Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Den po dni v kauze Ransdorf: Řekl, že jde spát, pak se přestal ozývat

Autor: val, ČTK - 
5. prosince 2015
15:18

Miloslav Ransdorf, komunistický europoslanec, kterého ve čtvrtek zadržela švýcarská policie, se údajně v sobotu vydal autem do České republiky. Jak probíhaly dny před a po jeho zadržení?

Úterý 1. 12.

Ještě v úterý byl europoslanec Miloslav Ransdorf v Bruselu. Blesku to potvrdila jeho kolegyně europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM), která s ním ten den mluvila.

„Věděli jsme, že odjíždí do Švýcarska. Ale on se nám nesvěřoval proč, ani kam, ani na jak dlouho. Předpokládáme, že to byla soukromá cesta. Já jsem s ním mluvila po telefonu, bavili jsme se obecně o pracovních věcech,“ řekla Blesku Konečná.

Středa 2. 12. 

V Bruselu byl Ransdorf i následující den. Časopis Respekt uvedl na základě Ransdorfových nejbližších spolupracovníků, že jim večer řekl, že se jde vyspat, protože ho ve čtvrtek čeká cesta do České republiky. Tam ale nedorazil.

Čtvrtek 3. 12.

Ve čtvrtek se přestal ozývat, v pátek v 9 hodin ráno nedorazil na plánovanou schůzku ve své pražské kanceláři.

Tou dobou už byl zřejmě v rukou švýcarských orgánů. Ve čtvrtek jej zadržela švýcarská policie v bance v Curychu. Podle oficiálně nepotvrzených informací se měl spolu se třemi Slováky pokusit operovat se stamiliony eur na účtu vedeném pod jménem Ransdorf. Když nesouhlasily údaje u majitele účtu a v dokladech dotyčných, začali se muži prý chovat agresivně, čímž na sebe upozornili policii. Policisté pak muže zadrželi, vyslechli a předali státnímu zástupci.

Pátek 4. 12.

Komunistický europoslanec byl formálně propuštěn už v pátek večer, ale Švýcarsko mohl zřejmě kvůli administrativním záležitostem opustit až následující den. Že byl Ransdorf propuštěn už v pátek, uvedlo i české ministerstvo zahraničí.

Mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová uvedla, že ji český velvyslanec ve Švýcarsku v sobotu ujistil, že Ransdorf byl oficiálně opravdu propuštěn už v pátek. Pak ale zřejmě následovaly nějaké administrativní procedury.

Sobota 5. 12.

V sobotu dopoledne informovala jeho asistentka Helena Suchá, že Ransdorf zamířil do České republiky. „Okamžitě sedá do auta a jede domů... Až se vrátí, veškeré podrobnosti uvede na svém Facebooku, do té doby nebude s nikým komunikovat, už jen proto, že řídí,“ prohlásila.

Europoslanec podle ní prý sdělil, že žádný účet v curyšské bance nikdy neměl a nemá a „o žádný výběr financí v této bance nešlo“.

lebkoun ( 5. prosince 2015 23:44 )

jo, po mrtvejch, zavraždenejch

lebkoun ( 5. prosince 2015 23:42 )

Snad se cestou nevoběsil, jsou obavy. Staví se na slováči, starostu propustili. Čekám ho po poledni.

lebkoun ( 5. prosince 2015 23:39 )

Předstihl i Kramňase a Gotta

frantacizek ( 5. prosince 2015 20:47 )

tenhle komouš je kouzelník a démon bulváru. Počítám, že se s vámi, vy ***i mediální, nebude vůbec bavit, až se sem dokodrcá

kukuku ( 5. prosince 2015 18:56 )

Něco jako sčot.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa