Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Mostecká uhelná byl podvod, uznal belgický byznysmen! Cítím klid a mír, oponuje uhlobaron

Uhlobaron a miliardář Koláček a Belgičan Jacques De groote: Oba stanuli na lavici obžalovaných v kauze Mostecké uhelné
Uhlobaron a miliardář Koláček a Belgičan Jacques De groote: Oba stanuli na lavici obžalovaných v kauze Mostecké uhelné  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
12. června 2013
15:15

Spolu s několika českými uhlobarony stanul u švýcarského soudu kvůli kauze Mostecké uhelné i belgický podnikatel Jacques De Groote. A potvrdil, že se při privatizaci severočeských dolů podvádělo. Spolu s ním dorazil k soudu i český miliardář s láskou k buddhismu Antonín Koláček. Ten je však přesvědčený, že nic nezákonného nespáchal. A cítí prý klid a mír.

Obchodník Jacques de Groote usednul spolu s českými uhlobarony Koláčkem, Divišem, Čmejlou a Krausem na lavici obžalovaných za podvody a korupci při privatizaci Mostecké uhelné společnosti (MUS). Jako první obžalovaný pak odpovídal na otázky švýcarského soudu. Především ohledně toho, jak fungovalo vyvádění miliard korun z MUS.

De Groote: Zahraniční investoři byli jen fiktivní

Uhlobaroni Mosteckou uhelnou řídili pdoele De Grottea skrytě přes nastrčené společnosti Investenergy a Appian Group. Bývalý vysoký představitel mezinárodního měnového fondu De Groote přiznal, že sám stál v čele Appian Group. A během kontroverzní privatizace předstíral, že zastupuje fiktivní americké akcionáře!

Podle obžaloby přitom jména De Groote a Appian, což je původně společnost amerického finančníka Stephena Norrise, měly vyvolat zdání serióznosti průběhu privatizace. Appian Group však založil českošvýcarský podnikatel Jiří Diviš a společnost neměla s Američany nic společného.

De Groote u soudu přiznal, že zahraniční investoři byli pouze fiktivní. Kde však čeští uhlobaroni vzali peníze na nákup akcií, to prý neví. Stejně tak si nevzpomíná, kdo ho navrhl do dozorčí rady Mostecké uhelné v době, kdy bylo z MUS vyvedeno 150 milionů dolarů...

Uhlobaron Koláček: Zákony jsem neporušil

K výpovědi pak dorazil i miliardář Antonín Koláček, obžalovaný z podvodů a praní špinavých peněz. Je však prý přesvědčený, že neporušil zákony. Na úvod své výpovědi ale připustil, že si obžalovaní své problémy do jisté míry zavinili sami, protože "některé věci tajili".

"Jsem plně přesvědčen o tom, že jsme MUS zachránili, že jsme vynaložili své schopnosti, aby mohla dále fungovat," prohlásil uhlobaron v souvislosti s ovládnutím společnosti ve druhé polovině 90. let. "Jsem plně spokojen s dosavadním průběhem. Cítím hluboký vnitřní klid a mír," tvrdí navíc Koláček.

Koláček přitom po roce 2004 postupně odešel ze světa byznysu a věnuje se buddhismu a dalším duchovním záležitostem. Vedle švýcarského soudu však probíhá s českými miliardáři řízení v Česku.

frantiskacejkova ( 13. června 2013 23:19 )

Nazdar bazar! Všichni mluví o tom, že se objevila revoluční metoda výdělku peněz, ideální na léto, když je večer hodinka času. Vydělávám si takto už od půlky května a je to až neuvěřitelné. Nad poměry si díky tomu sice nežiju, ale dokud můžu, tak to dojím, co to jde. Kdyžtak mrkněte na Peterblog.wz.sk

lunatic ( 12. června 2013 18:38 )

Tomu Belgičanovi zkrátka nerozumím -takhle přeci funguje byznys;vždyt' i koneckonců pan Kožený slíbil lidem s kupónovkami jistotu desetinásobku bez práce ... a už to "jelo" - každý může věřit tomu,čemu chce! Spousta lidí věří v Boha ... a nikdy jej ani nezahlédli - tady šlo o víru,že to zaštit'ují Američané ... a o nich zlé jazyky tvrdí,že to jsou jen navonění Rusové,Češi,tedy někteří mají rádi pohádky a iluze - třeba tu o tom,že sem katarský princ přijede,aby jej mohli odsoudit a zavřít

kakamilek ( 12. června 2013 16:55 )

V Česku,kterému do nedávna vládl kleptoman co ho od zlodějny neodradily ani kamery světových médií a jeho nástupce má díky své závislosti na lihovinách a You Tube z ostudy kabát,v zemi ve které zázračně bohatnou mašinfírové a traktoristi a jsou křišťálově "čistí"...proč by se tento pám měl cítit nevinný.Na České poměry je skutečně křišťálově čistý!

tarot666 ( 12. června 2013 16:23 )

kdybych si v tichosti nakradl společnost za miliardy,taky bych pak cítil klid a mír

ppadys13 ( 12. června 2013 16:19 )

ta zlodějská kurva nemůže cítit mír a klid ani po smrti,natož teď

Zobrazit celou diskusi