Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Zataženo, déšť 15°C

„V sauně mi nabídli dva miliony,“ říká Veselý o knize plné uhlobaronů a politiků

Autor: Jaroslav Šimáček - 
10. prosince 2015
17:33

V jeho knize „Jak se těží miliardy?“ se to hemží uhlobarony, lobbisty i politiky. A také údajnými úplatky. Autor Luboš Xaver Veselý tvrdí, že on sám dostal velkorysou nabídku. Dva miliony, když knihu nevydá. Nevzal si je. A vůbec poprvé uceleně popisuje temná zákoutí případu privatizace Mostecké uhelné, který zajímá i soudy ve Švýcarsku. Měl Veselý během psaní někdy strach či obavy, koho naštve?

Luboš Xaver Veselý se rozhodl „šťourat“ do vosího hnízda – do aféry, ve které se točily velké peníze. V knize zmapoval podezřelou privatizaci Mostecké uhelné společnosti, zpovídal i jednoho z bývalých uhlobaronů Antonína Koláčka, který byl nepravomocně odsouzen ve Švýcarsku. On sám dostal nečekanou nabídku. I když za poněkud podivných okolností.

„Cizí muž mě žádal pod záminkou, aby mi sdělil nové podrobnosti k celému tomu případu, abychom se sešli v sauně. Bylo to v hotelu Panorama. Tak jsme se sešli. Jenom s ručníkem kolem pasu, tedy bez jakéhokoli odposlechu, bez toho, že by nás tam mohl někdo identifikovat, potvrdit atd. Tam mi asi třikrát zopakoval nabídku na dva miliony korun,“ líčil pro Blesk.cz autor knihy.

Jeho nejnovější počin „Jak se těží miliardy?“ má přiléhavý název. A velmi atraktivní námět z divokých 90. let v Česku. Veselý na knize pracoval jeden a půl roku. „Bohužel tato knížka přesně ukazuje, kde žijeme,“ uvedl v jedné z odpovědí čtenářům na chatu Blesk.cz Veselý, mj. i známý rozhlasový moderátor, jehož pravidelným hostem bývá třeba prezident Miloš Zeman.

Veselého kniha přináší řadu zajímavých svědectví ke kauze Mostecké uhelné. Autor popsal, jak těžké bylo se k manažerům dostat. Nakonec se mu to povedlo.

Promluvil v ní mj. uhlobaron Antonín Koláček, někdejší ředitel mosteckých dolů. „Koláček je velezvláštní člověk. Seděl jsem s ním několik hodin. Netroufám si soudit upřímnost jeho víry,“ odpovídal Veselý čtenářům na dotaz ohledně uhlobaronovy proměny v buddhistu. „Pokud by to Koláček hrál, pokud by to byla póza, pak je to dokonalý herec,“ dodává Veselý v rozhovoru pro Blesk.cz.

Měl autor knihy strach, koho naštve? Podívejte se na rozhovor o knize „Jak se těží miliardy?“

Video Luboš Xaver Veselý: Cizí muž mi v sauně nabízel dva miliony! - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Někdejší uhlobaron Koláček zaujme při pohledu do knihy i tím, že má řadu fotek s vrcholnými politiky. Ti od něj ale dnes dávají ruce pryč. Včetně Miloše Zemana, který byl premiérem, když stát zbytek Mostecké uhelné prodával do soukromých rukou. „Znal jsem jeho manželku i dceru,“ tvrdí v knize Koláček.

Podle Veselého svědčí fotky o jakýchsi zdvořilostních setkáních. „Pořád zdůrazňuji, že strůjci všeho a penězovodem jsou lobbisté. V knížce nikde nezaznívá, že by Václav Klaus a nebo kdokoli jiný dostali úplatek. Přijde mi ke zděšení to, že tady se pohybuje jakási parta lidí, kterým my říkáme lobbisté a bůhvíjak si říkají oni sami, kteří jsou spojkou mezi politikou a byznysem,“ říká autor knihy.

„Ale to, jestli se s nimi Miloš Zeman, Václav Klaus nebo Václav Havel znali…,“ zaráží se na okamžik Veselý. „Bezesporu se znali, protože bylo tisíc společenských akcí, kde si podali ruku. Jak tak znám prezidenta Zemana, vůbec nevěděl, kdo to je. Jak tak znám prezidenta Klause, věděl přesně, kdo to je, ale nezajímalo ho to a jak si tak vzpomínám na Václava Havla, vůbec netušil, o koho se jedná,“ dodává.

Uhlobaron Koláček mezi politiky: S Václavem Klausem Uhlobaron Koláček mezi politiky: S Václavem Klausem | Reprofoto Luboš Xaver Veselý: Jak se těží miliardy?

Právnička tvrdí: Koláček nemluvil o úplatcích

Kvůli údajnému „vyprání“ peněz v zahraničí zajímá tahle privatizační kauza české i švýcarské soudy. Stále není dořešená. Někdejší manažeři Mostecké uhelné ve Švýcarsku sice v roce 2013 vyfasovali tresty, jenže nepravomocné. Koláček měl v knize Veselému prozradit i to, že manažeři během privatizace vyplatili lobbistům přes půl miliardy. Aby zatlačili na politiky.

„Já jsem u toho nebyl, ale říkali mi to. A proč by si to vymýšleli, když to jde proti nim? Nikdy ale nezaznělo, že by ty peníze dostal ten či onen politik,“ upozorňuje Veselý. Na svůj podíl si však podle knihy přišel údajně třeba i zbrojař Pavel Musela, přítel Stanislava Grosse.

Na vydání výbušné knihy však zareagovali i právníci někdejších manažerů Mostecké uhelné. „Ve skutečnosti z výroků Antonína Koláčka nelze v žádném případě dovozovat, že by hovořil o úplatcích. Připomínám, že i švýcarský soud v Bellinzoně v případě mých klientů korupční jednání jednoznačně vyloučil. Autor podle našeho názoru záměrně zkresluje realitu, aby uměle zvýšil prodejnost své knihy,“ napsala v tiskovém prohlášení advokátka Karolina Zelenková.

Jirka1313 ( 11. prosince 2015 02:40 )

Strašnej trouba.

meriol ( 10. prosince 2015 20:20 )

..safra a já byla v sauně a žádný milionek mi nikdo nenabídl , kudy chodí boháči?

putinovaprdel ( 10. prosince 2015 19:51 )

Zeman?

ochcallis ( 10. prosince 2015 19:03 )

On v sauně nabízí tisíc korun za to, že mu ho nějaký mladík vyhoní. Pokud mu ho ovšem v tom sádle najde

makmark ( 10. prosince 2015 18:02 )

koho to zajímá....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa