Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Česko může přijít o miliardy na rychlý internet, tvrdí Hospodářská komora

Autor: Zuzana Štíchová - 
19. srpna 2015
05:50

Kasa Evropské unie je připravena vyplatit 14 miliard korun na to, aby měl každý občan Česka přístup k internetu o rychlosti minimálně 30 Mb/s. Do roku 2020. Jenže sen o rychlém internetu v každé vísce má vážnou trhlinu. Podle Hospodářské komory může dotace ztroskotat na nekvalitním zákonu, který si mezi sebou jako horký brambor přehazují resorty průmyslu a vnitra.

Každý by měl mít možnost připojit se na internet rychlostí alespoň 30 Mb/s. To je plán Evropské unie do roku 2020. Do Česka chtěla proto poslat v přepočtu 14 miliard korun, ale pod podmínkou přijetí nového zákona.

Jenže norma je netransparentní a o peníze kvůli němu přijdeme, varuje Hana Továrková, předsedkyně sekce IT Hospodářské komory. Podmínkou pro poskytnutí peněz je přijetí Národního plánu rozvoje sítí nové generace. A ten v Česku leží v legislativním vakuu.

Nejprve ho začalo zpracovávat ministerstvo průmyslu a obchodu, následně vznikl konkurenční návrh ministerstva vnitra. Ani do jedné koncepce přitom podle Továrkové nemohli mluvit odborníci. A ani jedna zatím v „legislativním kolečku“ příliš nepokročila.

Další dotační skandál na obzoru

„Slovy srozumitelnějšími pro všechny z nás – budeme zde mít další dotační problém, Česká republika se vystaví nebezpečí sankcí ze strany Evropské komise a reálně hrozí, že peníze budeme muset vracet,“ upozorňuje Továrková.

Otázkou tak zůstává, kdo na problémech může vydělat. Podle Hospodářské komory „z takové situace nemůže profitovat nikdo, může to jen poškodit Českou republiku“.

popocatepetl ( 19. srpna 2015 08:15 )

Typické. Tohle je v Česku v IT typické. Táhle se to víc než 15 let. Vnitro si to všecko škudlí pod sebe, pak si na vlastním píseču splácá nějaký primitivismus. Důsledkem jsou miliardy ůléta vyhazovaná za e-Government a jiné projekty, ale i drahé telefonování (Telekomunikační úřad v tomhle právním vakuu a kompetenční válce je výsměch), přístup k internetu, který 10 let zaspal apod. Tahle strategie se dělá přes 10 let - a pořád není??? Příčinou je, že zakázky na IT jsou největší zdroj šméček pro kmotry, politické podnikatele, politické strany, politiky. Vnitro si tu oblast urvalo, s policií i GIBSem pod jedím ministerstvem má největší šanci ty šméčka udržet bez odchodu š***k do tepláků, tak si za každou cenu drží všechno kolem IT, i legislativu, i strategie. Zpětně se ukazuje, že pokus zřídit samostatné ministerstvo informatiky byl rozumný, asi by už Česko - země nejdražších telefonních hovorů v EU, bylo dál, ale také to skončilo fiaskem.

maruch ( 19. srpna 2015 07:03 )

Neschopnost našich politiků se táhne od devadesátých let.Jediný co je zajímá ,jak si urvat co nejvíc pro sebe a odpovědnost jde stranou.Politická žumpa.

spokojenejpes ( 19. srpna 2015 06:23 )

Hoši, domluvte se ale rychle, nebo chechtáky budou v čudu. Zn: rychlý internet, bezpečný internet.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa