Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Miniškolky“ mají díru v zákoně: Přísná hygienická pravidla lze obejít

Autor: Tomáš Polák - 
28. ledna 2016
05:42

Na tzv. dětské skupiny uvolnilo ministerstvo práce a sociálních věcí po loňské výzvě 1 miliardu korun z evropského grantu. Pravidla pro jejich zřízení jsou ale od určitého počtu dětí svazující. Na druhou stranu – obejít striktní regule není tak těžké...

Dětské skupiny zažily boom po zveřejnění výzvy na rozdělení 1 miliardy z grantu Evropské unie. „Výzvy na podporu služeb péče o děti byly vyčerpány do dvou měsíců od vyhlášení. V Praze si poskytovatelé rozdělili 118 milionů korun a v ostatních regionech 882 milionů korun,“ řekl Blesk.cz vedoucí tiskového oddělení Ministerstva práce a sociálních věcí Petr Sulek. K datu uzavření výzev byl počet přihlášek skoro pětkrát větší než počet dosavadních poskytovatelů dětských skupin.

Skupiny mají být alternativou k soukromým a mateřským školám. Jejich zřízení má být jednodušší, ale například hygienické požadavky jsou u větších skupin stejně přísné jako v mateřských školách. „Tady je rozhodující, pro kolik dětí je ta dětská skupina určena. Pokud si zřizuji dětskou skupinu do 12 dětí, tak ty mají mírnější povinnosti než nad 12 dětí,“ řekla ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých Jana Tomicová z Krajské hygienické stanice Středočeského kraje. 

U skupin do 12 dětí stačí mít pouze prostory, „které splňují požadavky na byty, obytné místnosti či pobytové místnosti.“ V praxi tak můžete mít „miniškolku“ například ve vlastním domě. Jakmile jde ale o větší skupinu dětí, začínají problémy.

K dispozici totiž musí provozovatel mít oplocenou zahradu, regule se týkají dokonce i skladování ložního prádla. A právě tady našli vychytralci skulinu. Zákon totiž nezakazuje zařídit si v jednom domě například dvě skupiny po 12 dětech. A tím se poskytovatel může vyhnout přísným hygienickým požadavkům a přitom  neporuší zákon.

Zákon o dětské skupině umožňuje poskytovateli zřizovat více dětských skupin, avšak každá dětská skupina musí splnit hygienické požadavky dané příslušnou vyhláškou podle počtu dětí,“ řekl Sulek z ministerstva. Ani podle hygieny problém s více menšími skupinami najednou není.  „Z hlediska těch našich požadavků je to určitě možné. My to posoudíme pro každou jednotnou skupinu samostatně,“ řekla Tomicová.

Pokud by provozovatel nehledal kličky a víc než 12 dětí nechá pohromadě, setká se s velmi přísnými požadavky. „Některé detaily jsou až zbytečně striktní, například to, že se nesmí dotýkat ručníky dětí v umývárně,“ řekla Blanka Vedralová, která provozuje brněnskou dětskou skupinu. „To už si z toho upřímně děláme i občas legraci,“ dodala paní Kluková z další dětské skupiny.  

Ministerstvo momentálně eviduje 74 dětských skupin pro zhruba 1200 dětí. Za necelé dva měsíce od zveřejnění výzvy o dotaci přijalo dalších 365 přihlášek. Dětskou skupinu může založit jak fyzická, tak právnická osoba, která poskytuje službu svým zaměstnancům. Rodiče si pak náklady na „miniškolku“ mohou odečíst z daní.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi