Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Václav Klaus: Evropa migranty nepotřebuje. Omladit potřebuji já

Autor: Jaroslav Šimáček - 
9. prosince 2015
13:53

Exprezident Václav Klaus se vydal představit svou novou knížku o migrační krizi a při té příležitosti zmínil, že Evropa migranty nepotřebuje. Ani kvůli ekonomice, ani kvůli populačnímu posílení a omlazení Evropy. Poznamenal, že omladit by potřeboval spíše on sám. Na dotaz Blesk.cz se však pozastavil i nad slovy prezidenta Zemana o tom, zda v Česku dříve či později dojde k teroristickému útoku.

Stěhování národů s. r. o. s podtitulem Stručný manuál k pochopení současné migrační krize. To je nová kniha exprezidenta Klause, zabývající se uprchlickou krizí a riziky s ní spojenými. Sepsal ji společně se svým někdejším kancléřem Jiřím Weiglem.

Klaus upozornil, že se v ní zabývá mj. otázkou, zda Evropa migranty potřebuje. „Naše odpověď je nikoli, nepotřebuje ani jako pracovní sílu. Evropa má více než desetiprocentní nezaměstnanost, takže pracovních síl je tady moc, a že by migranti doplňovali strukturální defekty na trhu práce, no to ani náhodou. Zrovna tak si nemyslíme, že potřebuje Evropa migranty kvůli tomu, že je nás málo,“ míní Klaus. 

V této souvislosti došlo i na úsměvný moment při dotazu, zda potřebuje Evropa omladit. „My za sebe někteří tady prohlašujeme veřejně, že bychom omladit potřebovali. Já se k tomu klidně přihlašuji a doufám, že už někdo konečně nějaký ten elixír nalezne. Jestli by něco takového bylo možné, tak sem s ním,“ vyzýval Klaus.

Na vážnou notu pak ale dodal, že Evropa skutečně nepotřebuje imigranty ani z důvodu omlazení a demografických pokusů a experimentů, ani z důvodu ekonomického posílení. Podle něj migranti Evropě naopak přitěžují v jejích sociálních problémech.

Video Václav Klaus o migrační krizi a své knize Stěhování národů s. r. o. - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Klause popuzují obrazy utrpení migrantů

Na představení knihy v hotelu Esplanade v centru Prahy se projevil i „euroskeptik Klaus“. „Obviňujeme evropské politiky, že migraci spoluorganizují, spoluiniciují, že k ní v podstatě vyzývají,“ uvedl exprezident, který vyzývá k odlišování mezi individuální a současnou masovou migrací.

„Obviňujeme dnešní evropské politiky, že používají argumenty vhodné pro individuální migraci na tento masový, davový, stádní jev, kam argumenty tzv. milosrdenství vůbec, vůbec nepatří. Já myslím, že by se ti evropští politici měli stydět, že se vůbec těchto zásadních chyb dopouští,“ pokračoval Klaus.

„Nás strašně popuzuje lživá interpretace tzv. utrpení migrantů,“ nešetřil dál kritikou Klaus. „Argumenty o cestovním utrpení, že někdo má problémy na moři a někdo má problémy, že podlézá ostnatý drát na hranicích Maďarska nebo jiné země, to není důvodem k migraci, to je následkem a důsledkem migrace,“ dodal.

Zeman asi má křišťálovou kouli, reagoval Klaus

Při dotazu Blesk.cz se Klaus pozastavil i nad tím, že s migrační krizí jsou spojeny obavy z rostoucích teroristických hrozeb. V úterý o tom při své návštěvě Ústeckého kraje mluvil současný prezident Miloš Zeman, který upozornil, že „dříve, či později“ dojde i v Česku k teroristickému útoku, „zřejmě v Praze“.

„Pan prezident Zeman je známý prognostik, známý futurolog, takže on asi tu křišťálovou kouli má a o tom, kde bude jaký teroristický útok ví něco více než my skromně uvažující lidé. Celá naše knížka se zabývá nebezpečím masové migrace jako destabilizačního prvku Evropy, evropské společnosti, jako základní projev narušení evropských tradic, hodnot, kultury, civilizačních návyků apod. O tom, že mezi migranty budou stoprocentně lidé s náběhem k teroristickým akcím, není sebemenších pochyb. Určitě,“ reagoval Klaus.

Jeho nejnovější knížka je útlou prací o necelých 90 stránkách, opatřenou ilustracemi Jiřího Slívy, kapesního rozměru, což se Klaus snažil dokázat tím, že se dobře vejde i do klopy jeho saka. Knížečkou Klaus navázal na svou petici proti imigrantům, se kterou přišel letos v září.

„S panem doktorem Weiglem jsme si v Institutu řekli: Musíme napsat nějakou malou knížečku, která by vysvětlila, jak to opravdu je. Přes víkend jsme napsali základní části té práce, pak jsme to pár dní pilovali a ta knížka byla opravdu hotovo zhruba za 10 dní. Považujeme to za velmi aktuální a vážné téma,“ uvedl Klaus s tím, že ho děsí bagatelizace celého problému evropskými politickými lídry.

Weigl: Havlovo Odcházení, Klausovo Přicházení

O manuál však v pravém slova smyslu tak úplně nejde. I Jiří Weigl připustil, že název knihy je poněkud „komplikovaný, šroubovaný“. Nadhodil však alternativu.

„Exprezidentské knihy už se tady zavedly. Bývalý pan prezident napsal divadelní hru Odcházení. Tato kniha by se mohla nazvat třeba Přicházení, protože k nám skutečně přicházejí davy lidí a to, o čem se bavíme dneska, o těch statisících, možná v Německu miliónech, může během pár let být desítky milionů a náš kontinent, naše země, naše sousedství, Evropa jako taková se promění způsobem, který se vůbec neodvažujeme předpovídat,“ upozorňoval Weigl.

Video se připravuje ...
Další videa