Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

A je to tu zas: EU stopla Česku dotaci půl miliardy. Kvůli špatnému softwaru

Evropská komise stopla Česku půl miliardy. Kvůli problematickému softwaru.
Evropská komise stopla Česku půl miliardy. Kvůli problematickému softwaru.  (Autor: čtk)
Autor: zst, ČTK - 
26. října 2015
18:55

Evropská komise pozastavila Česku čerpání dotací na projekty za 568 milionů korun. Uvedl to web Neovlivní.cz. Důvodem jsou chyby v zakázce na monitorovací systém evropských fondů, který má na starosti ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). Na chyby upozornilo už dříve ministerstvo financí, hlavní auditor Lukáš Wagenknecht si ale kvůli zprávě do Bruselu musel na ministerstvu balit kancelář.

Přerušení čerpání dotací se podle serveru týká Operačního programu Technická pomoc, který zajišťuje technickou podporu pro ostatní operační programy, a například i zajištění publicity evropských fondů. Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) portálu sdělila, že audit se týká projektů o celkovém objemu 568 milionů.

Informace o pozastavení dorazila do Česka 14. října v dopise od generálního ředitele pro regionální politiku Evropské komise Waltera Deffaa. Z dopisu podle Neovlivní.cz vyplývá, že se Komise přiklonila na stranu auditorů ministerstva financí, podle nichž tendr na monitorovací systém provázelo množství závažných chyb. Tedy na stranu Lukáše Wagenknechta, který ale kvůli sporu s ministryní pro místní rozvoj Karlou Šlechtovou musel z postu náměstka a zároveň auditora odejít.

Vyhrál, i když nesplnil kvalifikaci

Wagenknecht v závěrečné zprávě poslané do Bruselu mimo jiné napsal, že zakázka byla vyhlášena jinak, než jak schválila vláda. Vítězný uchazeč byl podle auditu zvýhodněn, protože nesplnil kvalifikační předpoklady. Auditoři navrhli korekce, tedy snížení evropského podílu na proplácení projektu. Podle Šlechtové jsou možné korekce ve výši od 25 do 100 procent, ale je nyní diskutabilní, co nakonec MMR s auditním orgánem na základě dopisu Evropské komise dojedná.

Šlechtová se už dříve proti auditu ministerstva financí důrazně ohradila. Označila ho za neprofesionální a opřený o spekulace. Monitorovací systém evropských fondů pro období 2014–2020, který nahrazuje nynější tři rozdílné systémy řízené třemi ministerstvy a centrální zastřešující systém, je pro čerpání peněz z fondů EU klíčový. Jeho prostřednictvím budou řídicí orgány jednotlivých operačních programů vyhlašovat výzvy k předkládání žádostí a přijímat konkrétní projekty.

Česko má dlouhodobě s čerpáním evropských peněz problémy a patří v tomto směru mezi nejhorší státy celé osmadvacítky. V končícím progamovém období 2007–2013 Česko zřejmě nevyčerpá přes 100 miliard korun. Varoval před tím v létě Nejvyšší kontrolní úřad. Jen pro srovnání – plánovaný letošní schodek státního rozpočtu je přesně ve stejné výši, tedy 100 miliard korun.

Nejkrizovější varianta hovoří o nedočerpání ve výši až 85,1 miliardy korun v roce 2015, což by znamenalo celkové nedočerpání za roky 2013 až 2015 ve výši 105 miliard korun,“ napsal úřad ve své každoroční zprávě. Důvodem problémů bylo zpoždění v zahájení čerpání peněz, tedy složitosti z roku 2007.

„Toto zpoždění bylo získáno před několika lety, kdy bohužel nebylo včas zahájeno čerpání evropských fondů. Tomu jsme se snažili teď předejít, to znamená, že už máme schválené všechny operační programy, rozjíždí se první výzvy – naším cílem je, aby se to neopakovalo,“ řekl k tomu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

pepek11 ( 1. listopadu 2015 19:57 )

Zase jeden chytrolin, co necetl nebo jeste hur nepochopil clanek a dela tu ze sebe vidiota

kung-fu-jane ( 26. října 2015 22:16 )

ANO, prostě to zařídíme, že? Tak to vám pěkně děkujeme a radši už odejděte!...

berlin71 ( 26. října 2015 20:58 )

Sklapni divocaku

berlin71 ( 26. října 2015 20:54 )

Nechapu proc ma cesko cerpat dotace z EU kdyz nad ni ohrnuje nos? Chce CR vystoupit tak at vystoupi on ji Zeman dostane jiste na visi uroven nez je . CR dokaze nastavyt dlan a prijmat z EU prispevky ale podat pomocnou dlan neumi. Tak at si tu svoji dlan strci nekam !!

maruch ( 26. října 2015 19:32 )

Neschopnost úředníků,kteří nechtějí půl miliardy je neskutečná.Vyházet všec hny a dosadit někoho,kdo tomu rozumí.Hnus fialovej.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa