Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Osobní strážník i pojízdný úřad: Která města mají nejlepší „vychytávky“?

  • Autor: bud - 
    19. 8. 2016
    06:01

    Objednávka úředníka na určitou dobu, speciální aplikace pro hlášení závad, osobní strážník nebo třeba úředník v terénu. Některá česká města a obce se snaží svým občanům vycházet vstříc a nabízejí jim nejrůznější „vychytávky“ usnadňující život. Ministerstvo vnitra při svém zjišťování, jak jsou města otevřená a přístupná, narazilo přitom na několik zajímavých nápadů.

  • 1.Žďár nad Sázavou

    Úředníci na dosah


    Přehledný seznam všech úředníků, kontakty na každého z nich, číslo patra i čísla jejich kanceláře. Obyvatelé Žďáru nad Sázavou mají všechny úředníky pod kontrolou, a to doslova. U každého z nich totiž svítí zelený nebo červený čtvereček, podle toho, zda jsou, či nejsou v práci. Kontakty jsou doplněny také QR kódy pro snadné vložení čísla do telefonu.

    Seznam úředníků Žďáru nad Sázavou s informací, jestli je v práci. Seznam úředníků Žďáru nad Sázavou s informací, jestli je v práci. | Archiv CNC/Města

  • 2.Bohumín

    Aplikace pro hlášení závad


    Jak nejefektivněji monitorovat závady ve městě? Takovou otázku si položili úředníci Bohumína a do všeho zapojili místní obyvatele. Pomocí jednoduché mobilní aplikace může každý během okamžiku nahlásit rozbitou lavičku, poškozených chodník či jakoukoliv jinou závadu.


    Aplikace chytře umožňuje přiložit fotografii nebo zaslat přesnou polohu pomocí aktuální GPS souřadnice. Místo se okamžitě zobrazí v mapě červeně, a jakmile město problém vyřeší, zezelená. Kdo nemá chytrý telefon, může využít k nahlášení také formulář na webu.

    Hlášení závad v Bohumíně pomocí aplikace Hlášení závad v Bohumíně pomocí aplikace | Archiv CNC/Města

  • 3.Šumperk

    Rezervační systém


    Pokud si potřebují vyřídit něco na úřadě, nemusí lidé ze Šumperka čekat ve frontách. Na webu města si snadno zjistí, jak velká je momentálně obsazenost jednotlivých přepážek, kolik lidí čeká ve frontě a jaká bude přibližně doba čekání. Pro vyřizování dokladů nebo záležitostí na odboru dopravy je navíc možné si místo na určitou dobu rezervovat.

    Objednání na přepážku je v Šumperku snadné. Objednání na přepážku je v Šumperku snadné. | Archiv CNC/Města

  • 4.Most

    Pojízdný úřad


    Speciální službu pro své občany nabízejí mostečtí úředníci. Pokud jsou lidé hendikepovaní, v tíživé situaci nebo třeba ve výkonu trestu, mohou na vyžádání úředníci vyrazit přímo za nimi. Službu využívají také senioři nebo lidé, kteří se osobně nemohou na úřad kvůli problémům dostavit, a je k dispozici zdarma.

    Pojízdného úřadu v Mostě mohou využít také senioři. Pojízdného úřadu v Mostě mohou využít také senioři. | Profimedia.cz

  • 5.Kladno

    Czech POINT v obchodě


    Více než 60 tisíc obyvatel Kladna si může zažádat o výpisy z rejstříků nebo uředně ověřit dokumenty na speciální pobočce Czech POINTu, která je umístěna přímo v místním nákupním centru. Lidé si na vyřizování těchto záležitostí při nákupu už zvykli, o čemž svědčí i neustále rostoucí vytížení této pobočky. Jen za loňský rok tam bylo zpracováno na 13 tisíc žádostí.

    Pobočka Czech POINTu v obchodním domě v Kladně Pobočka Czech POINTu v obchodním domě v Kladně | Archiv CNC/Města

  • 6.Chomutov

    Osobní strážník


    Kdo se ve své čtvrti necítí bezpečně, zavolá svému strážníkovi. Tak to alespoň funguje v Chomutově, kde městská policie spustila projekt Váš strážník. Pokud lidé něco potřebují, mohou se na konkrétního policistu, který má danou oblast na starost, obrátit prostřednictvím webu, telefonu nebo e-mailu. Součástí projektu je také tzv. pocitová mapa, kde mohou občané vkládat hodnocení, jak se cítí bezpečně v dané lokalitě. Momentálně jsou k dispozici čtyři strážníci.

    Kontaktní strážnici městské policie v Chomutově Kontaktní strážnici městské policie v Chomutově | Archiv CNC/Města

  • 7.Olomouc

    Odpady snadno a rychle


    Pokud někomu v Olomouci chybí popelnice na tříděný odpad, komunální odpad nebo třeba biopopelnice, stačí poslat na úřad přes web žádost a město ji přiveze. Jednu nádobu získají lidé zdarma. Objednávkový systém je doplněn i přehlednou mapovou aplikací, na které je možné zjistit rozmístění kontejnerů či místa, kde jsou sběrny.

     

    Podobně jako Šumperk si mohou zájemci také zkontrolovat, jak dlouhé jsou na přepážkách fronty a případně se objednat na konkrétní čas.

    Chybí vám popelnice na tříděný opad? Pošlete žádost na radnici v Olomouci. Chybí vám popelnice na tříděný opad? Pošlete žádost na radnici v Olomouci. | Archiv CNC/Města

     

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi