Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zemřel podnikatel s elektronikou Sláma (†48): Dávali mu tři měsíce, podlehl rakovině

Podnikatel Pavel Sláma začínal s dovozem audio kazet, vypracoval se však v šéfa velkého řetězce s elektronikou
Podnikatel Pavel Sláma začínal s dovozem audio kazet, vypracoval se však v šéfa velkého řetězce s elektronikou  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao, INT - 
28. června 2013
13:53

Začínal u dovážení audio kazet do Československa, po revoluci se z něj stal úspěšný byznysmen, který spolu založil řetězec obchodů s elektronikou Datart. Jenže zdraví si za peníze nekoupíš. Kvůli rakovině dávali Pavlovi Slámovi (†48) tři měsíce života. Zákeřné nemoci však podlehl ještě před jejich završením.

V dobách nadvlády komunismu se rozhodl spolu s kamarády pořádat i přes omezení režimu koncerty. "Pamatuji si, že cenu vstupného jsme na úplně prvním koncertě stanovili na třicet korun a očekávali, že přijde maximálně sto lidí. Nakonec jich přišlo dva a půl tisíce," vzpomínal v rozhovoru pro Insider podnikatel Pavel Sláma.

"Štvalo nás, že si koncerty nemůžeme nahrávat na kazetu, ty prostě nebyly k mání. Pak jsme v hospodě potkali jednoho Angličana, kterému jsme si stěžovali, jaká je to bez kazet nuda. A on na to: Tak je pojďme dovážet," dodal v MF Dnes Sláma, kde se zrodil nápad na obchod s elektronikou, který jej vynesl mezi úspěšné české obchodníky.

S jídlem rostla chuť a když Sláma a spol. viděli, že jde elektronika na odbyt, začali ji prodávat ve větším - zřídili si první kamenný obchod a tak se zrodil řetězec Datart, který má dnes v Česku přes čtyři desítky poboček.

Zlom ve Slámově životě však přišel s oznámením, že má rakovinu. A verdikt doktorů byl krutý. Dávali mu tři měsíce života. Opustil funkci výkonného ředitele společnosti a stáhl se do ústraní.

"Pavel Sláma byl výjimečná osobnost. Na pozici ředitelů velkých společností většinou potkáváte chytré a schopné lidi, ale Pavel neměl jen nesmírně rychlý byznysový úsudek a velmi široké znalosti z mnoha oborů, ale k tomu byl navíc opravdu moudrý člověk s obrovským srdcem," vzpomíná v Insideru na Slámu bývalý šéf společnosti ČEZ Martin Roman.

anna1234 ( 29. června 2013 06:40 )

..jak jinak u tebe je zřejmě každý obchodník zloděj

anna1234 ( 28. června 2013 15:49 )

..a? Kupovali to lidi? Kupovali. Tak o co jde? Ty bys to nedělal, kdyby jsi na ten nápad přišel?

lunatic ( 28. června 2013 15:28 )

Soutěživí jedinci se nespokojí ani s prognozami lékařů ... a i ty se snaží zkrátka překonat .

Zobrazit celou diskusi