Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Švýcaři rozdali tresty za Mosteckou uhelnou: Miliardář Koláček dostal skoro 4,5 roku!

Uhlobaron Koláček vymění nejspíš tuto luxusní vilu s Buddhou za švýcarské vězení!
Uhlobaron Koláček vymění nejspíš tuto luxusní vilu s Buddhou za švýcarské vězení!  (Autor: ČTK, Foto Blesk - Karel Kopáč)
Autor: simao, ČTK - 
10. října 2013
15:15

Trest na celkem 52 měsíců nepodmíněně dostal u švýcarského soudu uhlobaron a miliardář Antonín Koláček, jeden z hlavních obviněných v kauze tunelu Mostecké uhelné. Švýcaři ho tak ihned zadrželi a hrozí, že se do svého "chrámu s Buddhou", tedy luxusní vily v Říčanech u Prahy, jen tak nevrátí. Vedle toho dostali tresty i další obvinění. A nejde o malé flastry!

Koláček a další bývalí manažeři Mostecké uhelné stanuli před soudem ve švýcarské Bellinzoně proto, že švýcarské úřady zadržely obžalovaným na kontech přes 600 milionů švýcarských franků (tedy asi 12,5 miliardy korun). Švýcarská prokuratura již v červenci navrhla Antonínu Koláčkovi, Marku Čmejlovi, Petru Krausovi, Jiřímu Divišovi a Oldřichu Klimeckému trest vězení pět let nepodmíněně. Ve Švýcarsku se tak rozjel proces, úzce spjatý s podivnou privatizací Mostecké uhelné v 90. letech. Krausovi a Koláčkovi, kteří byli přítomni v soudní síni, soudce okamžitě přidělil policejní doprovod. Pozdě večer nicméně soud rozhodl, že nemusejí nastoupit do vazby. Důvodem je skutečnost, že Česko i Švýcarsko jsou signatáři Evropské úmluvy o vydávání. Odsouzení navíc dali najevo, že se nemíní vyhýbat trestu.

Miliardáře zadrželi přímo v soudní síni. Poté ale pustili!

Uhlobaron Koláček, který se před časem stáhl do ústraní a věnoval se mj. buddhismu, se přitom švýcarskou prokurátorku snažil během jednotlivých stání obměkčit zdobenou svíčkou a porcelánovou soškou anděla. Příliš se mu to nepovedlo. Soud totiž rozhodl o tom, že Koláček půjde do vězení na 52 měsíců! A při dnešním vynesení verdiktu mu rovnou zakázal opustit jednací sál. Okamžité zadržení pak vydal soud i u Petra Krause. Oba však byli po několika hodinách propuštěni. Zbytek z obviněných se pak do soudní síně dnes vůbec nedostavil a švýcarské stíhání jim nehrozí! Dostali tresty od 1,3 roku do 4,3 roku vězení. Nejvyšší právě Koláček. Všichni manažeři byli uznáni vinnými z podvodů a praní špinavých peněz.

Kontroverzní privatizace MUS přitom začala v roce 1993 a většina údajných trestných činů se děla podle švýcarské prokuratury od roku 1997 "nejméně" do roku 2007. Prokuratura tvrdí, že obžalovaní k ovládnutí MUS použili přímo peníze z fondů společnosti. V Česku, kde byli manažeři obviněni loni v červnu, jsou kvůli údajné korupci kolem prodeje státního podílu v MUS stíháni také bývalý náměstek ministra průmyslu Robert Sýkora a zbrojař Pavel Musela.

10. října 2013: Antonín Koláček přichází v doprovodu právníků vyslechnout si rozsudek švýcarského soudu 10. října 2013: Antonín Koláček přichází v doprovodu právníků vyslechnout si rozsudek švýcarského soudu | ČTK

ninga ( 10. října 2013 17:34 )

prosím tatínek nemůže přijít, tatínek je teď dlouhodobě ve Švýcarsku. -no ne, to je úžasné, tvůj tatínek pracuje ve Švýcarsku!? - prosím ne, on tam sedí

pepazdp ( 10. října 2013 16:52 )

No, jo, ale to Zeman tvrdil když ještě neměl prezidentskou imunitu, tak holt to svistvo v kterym taky jel musel hájit. Teď, když je prakticky beztrestnej, což byl jeden z důvodů proč se o prezidentování tak rval, je mu to celý už u pérdele.

wandzi ( 10. října 2013 16:34 )

Podle vyjádření Zemana nic nezákonného neprovedli. Tedy alespoň podle českých zákonů v té době. Jsem zvědavý na jeho komentář k tomuto rozsudku. Tak za hodinu Zeman svolá tiskovku a na ohlásí svou rezignaci. Nebo, že by v jeho případě jeho slova "padni komu padni" a jeho další slova "není možné, aby premiér nevěděl o tom, co dělají jeho podřízení" pro něj neplatila?

jezulinka ( 10. října 2013 16:29 )

Alespoň něco dostali, tady to má justice 15 let na starosti a nic se nedělo, to je zvláštní ne?

karmavana ( 10. října 2013 16:28 )

Byl sem jednou v Praze .A stačí mně to na celej život, Tomíku

Zobrazit celou diskusi