mně připadá jako čestné jednání,“ poznamenal předseda občanských demokratů.

Problémy mají také velvyslanci a ERÚ

Služební zákon už dokonce jednou zásadní změnou prošel, měnila se totiž pravidla pro velvyslance a další zaměstnance ministerstva zahraničí, na které stejně jako na další úředníky spadala povinnost skončit v 70 letech. To se týkalo například velvyslankyně v Sýrii Evy Filipi, která v regionu zastupuje i USA, a také ambasadorky na Slovensku Livie Klausové. Novela ale neplatí zpětně a Klausová s Filipi tak dokončí svůj mandát na základě dohody o provedení práce.

Poslední spor se vede o postavení Energetického regulačního úřadu a jeho vedení. Nezávislý orgán by podle své šéfky Vitáskové a také podle prezidenta Miloše Zemana rozhodně neměl pod služební zákon spadat. Naopak ministerstvo vnitra je přesvědčeno o opaku. Vitásková podle resortu musí složit služební slib do 1. března. Pokud to udělá, postaví ji vláda mimo službu z důvodu trestního stíhání. Pokud slib nesloží, nebude smět vykonávat svoji funkci.

Na fotografie ze čtvrtečního jednání sněmovny se podívejte v galerii:

cardfalkenau ( 21. ledna 2016 21:33 )

Za čím stál Sobotka ,tak to stálo za hovno.OKD posral , migranty, pravidla pro úředníky.vrtá do ERU, přidání 40 Kč důchodcům - určitě další tunel pro firnu která to zajišťuje, navíc vynaložené náhlady určitě vyšší než těch 40 Kč.A takových věcí je řada,snad s volbami skončí.

msamec3 ( 21. ledna 2016 20:36 )

 Sobotka a jeho kamosi likvidují republiku

moiaza ( 21. ledna 2016 20:16 )

Česká vláda to je totální kolaps. Už více jak 26 let.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa