Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Miloslav Ransdorf: Věčně zadlužený europoslanec, kterému kdosi dal šest milionů

Miloslav Ransdorf prodal svůj panelákový byt v Praze-Záběhlicích. Zůstala mu však vila na Libuši.
Miloslav Ransdorf prodal svůj panelákový byt v Praze-Záběhlicích. Zůstala mu však vila na Libuši.  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: kle - 
4. prosince 2015
16:30

Zašel si komunistický europoslanec Miloslav Ransdorf do švýcarské banky pro miliardy, které mu nepatřily? Pokud ano, korunoval tím svůj životní příběh. Příběh politika, který je na kordy s penězi. Bojoval s milionovými dluhy, hrozila mu exekuce majetku a naletěl i padělatelům obrazů. Ale také za něj dvě neznámé firmy zaplatily šest milionů korun. V Bruselu, kde je už 11 let, si přitom měsíčně přišel na více než milion korun.

Na Miloslava Ransdorfa byla v roce 2012 uvalena exekuce na majetek kvůli nesplácení dluhu, který se vyšplhal na miliony korun. Europoslanec se statisícovým platem několik let odmítal zaplatit dluh 700 tisíc korun. Peníze měl Ransdorfovi půjčit v roce 2003 jeho přítel na stavbu vily. Na vše vystavil směnky.

Ransdorf prý dluh uznal, ale požádal o odklad splátky. Pak prý přestal komunikovat. Včetně penále se dluh vyšplhal na sedm milionů korun.

Exekuci se podařilo Ransdorfovi vyhnout, zachránil tak před dražbou svou vilu v Praze-Libuši a bytu v Záběhlicích. Na část dluhu si ovšem znovu půjčil.

Miliony korun od neznámých firem

Na umoření dluhu půjčily podle vyjádření europoslancova advokáta Romana Havlína dvě české obchodní firmy. Mělo jít o šest milionů korun.

V roce 2014 Ransdorf odprodal svůj byt vedoucí své kanceláře Heleně Suché. Podle ní tak zároveň europoslanec doplatil všechny své dluhy.

Ransdorf v minulosti tvrdil, že se zadlužil kvůli volební kampani. Nikdy však nesdělil, kolik peněz a komu dluží.

O peníze přišel Ransdorf i při pochybném obchodu s obrazy. Jeho bývalý spolužák Jiří Kotas mu nabídl k odkoupení 400 děl významných světových malířů za neuvěřitelně nízkou cenu. Ransdorf prý obrazy na vlastní oči neviděl a spolehl se na kamarádovo slovo a znalecké posudky. Investoval do obchodu 100 tisíc korun a Jiřímu Kotasovi půjčil dalších 800 tisíc na „soukromé záležitosti“.

K obchodu nakonec nedošlo, do obchodu zasáhla policie. Šlo totiž o padělané umění, obžalováno bylo šest lidí a Ransdorf se dostal před soud v roli svědka.

 

Ransdorf si v Bruselu přišel na víc než milion měsíčně

V Evropském parlamentu zasedá Ransdorf už od roku 2004. A jako europoslanci se mu ve státní správě s příjmy nemůže nikdo rovnat, vedle jeho platu bledne výplatnice prezidenta, premiéra i českých poslanců.

Hrubý plat 7957 eur (v přepočtu 215 tisíc korun) doplňuje několik dalších benefitů. Například diety 304 eur (zhruba osm tisíc korun) na den, tedy cirka 160 tisíc korun za měsíc. Pak je tu 4299 eur na provoz kanceláře, tedy dalších asi 116 tisíc korun. A dále i 21 209 eur (zhruba 573 tisíc korun) jako peníze na asistenty a expertné. Podrženo sečteno suma přes milion korun, nepočítaje další příplatky za to, že se Ransdorf jako europoslanec sám dostaví na některé jednání.

sofia1 ( 6. prosince 2015 22:31 )

.....zustala mu vila.... spis priserny barak...

setroseuros ( 5. prosince 2015 15:02 )

 ale jak a kde to vynoural, ze tam je tolik penez a jak se vubec k tomu dostal? TO Davidek Rath je popri nem uplnej amater!!

a-z- ( 5. prosince 2015 14:18 )

Mrtvej komanč=dobrej komanč.

realistaii ( 4. prosince 2015 22:06 )

ransdorfe ty jsi tupoun, všechny částečně levicové politiky tento fašismus špicluje v ložnici ,na úřadech, v soukromí , kdyby jsi byl v ods, top, stan, kdu ....tak by švýcaři jen předali materiály jako o praní špinavých stamilionů pro pražskou radnici ODS Janouška , a justiční mafie v čr by to všechno zastavila jako drtivou většinu zlodějen ,nebo zlodějinu Kalouska čekám kdy budou řešeny české zlodějiny bilionů : ¨FVE tunel bilion, troje církevní zlodějiny tunel 300 mld, předražení pražský okruh 50 mld, předražení tunelu blanka 10 mld,tv nova tunel 10 mld, izip 2 mld, kapsch ročně mld , openkrad mld, promopro vondra 500 milionů ( odsouzeno zlodějinu zaplatí stát) ,CASA tunel 658 milionů, Pandur tunel 9 mld , tunely investičních fondů škoda 50 mld, kuponová rozkrádačka, vytunelování bank pravicovými mafiemi 500 mld................a stále čekám kdy budou soudy s kapitalistickými vrahy a zloději bilionů miliardový podnik za cenu jednoho letounu a je krytý justiční mafií čr Vláda Kalouska schválila prodej ČSA. Prodá 44procentní podíl Korean Air za 67,5 milionu korun http://byznys.ihned.cz/c1-59493880-vlada-potvrdila-prodejcsa-korean-air PROMOPRO,Julínek,Cikrt IZIP , Drobil čistička, Dobeš podvody s eu fondy, CASA Kalousek,Parkanová, Pandur-Nečas,Dalík,Topolánek, Bendl tunel středočeských nemocnic ,Tatra Iveco Dingo - Nečas,desetitisíce korupčních kauz PRAVICE včetně církevní zlodějiny za stamiliardy nikdo není ve vazbě, nikdo není odposloucháván, u nikoho domovní prohlídky ,Janoušek praní miliard pro ODS, Vondra trautenberk, Opencard ,ODs,TOp radní všichni na svobodě -nikdo není sledován, Blažek -malá domů z radnice, Stanjura malá domů z radnice , Tluchoř Topolánek - kauza Morava

rudyptak48 ( 4. prosince 2015 21:37 )

Tenhle vůl se mohl zrodit pouze v KSČ a nadělá více škody a ostudy, než islamisté, toulající se po české zemi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa