Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Uhlobaroni u soudu! Tohle jsou jejich tváře

15. května 2013
12:44

Ostře sledovaný proces s bývalými manažery Mostecké uhelné ve švýcarské Bellinzoně pokračuje třetím dnem. Obžalovaní měli podvody a korupcí připravit stát o miliardy. U výslechu byl i prezident Miloš Zeman.

Proč byl vyslýchán Miloš Zeman?

K poškození státu mělo dojít v roce 1999, kdy byl Miloš Zeman premiérem. Jeho kabinet tehdy prodal 47 procent společnosti za 650 milionů. Částka byla mnohonásobně nižší, než činila hodnota tehdejšího majetku firmy. Zeman ale u výslechu popřel, že by byl prodej pro Českou republiku nevýhodný. Cena akcií prý byla v té době natolik nízká, že stát naopak vydělal.

Proces se rozpadl na dvě části

Soud pokračuje jen se třemi přítomnými obžalovanými - Markem Čmejlou, Jiřím Divišem a Petrem Krausem. Soudce v pondělí odmítl proces pozdržet a přerušit jednání, jak žádali advokáti nepřítomných Oldřicha Klimeckého, Antonína Koláčka a Belgičana Jacquesa de Grootea. Soud jejich případy zatím oddělil a věnuje se zatím přítomným.

Náhlé úmrtí

K osudu byl předvolán i Luboš Měkota. Ten však letos v březnu náhle zemřel. Zkolaboval na berounském golfovém hřišti. Miliardáři, který mimo jiné vlastnil TV Metropol a Pětku, byl kvůli kauze zastaven majetek v hodnotě 1,25 miliardy korun.

Nepřítomným byla v úterý odeslána obsílka, aby se před soud v Bellinzoně dostavili 10. června. 24. června by se měly obě části procesu spojit. O dva dny později pak budou předvoláni první svědkové. Celý proces by měl trvat do 12. července. Zatím není jasné, kdy bude vynesen rozsudek.

 

Lucio1 ( 15. května 2013 16:47 )

Je to k zamyšlení, když už i superbenevolentním Śvýcarům došla trpělivost..U nás to samozřejmě nikoho nezajímá., část pospává u koryt za pěkný balík a je jim to jedno.,zbytek se klepe, co na ně všechno vyleze..

xsirax ( 15. května 2013 16:31 )

No, jo, dřív se tomu říkalo zloděj, dneska baron .

cid2000 ( 15. května 2013 16:01 )

Mohu vás vážení upozornit bohužel, že to nebude nic horkého nakonec.Ze strany našich ex-politiků a i současných politiků, státních úředníku nebyl žádný zájem tyto lidi prošetřovat atd.Je to spíše náhoda, že to švýcaři řeší.Těžko se jim podaří tyto lidi nějak vážně ohrozit atd.Bude to spíše válka papírů a právníků atd.Tito lidi už mají díky netransparentním působení vyděláno tolik peněz, že si mohou dovolit absolutně vše a oni rozhodují co se bude tady v ČEsku řešit a dělat atd.oni úkolují své zavázané politiky co mají prosazovat atd.Takže tohle je spíše divadlo pro lidi.Je to smutné, ale je až neuvěřitelné co si mohou někteří lidi vše dovolit před zákonem.Patří jim a jiným podobným vše v této naší republice díky zkorumpovaným politikům, kteří jim to za úplatu umožnili.Tito pánové si to ještě pěkně do konce sklonku života budou pěkně užívat ty majetky a peníze.Můžeme spíše jen závidět.Mají tady v našem státě vše pod palcem od politiků,úředníků a policie,státních zástupců,soudců jim zobou z ruky a ještě vděčně poděkují.Tohle může změnit jedině změna režimu v tomto korupčním státě jinak nic!!!!Čest, transparentnost a férovost zde nehledejte !!!!

jarda304 ( 15. května 2013 15:47 )

Gross dostal mandát do funkcí od sjezdu čssd a od voličů čssd. To ho do funkcí "dostrkali"

abvydavatelstvi ( 15. května 2013 15:23 )

Odporné kichty..... vypadají spíš jako bezdomovci a ne baroni ....

Zobrazit celou diskusi