Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Napálil Ransdorfa český baron Prášil? »Švýcarský dědic« sliboval i práci v Iráku

Autor: Jaroslav Šimáček - 
8. prosince 2015
19:45

„Rozhodně vylučuji, že bych naletěl podvodníkům,“ hájil se v úterý Miloslav Ransdorf (KSČM). Jenže podle zjištění České televize se právě tohle mohlo v případě Ransdorfovy švýcarské kauzy stát. Případ europoslance Ransdorfa je totiž nápadně podobný jednomu předchozímu, ve kterém také vystupoval tajemný dědic s penězi ve Švýcarsku V. H. Podle ČT se jedná o Čecha Vladimíra Huňka. Sedl Ransdorf na lep právě jemu?

Po zatčení Miloslava Ransdorfa ve švýcarské bance se rozjel kolotoč spekulací, co přesně český europoslanec v bance dělal. Podle slovenských médií měl jít společně se třemi muži vybrat 350 milionů eur, on sám se hájil, že jen vyrazil zprostředkovat kontakt mezi jistým dědicem s iniciály V. H. a bankou, ve které měl prý tajemný V. H. jmění uložené. Ale banka s ním nekomunikovala.

Česká televize v Událostech uvedla, že onen V. H. by mohl být muž pod jménem Vladimír Huněk. Čech, který se měl již v minulosti dopustit podvodu a taktéž se měl ohánět dědictvím ve Švýcarsku. Pořad ČT Na stopě o něm informoval již na konci srpna 2015.

Movitý dědic? Kriminální minulost V. H.

Huněk se měl v minulosti podle ČT dopustit trestné činnosti hospodářského charakteru včetně podvodů na lidech. V roce 2005 putoval do vazby kvůli tomu, že lákal lidi na práci a vysoké výdělky. Hledal prý české bodyguardy na práci do Iráku, pro ochranu iráckých občanů. A tvrdil přitom, že je spojen s iráckou ambasádou. Což ale nebyla pravda, jak se uvádí v pořadu Na stopě.

Huněk měl přitom vše poměrně propracované - uspořádal prý nábory, výcviky, jako výzbroj sliboval lidem lehký samopal M 16 nebo škorpion, armádní pistoli, pěší i mlžné granáty, neprůstřelné vesty. Důvěřivce však měl připravit o tisíce, aniž by nějakou práci skutečně zprostředkoval. Putoval za to k soudu a byl odsouzen. Jenže později se na scéně objevil znovu.

V souvislosti s kauzou Ransdorf je zajímavé právě to, že v minulosti Vladimír Huněk údajně tvrdil, že má ve Švýcarsku v bance zablokované pohádkové dědictví. V Zürcher Kantonalbank, kam se vydal minulý týden Ransdorf. Náhoda?

Komunistický europoslanec Ransdorf uvádí, že pana V. H. osobně nezná. "V minulosti se na mne obrátili určití lidé, že mají nepohyblivého známého. Tento známý měl údajně zdědit značné finanční prostředky ve Švýcarsku," tvrdil Parlamentním listům Ransdorf. "Dědicem má být český občan, který se na mne obrátil prostřednictvím své známé a svého manažera," dodával.

Podle něj mělo jít o dědice po švýcarské občance, která zemřela v roce 2005. Stejný datum je i u dědictví na dokumentech se jménem Vladimíra Huňka, které má Blesk k dispozici.

Na dotaz ČT odmítl Ransdorf potvrdit, zda zastupoval právě Huňka. Ani ten ČT neodpověděl. Europoslanec se přitom dnes dušoval: „Než jsem do Švýcarska jel, tak jsem měl možnost seznámit se s dokumenty, které prokazovaly, že opravdu to dědictví je reálná záležitost.“ Jenže čím dál tím spíše to vypadá, že Ransdorf skutečně naletěl. A nebyl první.

Svědek: Tvrdil, že mu zablokovali peníze ve Švýcarsku

S Vladimírem Huňkem se před rokem a něco sešel osobně u jednoho brněnského motorestu svědek T. T. „Celé to bylo o tom, že má ve Švýcarsku nějaké značné dědictví, které je zatím zablokováno z různých důvodů. V mezidobí byl ve výkonu trestu, někdo se ho o to snažil připravit, v podstatě proto bylo to dědictví dle jeho tvrzení zablokováno a dnes s tím potřeboval pomoci a neměl na to prostředky,“ řekl České televizi.

Peníze ze švýcarského dědictví měly tehdy pomoci jednomu českému sportovnímu klubu. T. T. se proto snažil prověřit, zda Vladimír Huněk skutečně dědictvím disponuje.

"On k tomu předložil i řadu nejrůznějších dokumentů, které na první pohled působily poměrně věrohodně... Určitě jsem v první chvíli podlehl jeho charismatu. Řekl jsem si, proč ne, zkusíme to. Samozřejmě tady ve vzduchu byly nějaké potenciální smlouvy za pomoc. Když mu to pomohu vyřídit, tak mi nezůstane nic dlužen. Lítaly tady zajímavé částky," prozradil svědek, kterého však připravil Huněk údajně o 210 tisíc korun.

kukuku ( 9. prosince 2015 15:21 )

Víš tu o nezávislém soudu ? Když je v úřadu obrovská rozkrádačka, může jeho vrchnímu šéfovi stačit na obhajobu říct, já jsem takový blb, že jsem ničemu nerozuměl a pro jistotu jsem nic nepodepsal ?

bibi-oliver ( 9. prosince 2015 08:29 )

chtěl pomoci českému občanovi ,který je na vozíku,ale nikdy ho neviděl,invalidovi pomáhali 3 slováci kteří už dříve byli odsouzeni za danové úniky,pan ransdorf místo toho aby hájil v eu čr tak si odjede do švýcarska jednat proč asi ?kolik jemu bylo slíbeno když toto provede s pasem euro poslance?ještě se natřásá jak to dobře vysvětlil své straně a jeho strana stojí za ním kolik tedy i tato strana měla dostat z této transakce?

kukuku ( 9. prosince 2015 05:52 )

Kolik pošahaných pravičáků se tu ještě po ránu vystříká ? Že jiná křivá huba (Saša Vondra) připravila stát (a daňové poplatníky) o pár set milionů na Úřadu vlády - to proběhlo v klidu a bez větší pozornosti pražských medií. Umaštěný Ransdorf vyjel s papírem do Švýcarska a s nepořízenou se vrátil, ostudu udělal, to je fakt, ale také vše.

lunatic ( 9. prosince 2015 05:04 )

Slovy rappera Rytmuse bych "vypichol",že soudruh Žid chtěl vlastně pomoci svým-i snaha se cení ... a třeba to vyjde někdy příště

lunatic ( 9. prosince 2015 05:01 )

A Vás by měli okamžitě začít stíhat - v souladu s§ 368,což je neoznámení trestného činu: ....cituji pouze konečnou sazbu:" a takový trestný čin neoznámí bez odkladu státnímu zástupci nebo policejnímu orgánu nebo místo toho, jde-li o vojáka, nadřízenému, bude potrestán odnětím svobody až na tři léta; stanoví-li tento zákon na některý z těchto trestných činů trest mírnější, bude potrestán oním trestem mírnějším." Blbé je se k tomuto veřejně a písemně přiznávat - to nemá chybu!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa