Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Norové vyplácí uprchlíky. Letenku pryč jim dají zdarma, přidají čtvrt milionu

Autor: mb - 
8. prosince 2015
12:00

Uprchlická krize sužuje Evropu a Norsko není výjimkou. Bohatý severský stát se ale cestou Německa nevydal. Uprchlíků se chce „zbavit“. Nabízí jim letenky zdarma pro celou rodinu a až 80 tisíc norských korun (230 tisíc českých korun), pokud se dobrovolně vrátí domů.

„Mysleli si, že dostanou hned možnost pracovat či se vzdělávat, nebo dokonce pozvat do Norska celou rodinu… Jenže hodně lidí si prostě nemůže dovolit čekat, než se vyřídí jejich azylová žádost. Mají doma rodinu, která se spoléhá na jejich pomoc,“ vysvětluje šéfka norského imigračního úřadu Katinka Hartmann.

A Norsko proto přišlo s iniciativou, která je výhodná pro obě strany. Pokud se imigrant rozhodne vrátit domů, zaplatí mu norští daňoví poplatníci letenky pro celou rodinu, a aby běženci domů nepřijeli s prázdnou, pár se dvěma dětmi dostane 80 tisíc norských korun.

Obrovský zájem

„Dříve jsme například nemohli deportovat lidi do Somálska, ale nyní můžeme. Myslím, že hodně Somálců využije naší nabídky vrátit se domů,“ říká Hartmann. A o program norské vlády je obrovský zájem. Zatímco dříve si o finanční asistenci zažádalo zhruba 100 lidí měsíčně, v říjnu už to bylo 150, a v listopadu dokonce 230. Podle norského imigračního úřadu UDI nabídky využilo už 900 uprchlíků.

S návratem domů pomáhá běžencům Mezinárodní organizace pro migraci, která proces popisuje jako „bezpečný a důstojný“. Šéfka UDI Katinka Hartmann si program také nemůže vynachválit a doufá, že je to jen první vlaštovka v pomoci uprchlíkům: „Je důležité, abychom měli v budoucnu více takovýchto iniciativ.“

Norsko sice není členskou zemí Evropské unie, ale je součástí schengenského prostoru volného cestování. Skandinávská země, která má pět milionů obyvatel, od počátku roku přijala skoro 30 tisíc žadatelů o azyl.