Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Minulost Slováků zadržených s Ransdorfem? Daňové úniky a podvody

Europoslanec Miloslav Ransdorf
Europoslanec Miloslav Ransdorf  (Autor: CNC - Karel Kopáč)
Autor: bru/ČTK - 
5. prosince 2015
16:19

Čtveřice lidí zadržených ve Švýcarsku se pokusila o převod vysoké částky peněz na základě dokumentů, které neodpovídaly skutečnosti. Novinářům to dnes řekl v Nitře slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák. Dva ze tří zadržených Slováků, jakož i europoslanec Miloslav Ransdorf (KSČM) byli podle něj mezitím propuštěni.

Skupina čtyř mužů předložila curyšské bance dokumenty, které měly znamenat převod většího množství peněz na úrovni stovek milionů eur. Doklady byly ze strany banky odhaleny, že neodpovídaly skutečnostem. Následně byla přivolána policie, která všechny osoby zatkla,“ řekl Kaliňák, podle kterého slovenská policie poskytla svým švýcarským kolegům požadované informace.

Kaliňák neuvedl, zda švýcarské úřady někoho ze zmiňované skupiny obvinily. „Nevím, zda je vůči nim vedeno řízení, nebo nikoliv,“ řekl slovenský ministr. Dodal, že nemá informace o účtu, z něhož prý chtěli muži převést vysokou částku. O posledním zadržovaném Slovákovi by podle Kaliňáka mělo být rozhodnuto v neděli nebo v pondělí.

Slováci už byli trestaní za daňové úniky

Slovenský ministr také řekl, že dva ze zadržených Slováků byli v minulosti potrestaní v souvislosti s daňovými úniky a s podvodem.

Slovenská média dříve informovala, že transakce ve švýcarské bance se týkala částky 350 milionů eur (9,45 miliardy korun). Zadržení Slováci prý nepatří mezi veřejně známé osoby. Dva z nich podle listu Denník N podnikají ve společnosti IPN Invest, v jejíž dozorčí radě je také bratislavský právník Peter Kubík.

„Nemám vůbec žádné povědomí o ničem, co by je nebo jednoho z nich mohlo spojovat s nějakou transakcí typu, který se zmiňuje v médiích v souvislosti se zadržením tří Slováků ve Švýcarsku,“ uvedl Kubík.

Ransdorf se nechal slyšet, že žádný účet v curyšské bance nikdy neměl a nemá a že „o žádný výběr financí v této bance nešlo“. Po propuštění prý vyrazil do Česka, kam by měl z Curychu dorazit dnes pozdě večer nebo v noci. Po návratu údajně hodlá veškeré informace o případu zveřejnit na svém Facebooku.

kaaalda ( 5. prosince 2015 20:00 )

TISKOVÁ KONFERENCE se prozatím odkládá,pan EUROPOSLANEC je stále v Tatře s vlekem na cestě Evropou.Myslel že na zpáteční cestě bude mít naloženo a zatím courá nas...n a nenaložen...

kukuku ( 5. prosince 2015 17:09 )

Že nefungoval internetbanking.

y1xcvbnm ( 5. prosince 2015 16:59 )

to bude zajímavé co řekne na vysvětlenou že jede 650 km do banky ve které neměl a nemá žádný účet a všichni ho očekávají v Bruselu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa