Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

ERÚ: Ceny elektřiny ovlivní hlas lidu. Jak jste spokojeni vy?

Navrhované změny tarifního systému se podle úřadu týkají výhradně takzvaných regulovaných cen, které právě ERÚ každoročně stanovuje.
Navrhované změny tarifního systému se podle úřadu týkají výhradně takzvaných regulovaných cen, které právě ERÚ každoročně stanovuje.  (Autor: archiv Blesku)
Autor: ČTK, zst - 
21. ledna 2016
13:40

Energetický regulační úřad (ERÚ) chce, aby se k plánovaným novým tarifům v elektřině vyjádřili sami lidé. Na dnešní konferenci o dané problematice to řekla předsedkyně úřadu Alena Vitásková. Úřad proto spustí webové stránky, kde budou moci zájemci spočítat, jaký dopad pro ně bude změna mít, a zaslat úřadu případné připomínky.

Nové tarify, které by podle Vitáskové mohly vydržet deset až 15 let, mají platit od příštího roku. S navrhovanou změnou tarifů nesouhlasí ekologové. Podle nich jde proti těm, kteří elektřinou šetří.

Současné tarify, které byly navrženy a zpracovány už před 20 lety, již energetikům nevyhovují,“ řekla Vitásková. Upozornila na to, že za tu dobu nastaly nejen v energetice převratné změny. Za posledních deset let například vyrostlo v Česku 30 tisíc nových zdrojů energie, uvedla.

Změny regulovaných cen

Navrhované změny tarifního systému se podle úřadu týkají výhradně takzvaných regulovaných cen, které právě ERÚ každoročně stanovuje. Zahrnují například platby za přenos a distribuci. Na takzvanou silovou složku ceny, kterou stanovují jednotliví dodavatelé, nemá mít změna žádný vliv.

„Tarifní reforma se týká pouze plateb za distribuci elektřiny, které pro domácnosti tvoří asi 40 procent celkové ceny. Náklady na distribuci elektřiny jsou svou podstatou z více než tří čtvrtin fixní, nezávislé na naší spotřebě,“ vysvětlil analytik společnosti ENA Jiři Gavor. „V současném systému je ale struktura plateb přesně opačná. Z více než tří čtvrtin platíme za distribuci podle své spotřeby,“ upřesnil.

Nový tarifní systém by podle něj měl lidi motivovat, aby šetřili s velikostí svých jističů. Právě jističe mají na náklady za distribuci hlavní vliv. „Spotřebitelé s nízkou spotřebou a velkým jističem zaplatí více,“ upozornil analytik. „Chalupáři a chataři budou muset přemýšlet, zda je nutné mít cirkulárku vyžadující jistič 3 x 32 A. A třeba dojdou k závěru, že stačí moderní řetězová pila a poloviční jistič,“ dodal Gavor.

ERÚ: Jsme národ chalupářů

Vitásková připomněla, že ERÚ tarify zatím neschválil a na základě připomínek od lidí v nich pravděpodobně ještě udělá změny. „Vím, že jsme národ chatařů a chalupářů. Nechci nastavit těmto lidem tarif tak, že si nebudou moct plnit svůj po generace zažitý návyk. V této oblasti budeme muset na základě připomínek pravděpodobně tarify ještě upravit,“ uvedla.

S navrhovanou změnou tarifů nesouhlasí ekologické organizace. „Na první pohled spravedlivým rozdělením stálých nákladů sítě na všechny včetně domácností dojde paradoxně k motivaci s elektřinou plýtvat, což je proti vyššímu zájmu společnosti s energií šetřit,“ uvedl Štěpán Chalupa z Komory obnovitelných zdrojů. Záměr ERÚ kritizuje i Hnutí Duha. Plánuje spustit jednoduchou webovou aplikaci, kde budou moci lidé napsat svůj názor přímo Vitáskové.

franta44 ( 28. ledna 2016 17:16 )

Na stránkách"platba podle jističe kosa nostra"(revoluce v tarifech ..)se můžeme dočíst,že hlavními aktéry této cenové úpravy plateb za jistič jsou pánové Milan Chládek s panem Urbanem.Při hlasování v PS hlasovalo pro tuto úpravu 86 poslanců,13 bylo proti.Ostatní se takticky zdrželi,nebo nepřišli.Proti hlasoval Úsvit.Pro zajímavost ČSSD 36ano, ANO 30ano,KDU-ČSL 11ano Úsvit-NE,ostatní strany se většinou zdržely.Toto se odehrálo již v 9/15.Zajímavé počtení.Volby jsou ještě daleko,tak si dost dovolují.Toto by si asi před volbami nedovolili.Podle toho by v této špíně neměla mít ERÚ prsty a možná je to i důvod honu na Vitáskovou.

funebrak ( 22. ledna 2016 20:07 )

Energetická burza - to je zase normální veksl. Další článek mezi generátorem a spotřebičem. Další banda nemakačenků "koupě za účelem prodeje". Nebejt těhle zmr.dů, byla by elektrika o třetinu lacinější. Ale starostové, špitály ... si libují, jak lacino nakoupili.

gjim ( 21. ledna 2016 19:30 )

Krást, podvádět a hamounit - to je krédo neschopných kteří vedou RVE. Ještě že nemusím platit poplatek za džbán na pivo.

pari ( 21. ledna 2016 17:10 )

Nějak se musí získat na přivandrovalce, máme ten samý jistič od r.1980 co jsme postavili dům a teď za to máme být finamčně potrestáni, dřív jsme si nemohli vybrat, dali nám jej sami podle jejich stanov. Výměnu za slabší si chtějí účtovat ve výši 6 až 8 ticís Kč, ta částka byla též v jednom článku.

fionora ( 21. ledna 2016 17:08 )

Jsem seniorka, s internetem umím a určitě je nás většina. Mám byt RPG a o jističi rozhodují oni. Vitásková má málo, je třeba ji přidat.

Zobrazit celou diskusi