Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Úředníci panikaří z nové zkoušky. Podnikavci se snaží na jejich strachu vydělat

Úředníky představa zkoušky zrovna netěší
Úředníky představa zkoušky zrovna netěší  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: všm - 
4. ledna 2016
06:00

Nervózní úředník, dobrý úředník. Tak to alespoň vidí podnikaví jedinci, kteří za poplatek nabízí státním zaměstnancům, že je připraví na úřednickou zkoušku. Nová povinnost visí nad hlavou byrokratů od přijetí služebního zákona. Řada z nich ji už splnila, na mnohé další ale teprve čeká. A proto si někteří nechávají za stovku vypracovat odpovědi na 300 testových otázek, které zveřejnilo ministerstvo vnitra. Resort Milana Chovance (45, ČSSD) je ale varuje, aby se raději řídili doporučenou literaturou.

„Co to je petiční výbor? Kdo jmenuje státního tajemníka?“ Na takové a další otázky by měli úředníci znát do 30. června 2017 odpověď. Do té doby totiž musí absolvovat zkoušku, pokusy na ni mají dva. Čeká to především nováčky a pracovníky bez dlouholeté praxe.

Na vyděšené úředníky cílí například web Státní služba, který jim nabízí za sto korun na osobu „vypracované odpovědi na všechny otázky obecné části zkoušky, online test náhodně generovaných otázek s vyhodnocením chyb a také užitečné odkazy týkající se dané problematiky“. Nejde o první ani poslední internetovou nabídku tohoto typu.

Radí ajťák, právníci i stavař

Autoři se dušují, že odpovědi na otázky konzultovali s odborníky. „Abychom předešli případným chybám v odpovědích, které by jistě vznikly při zpracování jednotlivcem, vytvořili jsme již od začátku projektu tým složený z několika lidí různých odvětví a profesí,“ popsal Blesku jeden z tvůrců webu Tomáš Klabzuba.

„V základu tvořen dvěma právníky, jedním stavařem, jedním administrativním pracovníkem se zkušenostmi s implementací evropských předpisů a jedním IT specialistou,“ dodal Klabzuba. Podle něj zájem zatím projevilo okolo 100 uživatelů, jejich počet ale roste.

Otázky sice mohly být opravdu vypracovány precizně, ministerstvo ale přesto radí úředníkům obezřetnost. Obzvláště pokud jde o anonymní internetové zdroje. „Pro přípravu spíše státním zaměstnancům doporučujeme využít námi uveřejněné studijní texty a zejména pak námi doporučenou odbornou literaturu,“ uvedla pro Blesk.cz Hana Malá z Oddělení komunikace.

327 za sebou, stovky před sebou

Podle její kolegyně Gabriely Vaňkové proběhlo doposud 26 úřednických zkoušek v různých oborech státní služby. Obecnou, zvláštní či obě části úřednické zkoušky absolvovalo v průběhu tohoto období celkem 327 uchazečů. Na leden roku 2016 je ústředními správními úřady vyhlášeno dalších 23 termínů.

Zkoušky ale nečekají jen řadové pracovníky. Všichni jmenovaní vedoucí mají před sebou také úkol - při výběrových řízeních porazit kandidáty a obhájit svůj post.

„Do konce tohoto roku budou vyhlášena všechna výběrová řízení na služební místa vedoucích služebních úřadů. V případě ministerstev a Úřadu vlády již byla vyhlášena všechna výběrová řízení na obsazení služebních míst náměstků pro řízení sekce a přibližně třetina z těchto výběrových řízení již byla i dokončena,“ nastínila Vaňková.

Pokud se jedná o výběrová řízení na služební místa ředitelů odborů a vedoucích oddělení na ministerstvech nebo jiných služebních úřadech, ta se prý postupně vyhlašují a některá jsou již dokončována. „Aktuální statistiku vzhledem k probíhajícím výběrovým řízením a jejich množství na více než 200 služebních úřadech nevedeme,“ omluvilo se ministerstvo. 

Nejaktuálněji proběhla prosincová výběrová řízení ve finanční správě. V nich se hledali kandidáti na ředitele krajských finančních úřadů.  Ve všech 16 případech byli kandidáti nalezeni a do 19. prosince jmenováni.

Ke změně v obsazení vedoucího služebního úřadu došlo ze 16 u 4 finančních úřadů, konkrétně u Odvolacího finančního ředitelství, Finančního úřadu pro Středočeský kraj, Finančního úřadu pro Liberecký kraj a Finančního úřadu pro Olomoucký kraj,“ řekla Blesk.cz Petra Petlachová z Generálního finančního ředitelství. 

anna-z ( 27. února 2017 09:37 )

Díky za typ na ty abctesty. Dnes jsem si to tam zakoupila za 179 Kč a vypadá to dobře. Snad tu zkoušku zvládnu, mně to teprve čeká. Je to hrozná buzerace. Mám doma malé dítě a nevím, jak se ještě k tomu zvládnu naučit.

Nela85 ( 20. února 2017 15:11 )

Zkoušku mám úspěšně za sebou a rozhodně se nejednalo o procházku růžovou zahradou. Testy jsem dělala na netu na www.abctesty.cz a byla jsem velice spokojená, doporučuji! Držím všem palečky

Drapal ( 4. května 2016 08:11 )

Jen takový malý hint. Když jsem se připravoval na úřednickou zkoušku, hledal jsem kde bych si mohl ověřit své znalosti a všude po netu jsou pouze nějaké placené verze. Přesto mi kolegyně z práce poradila web kde jsem našel co jsem hledal. Mohu jen doporučit. http://www.facebook.com/FUTester/ nebo https://www.facebook.com/ÚřednickáZkouška-1757687717778774. Jedoduché ale účinne.

bobobo ( 4. ledna 2016 10:54 )

panda82 ( 4. ledna 2016 08:35 )

Mno slušný, příjemý a ještě chytrý to nejde dohromady a zvládnout to do června 2017, tož v Plzni už budou mít dva vysokoškolské tituly, a ruku na srdce na úřady by měl přijít vítr nebo raděj vichřice je jich tam jak máku, a tak je nutno rozdělit zrno od plevele

Zobrazit celou diskusi