Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Komunisté si o Ransdorfa nechtějí pálit prsty. Dolejš: Je to jeho soukromá věc

Autor: Václav Lang - 
8. prosince 2015
14:20

Od švýcarské kauzy europoslance Miloslava Ransdorfa dává jeho vlastní strana ruce pryč. Komunisté svorně tvrdí, že je to jeho soukromá záležitost. Místopředseda KSČM Jiří Dolejš v rozhovoru pro Blesk.cz uvedl, že se nejedná o přímé ohrožení strany, a proto prý není důvod Ransdorfa vyhodit.

Vedení KSČM v úterý řešilo kauzu Miloslava Ransdorfa, nakolik celý případ ovlivní vaši stranu?

Doufám, že tím, že se prokázalo, že tam není kriminální rovina problému, že není v rovině trestního práva, tím pádem odpadají obvinění, že v našich řadách máme někoho, kdo by se choval kriminálně. Pokud jde o ten soukromý případ pana Ransdorfa, doufám, že všichni pochopí, že je to soukromá záležitost, tudíž to na náš obraz na veřejnosti nebude mít dopad.

Video Europoslanec Miloslav Ransdorf na tiskové konferenci KSČM - Blesk - Václav Lang
Video se připravuje ...

Vy říkáte, že je to soukromá záležitost, ale pan Ransdorf je europoslanec, v podstatě zástupce České republiky, tam přece nemůže být řeč o soukromých záležitostech.

Podle názoru úřadu švýcarského státního návladního nespáchal nic kriminálního (rozhovor vznikl ještě předtím, než vrchní státní zastupitelství ve Švýcarsku uvedlo, že Ransdorfa i se třemi Slováky považuje za obviněné, pozn. red.), a pokud je to soukromá aktivita, která bude jeho voličům připadat nadbytečná, tak to budou řešit zaprvé voliči, zadruhé kolektivní politické orgány. My jsme se dneska sešli, abychom si ujasnili, že KSČM není chováním pana poslance Ransdorfa přímo ohrožena.

Neobáváte se tedy, že vám to voliči vrátí ve volbách?

Budeme v pasivní roli sledovat, jak bude doktor Ransdorf tuto kauzu objasňovat. Sám hovoří o tom, že určité spekulace ho mohly poškodit, tudíž má zájem – je to jeho zájem – se očistit před veřejností a před svými voliči.

Nepřemýšleli jste také o tom, pokud by kauzu náležitě neobhájil, že byste se od něj raději distancovali, případně ho vyloučili ze strany?

Použití takových prostředků přichází v úvahu zejména tehdy, když je přímé ohrožení obrazu strany. K přímému ohrožení – tím, že to není kriminální záležitost – nedošlo, čili my teď opravdu budeme v pasivní roli sledovat, jak pan doktor pokračuje ve vysvětlování.

Ještě k tomu úternímu jednání – co vám tam pan Ransdorf říkal, čím se obhajoval?

Už jsem to myslím trošičku naznačil. Rozhodující byla především informace, nikoliv přímo od pana doktora Ransdorfa, ale potvrzení, že úřad státního návladního nepotvrdil obvinění. To je myslím rozhodující.

Pan Ransdorf nám přinesl některé informace, kterými dokládá, že si v té kauze nevymýšlí, že některé spekulace jsou falešné, například že šlo o nějaká tajná konta, židovské peníze, nacistické peníze a tak dále. Že je to skutečně jenom jisté dědické řízení, které my už jsme nijak nekomentovali, brali jsme to jen jako doložení, že si nevymýšlí. Pro nás bylo rozhodující, že byl vyviněn z toho, že by se jednalo o kriminální čin.

Jeho vysvětlení vám tedy takto stačilo?

V této fázi ano, protože jsme dnes nic jiného neřešili. Nebyl žádný velký rozbor celé kauzy, nesnažili jsme se pochopit nuance toho dědického řízení, nám šlo čistě o to, že náš významný člen není podezřelý ze spáchání trestného činu.

Jaká tam byla atmosféra?

V časovém tlaku, takže to bylo velmi pracovní. Zvládli jsme to myslím rychle, o to rychleji, že pan doktor Ransdorf dorazil s mírným zpožděním, jak někdy bývá jeho zvykem.

Takže už mezi vámi nejsou nevraživosti v souvislosti s tím, že se vám pan Ransdorf po vypuknutí kauzy neozýval?

O nevraživostech snad nemá cenu mluvit, protože bereme tyto věci jako profesionálové.

vi3ol ( 9. prosince 2015 08:07 )

Drželi ho na detoxu, aby vystřízlivěl a mohl vystoupit s prohlášením..mohli ho taky prebalit a převlíknout, aby nesmrděl.. holt, nemá každý Ovčáčka..

mim33 ( 8. prosince 2015 22:38 )

Jestli si myslí, že tohle se vyřeší pasivním přihlížením, tak se pletou. Může je to stát pěknou řádku voličů.

otrok ( 8. prosince 2015 22:08 )

 https://www.youtube.com/watch?v=r00RHmBnfQc&feature=youtu.be

byvalyvoliccssd4 ( 8. prosince 2015 17:27 )

Dolejš? Jo to je ten, co chtěl jako komouš úplatky a natočila ho kamera

kvarteto ( 8. prosince 2015 16:46 )

Tak on předložil vedení doklady, proč až dnes??Je sháněl? Nebral telefon, skrýval se, to smrdí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa