Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Ubytovnu plnou uprchlíků pohltily plameny. Migranti sotva pobrali děti

Autor: ČTK, mb - 
12. listopadu 2015
11:09

Přes 160 žadatelů o azyl muselo být evakuováno z jednoho z uprchlických center v jižním Norsku kvůli požáru. Policie sice uvedla, že nikdo nebyl zraněn a že je zatím brzy spekulovat o příčině požáru, ale v sousedním Švédsku v posledních týdnech lehla popelem více než desítka ubytoven připravovaných pro migranty. Pravděpodobně v důsledku žhářských útoků.

V norském Hemsedalu zachvátily plameny zařízení pro uprchlíky kolem druhé hodiny ranní v noci z úterý na středu. Evakuováno bylo 162 osob. „Mysleli jsme si, že se jedná o planý poplach, takže jsme čekali, až to někdo vypne. Najednou nám zaklepali na dveře a řekli, ať urychleně opustíme budovu. Popadl jsem svou dceru (9) a syna (17) a utíkali jsme,“ prozradil syrský uprchlík.

Mezitím oheň zcela zdevastoval budovu, kuchyň a administrativní část centra vyhořely do základů. „Už jsme nemohli nic dělat, budovu nešlo zachránit,“ prozradil šéf hasičů Dag Botnen norským médiím.

V sousedním Švédsku policie vyšetřuje s podezřením na žhářství zhruba desítku požárů budov, v nichž měli běženci najít dočasné ubytování. Všechny incidenty se odehrály v jižní části země. Švédsko patří spolu s Německem k zemím, které přijímají nejvíce běženců. O azyl zde letos požádalo zatím přes 120 tisíc lidí. Imigrační úřady odhadují, že do konce roku do Švédska přijde až 190 tisíc migrantů.

Norská bezpečnostní služba PST varovala, že velký nárůst žadatelů o azyl v zemi by mohl zvýšit hrozbu ze strany pravicových extremistů. Oslo předpokládá, že letos by do Norska mohlo dorazit až 25 tisíc migrantů.